Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy

28 października 2012, 16:34 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 7
Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy

Baza jest prosta – starta na tarce z dużymi oczkami dynia i marchewka. Niby podobne, ale dynia nadaje plackom pulchną miękkość, a twardsza, mniej wodnista marchewka trzyma placki w ryzach. Jeden patent, dwa różne rezultaty. Na co macie ochotę? Tak, tak, prawie wszyscy wybierają słodkie, ale tak zaczynać od deseru?

Na początek – wyraziste, pachnące, kolorowe placki z curry. Smacznego!

Placki z dyni z curry

200 g dyni startej na tarce z dużymi oczkami

1 marchewka średniej wielkości starta na tarce z dużymi oczkami

ok. 10 cm kawałek pora pokrojony w cienkie plasterki

½ pęczka dymki drobno pokrojonej

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

1 łyżeczka przyprawy curry

sól

pieprz

olej do smażenia

Prościej się nie da. Składniki należy wymieszać i smażyć niewielkie placki na rozgrzanym oleju. Porcje ciasta nie powinny być zbyt duże, a temperatura smażenia zbyt niska, gdyż placki zamiast chrupiące, będą miękkie i tłuste. Pamiętajcie o tym.

Moje placki podałam z łyżką gęstego jogurtu.

A jutro wersja słodka. Zapraszam i spokojnego wieczoru Wam życzę!

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Placki z dyni. Jedna baza, dwa przepisy”

  1. Mesh napisał(a):

    Nadal szukamy dyniowego przepisu, który by nas urzekł. Ten zapowiada się bardzo smakowicie.

  2. Majana napisał(a):

    Pysznie wyglądają! Bardzo mnie zaciekawiłaś tymi placuszkiami Beatko.
    Pozdrawiam Was serdecznie :)

  3. Deilephila napisał(a):

    hmmmm cudne!! czas w takim razie na wypróbowanie dyni, a ten talerz w ważki – zakochałam się!!!

  4. Rebelle napisał(a):

    a gdzie podział się przepis na słodkie placki? :(

  5. jami napisał(a):

    Oj nie! Dziś zrobiłam,i nie smakowały mi! Nie wiem, składniki dobre,lubie dynie,lubie pora,czosnek! Carry! Zapowiadalo sie pysznie,a jednak niepodpasowaly mi! I dzieciom! Szkoda! Chyba nie moj smak! P.S-talerzyk ze zdjecia śliczny!

  6. Joanna napisał(a):

    Prawdę mówiąc nie szału nie ma, tym bardziej ze najbardziej wyczuwa sie w smaku jajka !
    Więcej nie zrobie……:((

  7. Ana napisał(a):

    Mała modyfikacja, bo nie miałam dymki, zapomniałam o czosnku, oprócz curry był jeszcze imbir, a mąka była zwykła, ale i tak wyszły pyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *