Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

12 października 2015, 14:18 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 61
Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

Placuszki bananowe (banana pancakes) to doskonały pomysł na śniadanie. A jakie jest śniadanie doskonałe? Wiadomo, powinno być błyskawiczne, bo rano czasu zawsze jest za mało, powinno wchodzić samo do buzi, przyjemnie sycić i dawać energię.

Banana-pancakes_08

Banana-pancakes_09

Banana-pancakes_10

Mimo, że jestem babką pomysłową, to poranne śniadanie, to pierwsze, które muszę wydać moim dzieciakom tuż przed wyjściem do szkoły, to zawsze dla mnie jazda bez trzymanki. I na tym polu wciąż mam jeszcze sporo do zrobienia. I tu pojawia się ojciec dzieciom, czyli mój mąż. Tym razem to on dokonał odkrycia i zmiksował jajko z… bananem. Ja dodałam od siebie trochę płatków owsianych dla zagęszczenia masy i mamy oto pyszne, serio, przepysznie, pulchniutkie, słodkawe, treściwe, banalnie proste w przygotowaniu placuszki na śniadanie, albo podwieczorek, albo jak kto woli – słodką kolację. To co skusicie się?

Banana-pancakes_01

 

Banana-pancakes_11

Placuszki bananowe (banana pancakes)

(z podanej porcji wychodzi 8 placuszków)

2 jajka

dojrzały banan

3 łyżki płatków owsianych

dodatkowo:

banan

miód

masło lub olej do smażenia

mielony cynamon

  1. Zmiksować jajka, banana i płatki na gładkie ciasto.
  2. Rozgrzać tłuszcz i usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smażyć na niewielkim ogniu, na nieprzywierającej patelni.
  3. Drugiego banana pokroić w plasterki.
  4. Podsmażyć z obu stron, oprószyć cynamonem.
  5. Placuszki podawać z bananami, polane odrobiną miodu. Smacznego :)

Banana-pancakes_04

Banana-pancakes_02

POLECANE PRODUKTY

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

61 odpowiedzi na “Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.”

  1. Sylwia Dyllus napisał(a):

    Czy konsystencja ciasta ma być rzadka? Dodać więcej płatków?

  2. Małgorzata Kozłowska napisał(a):

    Mistrzem są też placki ugnieciony banan, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka kukurydzianej rewelka

  3. Monika Słoniewska napisał(a):

    Zaraz idę do kuchni spróbować!

  4. Marta Kropaczewska napisał(a):

    no mnie to ruszyło ( zwłaszcza w porze kolacji ;-) )

  5. Marta Krzywińska napisał(a):

    Z pewnością spróbuję :)

  6. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Takie przepisy to ja luuubie!

  7. Kasia Syguła napisał(a):

    Robilam jakis czas temu, w wersji jajko + banan rozlewaly sie bardzo na patelni i kiepsko smazyly, ja dodawalam kilka lyzek maki :) sprobuje z platkami!

  8. Katarzyna Brzezińska napisał(a):

    Jutro muszę zakupić banany ;)

  9. Marta Z-ska napisał(a):

    Oj tak! Polecam bo jest pychamy jeszcze dosypujemy wiórki kokosowe i cynamon

  10. Ania z Osobiedlamnie napisał(a):

    ha! a ja mam banany, mąkę kukurydzianą, miód, jajka….uff, jutrzejsze śniadanie ogarnięte:) dziękuję za podpowiedź!

  11. Lifestyleovo napisał(a):

    Wypróbuję jutro na kolację :)

  12. Aleksandra Kozłowska napisał(a):

    Ja do tego typu placków dodaje odrobinę oleju lub masła klarowanego i smażę na suchej patelni :)

  13. Ewelina Świderska napisał(a):

    Robiłam już kiedyś, ja też z córką zajadalam :) mniam :(

  14. Doti napisał(a):

    dla mnie były za rzadkie, chociaż pyszne w smaku, ale po dodaniu odrobiny mąki ryżowej wyszły idealne :)

  15. Mag Błasiak napisał(a):

    wyszły nawet w wersji po cichu – rozgniatane widelcem :))

  16. Karolina Anna napisał(a):

    Polecam wersje wegańską :) Bez jajka wyjdą tak samo smaczne i puszyste :) Banan wszystko sklei :)))) Np wg przepisu Slowly Veggie

  17. Dobromiła Kurowska napisał(a):

    To ja jeszcze polecam chleb maczany w jajku i mleku z dodatkiem cynamonu usmażony na maselku a potem na to banany pycha :-)

  18. Natalia napisał(a):

    U nas w domu te placki sa już tradycja w każde sobotnie śniadanie. Mozna dodać jeszcze chudy twaróg albo jogurt grecki i jagody goji albo nasiona chia. Placki smaze na suchej patelni na małym ogniu 😊

  19. Moje życie na wsi napisał(a):

    ja robię racuszki z bananami :)

  20. Danuta Ślotała napisał(a):

    Super pomysł na pyszne i szybkie śniadanie

  21. Gutek napisał(a):

    Wiadomo… najlesiejsi kucharze to faceci (ojcowie zwłaszcza!) ;)

  22. Aneta Zielińska napisał(a):

    Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie…. PYCHA! I jak szybko się robi, wspaniałe!

  23. Ania Dzierzega napisał(a):

    Miałam dwa dojrzałe banany i… wyszły mi wspaniałe placuszki:) podwieczorek na medal:)

  24. W sobotę wypróbuję na pewno :-)

  25. monika napisał(a):

    Rewelacyjne!Czwórka moich dzieci zachwycona. Stwierdzili, ze kochają takie placuszki. Ja też za prostotę:) Śniadamy i pozdrawiamy!

  26. Ania Dar napisał(a):

    Nasza dzisiejsza kolacja pyyyyyszneee

  27. Agnieszka Sasin napisał(a):

    Drugi dzień z rzędu pożeram na śniadanie :p pyszności!

  28. Halina Dąbik napisał(a):

    Rewelacyjne. Też już wprowadzilam do jadlospisu

  29. Justyna napisał(a):

    Franus się zajada, mama również :-)

  30. […] ulubiony przepis: Lawendowy Dom pokazuje błyskawiczny sposób na przygotowanie tej […]

  31. Dagafox napisał(a):

    Uwielbiam takie placki, omlety itd, sama często eksperymentuję:) świetny przepis! Wyszły bardzo pyszne te placuszki, tylko u mnie z podanych składników wyszło ich 4 a nie 8, pewnie zrobilam jakieś większe:) pychota i można się najeść!
    Pozdrawiam i na pewno będę zaglądać regularnie, pięknie tu!

  32. Magda napisał(a):

    Boskie!!!! co chwila było: „mamuś, poproszę dokładkę”

  33. Dzastinaskocza napisał(a):

    Ile to może mieć kalorii?

  34. Maria Magdalena napisał(a):

    Dzieciom smakowały, dla mnie osobiście za słodkie (może dlatego że nie lubię banana ) a jeszcze z miodem podać to już w ogóle. Na szczęście nie musiałam tego jeść :-)

  35. gagat77 napisał(a):

    Doskonałe 😊. Zrobiłam z jogurtem ze świeżych malin i jezyn, a dzieci zjadły dodatkowo z Nutellą. Śniadanie było wyśmienite i wyglądało przepięknie. Miło było usłyszeć słowa uznania od dzieci. Przy okazji polecam też przepis na placek drożdżowy z lawendowego domku. Przepyszny 😊

  36. Nadia napisał(a):

    Czy płatki owsiane trzeba zmiksować na mąkę?

  37. AGA napisał(a):

    Pychota właśnie wcinam, robiłam na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu. Rewelacja :)

  38. Mama Doriana napisał(a):

    Właśnie jem te placuszki. Super są .Szybkie i bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *