Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

12 października 2015, 14:18 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 64
Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

Placuszki bananowe (banana pancakes) to doskonały pomysł na śniadanie. A jakie jest śniadanie doskonałe? Wiadomo, powinno być błyskawiczne, bo rano czasu zawsze jest za mało, powinno wchodzić samo do buzi, przyjemnie sycić i dawać energię.

Banana-pancakes_08

Banana-pancakes_09

Banana-pancakes_10

Mimo, że jestem babką pomysłową, to poranne śniadanie, to pierwsze, które muszę wydać moim dzieciakom tuż przed wyjściem do szkoły, to zawsze dla mnie jazda bez trzymanki. I na tym polu wciąż mam jeszcze sporo do zrobienia. I tu pojawia się ojciec dzieciom, czyli mój mąż. Tym razem to on dokonał odkrycia i zmiksował jajko z… bananem. Ja dodałam od siebie trochę płatków owsianych dla zagęszczenia masy i mamy oto pyszne, serio, przepysznie, pulchniutkie, słodkawe, treściwe, banalnie proste w przygotowaniu placuszki na śniadanie, albo podwieczorek, albo jak kto woli – słodką kolację. To co skusicie się?

Banana-pancakes_01

 

Banana-pancakes_11

Placuszki bananowe (banana pancakes)

(z podanej porcji wychodzi 8 placuszków)

2 jajka

dojrzały banan

3 łyżki płatków owsianych

dodatkowo:

banan

miód

masło lub olej do smażenia

mielony cynamon

  1. Zmiksować jajka, banana i płatki na gładkie ciasto.
  2. Rozgrzać tłuszcz i usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smażyć na niewielkim ogniu, na nieprzywierającej patelni.
  3. Drugiego banana pokroić w plasterki.
  4. Podsmażyć z obu stron, oprószyć cynamonem.
  5. Placuszki podawać z bananami, polane odrobiną miodu. Smacznego :)

Banana-pancakes_04

Banana-pancakes_02

POLECANE PRODUKTY

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

64 odpowiedzi na “Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.”

  1. Sylwia Dyllus napisał(a):

    Czy konsystencja ciasta ma być rzadka? Dodać więcej płatków?

  2. Małgorzata Kozłowska napisał(a):

    Mistrzem są też placki ugnieciony banan, łyżka oleju, łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka kukurydzianej rewelka

  3. Monika Słoniewska napisał(a):

    Zaraz idę do kuchni spróbować!

  4. Marta Kropaczewska napisał(a):

    no mnie to ruszyło ( zwłaszcza w porze kolacji ;-) )

  5. Marta Krzywińska napisał(a):

    Z pewnością spróbuję :)

  6. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Takie przepisy to ja luuubie!

  7. Kasia Syguła napisał(a):

    Robilam jakis czas temu, w wersji jajko + banan rozlewaly sie bardzo na patelni i kiepsko smazyly, ja dodawalam kilka lyzek maki :) sprobuje z platkami!

  8. Katarzyna Brzezińska napisał(a):

    Jutro muszę zakupić banany ;)

  9. Marta Z-ska napisał(a):

    Oj tak! Polecam bo jest pychamy jeszcze dosypujemy wiórki kokosowe i cynamon

  10. Ania z Osobiedlamnie napisał(a):

    ha! a ja mam banany, mąkę kukurydzianą, miód, jajka….uff, jutrzejsze śniadanie ogarnięte:) dziękuję za podpowiedź!

  11. Lifestyleovo napisał(a):

    Wypróbuję jutro na kolację :)

  12. Aleksandra Kozłowska napisał(a):

    Ja do tego typu placków dodaje odrobinę oleju lub masła klarowanego i smażę na suchej patelni :)

  13. Ewelina Świderska napisał(a):

    Robiłam już kiedyś, ja też z córką zajadalam :) mniam :(

  14. Doti napisał(a):

    dla mnie były za rzadkie, chociaż pyszne w smaku, ale po dodaniu odrobiny mąki ryżowej wyszły idealne :)

  15. Mag Błasiak napisał(a):

    wyszły nawet w wersji po cichu – rozgniatane widelcem :))

  16. Karolina Anna napisał(a):

    Polecam wersje wegańską :) Bez jajka wyjdą tak samo smaczne i puszyste :) Banan wszystko sklei :)))) Np wg przepisu Slowly Veggie

  17. Dobromiła Kurowska napisał(a):

    To ja jeszcze polecam chleb maczany w jajku i mleku z dodatkiem cynamonu usmażony na maselku a potem na to banany pycha :-)

  18. Natalia napisał(a):

    U nas w domu te placki sa już tradycja w każde sobotnie śniadanie. Mozna dodać jeszcze chudy twaróg albo jogurt grecki i jagody goji albo nasiona chia. Placki smaze na suchej patelni na małym ogniu 😊

  19. Moje życie na wsi napisał(a):

    ja robię racuszki z bananami :)

  20. Danuta Ślotała napisał(a):

    Super pomysł na pyszne i szybkie śniadanie

  21. Gutek napisał(a):

    Wiadomo… najlesiejsi kucharze to faceci (ojcowie zwłaszcza!) ;)

  22. Aneta Zielińska napisał(a):

    Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie…. PYCHA! I jak szybko się robi, wspaniałe!

  23. Ania Dzierzega napisał(a):

    Miałam dwa dojrzałe banany i… wyszły mi wspaniałe placuszki:) podwieczorek na medal:)

  24. W sobotę wypróbuję na pewno :-)

  25. monika napisał(a):

    Rewelacyjne!Czwórka moich dzieci zachwycona. Stwierdzili, ze kochają takie placuszki. Ja też za prostotę:) Śniadamy i pozdrawiamy!

  26. Ania Dar napisał(a):

    Nasza dzisiejsza kolacja pyyyyyszneee

  27. Agnieszka Sasin napisał(a):

    Drugi dzień z rzędu pożeram na śniadanie :p pyszności!

  28. Halina Dąbik napisał(a):

    Rewelacyjne. Też już wprowadzilam do jadlospisu

  29. Justyna napisał(a):

    Franus się zajada, mama również :-)

  30. […] ulubiony przepis: Lawendowy Dom pokazuje błyskawiczny sposób na przygotowanie tej […]

  31. Dagafox napisał(a):

    Uwielbiam takie placki, omlety itd, sama często eksperymentuję:) świetny przepis! Wyszły bardzo pyszne te placuszki, tylko u mnie z podanych składników wyszło ich 4 a nie 8, pewnie zrobilam jakieś większe:) pychota i można się najeść!
    Pozdrawiam i na pewno będę zaglądać regularnie, pięknie tu!

  32. Magda napisał(a):

    Boskie!!!! co chwila było: „mamuś, poproszę dokładkę”

  33. Dzastinaskocza napisał(a):

    Ile to może mieć kalorii?

  34. Maria Magdalena napisał(a):

    Dzieciom smakowały, dla mnie osobiście za słodkie (może dlatego że nie lubię banana ) a jeszcze z miodem podać to już w ogóle. Na szczęście nie musiałam tego jeść :-)

  35. gagat77 napisał(a):

    Doskonałe 😊. Zrobiłam z jogurtem ze świeżych malin i jezyn, a dzieci zjadły dodatkowo z Nutellą. Śniadanie było wyśmienite i wyglądało przepięknie. Miło było usłyszeć słowa uznania od dzieci. Przy okazji polecam też przepis na placek drożdżowy z lawendowego domku. Przepyszny 😊

  36. Nadia napisał(a):

    Czy płatki owsiane trzeba zmiksować na mąkę?

  37. AGA napisał(a):

    Pychota właśnie wcinam, robiłam na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu. Rewelacja :)

  38. Mama Doriana napisał(a):

    Właśnie jem te placuszki. Super są .Szybkie i bardzo smaczne.

  39. Emilia maniaczka wypieków napisał(a):

    Pyszne!!! właśnie pochłonęłam porcję pysznych placuszków 😉😉

  40. Dominika napisał(a):

    Zrobiłam w blenderze (3jajka, 1,5banana, łyżeczka wiórków kokosowych, łyżka mąki bezglutenowej, łyżka mąki kukurydzianej) dodałam mąke bo było za rzadkie jak na moje oko. Oleju zużyłam nie wiele, może łyżeczke. Pędzelkiem smarowałam. Na malutkim ogniu troche cierpliwości. Wyszły PYCHA sama siebie chwaliłam. Wyszły MEGA puszyste i delikatne. Na jeden placek dawałam dwie łyżki zrobionej masy. Z podanych składników wyszlo 12 placków i trzy osoby się najadły. Polecam

  41. alona napisał(a):

    Proszę o pomoc! Ile kcal ma jeden placuszek?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *