Placki z kwiatów czarnego bzu.

4 czerwca 2010, 20:47 | Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 62
Placki z kwiatów czarnego bzu.

Po bez marsz! Zaraz zacznie przekwitać i trzeba będzie znowu czekać cały rok.

Placki z kwiatów czarnego bzu

Na 15 placków potrzebne będzie:
15 kwiatów czarnego bzu
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania

  1. Składniki na ciasto zmiksować. Powinno być dość rzadkie, w przeciwnym razie placki są grube i nie dopiekają się w środku.
  2. Kwiaty zanurzać w cieście, trzymając za ogonek.
  3. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, lekko rozpłaszczyć, przyciąć ogonek.
  4. Smażyć na niezbyt silnym ogniu z obu stron na złoto.
  5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, ułożyć na półmisku, oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

62 odpowiedzi na “Placki z kwiatów czarnego bzu.”

  1. majana napisał(a):

    Jeszcze nigdy ich nie jadłam. Kurcze, muszą fajnie smakować:)

    Piękne zdjęcia, jak zawsze!

    Pozdrawiam:)

  2. Amber napisał(a):

    Robiłam je wczoraj, z miodem akacjowym.Zapraszam!

  3. Betsy Petsy napisał(a):

    Uwielbiam zapach kwiatów dzikiego bzu a te placuszki aż mi zapachniały :)

  4. lo napisał(a):

    To ja jutro wyruszam na poszukiwania.

  5. asieja napisał(a):

    w zeszłym roku zdążyłam. robiłam po raz pierwszy. smakowało. w tym roku chyba już się nie załapię, szkoda.

  6. Anika napisał(a):

    Tego też jeszcze nigdy nie próbowałam ale chyba się skuszę bo głównego produktu mam w nadmiarze. Ja wykorzystuję owoc do robienia soku, kwiatu czarnego bzu do niczego nie używałam.

  7. Kamila napisał(a):

    Podobny przepis prezentowała ,, Maja w ogrodzie,, Z mąki, jajek i śmietany, powstawała masa w której moczone były kwiaty.

    Z wielką przyjemnością wypróbuję tą florystyczną potrawę.
    Pozdrawiam i dużo słonka przesyłam

  8. Lavande napisał(a):

    Ależ te placuszki wyglądają apetycznie! Aż chciałoby się zdjęcie schrupać:)

    Prosty przepis i taki efekt! Rewelacja!

  9. miss_coco napisał(a):

    Wiecie co, kwitnie mi wlasnie w ogrodzie a ze jest 18.30 a mi potrzebny pomysl na lekka kolacje…

  10. Beata Lipov napisał(a):

    miss coco, pewnie już po kolacji, ale sama przyznasz, że daleko jej do lekkiej :) Za to pyszna, pozdrawiam.

  11. miss_coco napisał(a):

    Juz po kolacji ;)
    Dzieki za przepis!
    http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112492962.html

  12. Anoushka napisał(a):

    ide szukac czarnego bzu!
    :)

  13. folkmyself napisał(a):

    Nigdy nie jadłam a jak widzę warto się skusić!

  14. Tamara napisał(a):

    Tylko skąd ten bez? Kiedyś (oj, dawno!) moja mama zbierała go w pobliżu domu, w warszawskim Parku Skaryszewskim i robiła takie pyszności. Dzisiaj znaleźć bez bez spalin to chyba tylko daleko za miastem…
    Ale przynajmniej przypomniały mi się cudne smaki i zapachy dzieciństwa!

  15. Beata Lipov napisał(a):

    Polecam tereny zalewowe Wawra :) Tylko trzeba się pośpieszyć, póki wał trzyma. Pozdrawiam

  16. naczynie_gliniane napisał(a):

    Wow, jestem w szoku, że z kwiatów można zrobić placki. Wiem, gdzie rosną. Jutro idę zrywać.

  17. majka napisał(a):

    Ja czarny bez znam jedynie w postaci soku :) Zjadlabym taki placuszki…

    Sliczna dziewczynka :))

  18. Mesh napisał(a):

    Na placki w tym roku już za późno, ale w piwnicy stoją słoiki z pysznym syropem z kwiatu czarnego bzu. :) Przepis zapisuję do wypróbowania.

  19. Tadeusz Kurzeluk napisał(a):

    Trzeba uważać na pluskwiaki, zostawić na kilka godzin niech robaczki pouciekają , bo są ohydne w smaku – płukać tuż przed smażeniem

  20. Tadeusz Kurzeluk napisał(a):

    …niby czemu za póżno ? – ja jem teraz :)

  21. Tadeusz Kurzeluk napisał(a):

    …dwa lata temu było za póżno, teraz jak znalazł do piwka ! 3:-)

  22. Katarzyna Łoza napisał(a):

    Dzięki za przepis! Wyszło wspaniale. Szkoda, ze nie można w komentarzu dodać zdjęcia.

  23. […] wciąż macie apetyt na bez, tu znajdziecie przepis na kwiaty w cieście. Smacznego […]

  24. Lidia Kuciapska napisał(a):

    Zdrowe one sa jakos bardzo? Bo smaczne to w ogole… dziwny posmak maja te kwiaty :P

  25. Joanna Malczewska napisał(a):

    Skusiła mnie ;)

  26. Kasia Goor napisał(a):

    Placki to może nie, ale konfiturka truskawkowa z kwiatami czarnego bzu jak najbardziej!

  27. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    u mnie tez oblednie kwitnie, pachnie i wyglada jak panna mloda :-) a moze byc maka pelnoziarnista?

  28. Margo Gosia Stachurska napisał(a):

    Uwielbiam te placki i ten obłędny zapach przy smażeniu. Tylko trudno w mieście znaleźć taki dziki bez, czysty bez spalin bo jak jakiś widzę to przy ulicy :-/

  29. Fooder napisał(a):

    Czarny bez jest w planach na ten tydzień!

  30. Beata Machocka napisał(a):

    U nas jeszcze za wcześnie.
    Dżem? Jak z kwiatów zrobić dżem? Z innych owoców plus kwiaty? Syrop z pektyną?

  31. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Pięknie i pysznie. Też cały rok czekam, aż mój krzak się ukwieci. Chłonę go z rozkoszą. A najbardziej lubię herbatę że świeżych kwiatów. Jest wspaniała. Ma bardzo dużo leczniczych właściwości.
    Zapraszam na ciekawą lekturę przy bezowej herbacie
    http://naturalnakuchnia.blox.pl/2016/05/Czarny-bez-Dziki-bez-Remedium-na-wiele.html

  32. oQchnia.pl napisał(a):

    Zbieram i nalewkę szykuje :-)

  33. Dorota K-ska napisał(a):

    Moi teściowie takie placki robią z kwiatami akacji tez pychota :-)

  34. Cynamonowe szczęście napisał(a):

    ja tam też będe nalewkę robić :)

  35. Brydzia Ulka napisał(a):

    …córka daj znać kiedy bdz piekła,to wpadne jak bede przelotem Londyn-Polska…ok????❤kocham

  36. Polska Zupa napisał(a):

    Gdybym tylko miała gdzie zebrać…

  37. napisał(a):

    są wspaniałe, robiłam wczoraj. Proszę wykorzystać, bo własnie teraz kwitnie czarny bez

  38. Karola napisał(a):

    My z mężem dzisiaj zbieralismy czarny bez. Tak bylismy przejęci zrywaniem, że nawet nie zauważyliśmy że weszliśmy w mrowisko wielkich czerwonych mrówek. Dobrze , że mieliśmy długie spodnie ;) Syrop już się robi :)
    A teraz zabieramy się za placki. Jestem ciekawa ich smaku.

  39. Katarzyna Leśniak napisał(a):

    Cudowny pomysł! ♡

  40. Katarzyna Leśniak napisał(a):

    Jutro na podwieczorek:)

  41. Beata Wlodarczak napisał(a):

    a sok z kwiatów jaki dobry polecam

  42. Sandrynka - hand made napisał(a):

    własnie u mnie tak wczorajszy wieczór wyglądał :)

  43. Justyna Forysiak napisał(a):

    Na niedzielne sniadanie

  44. Polka Dottie napisał(a):

    Ja robilam wczoraj :-) dziekuje za inspiracje :-)

  45. Ania Dwornik napisał(a):

    Zofia Dwornik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *