Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami

22 sierpnia 2016, 04:15 | Desery Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 27
Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami

Takie placuszki pamiętam z czasów dzieciństwa. Prawdopodobnie Ty też takie jadałaś od czasu do czasu. Prosty, nieskomplikowany smak przywodzi na myśl niewinne wspomnienia gorącego popołudnia w kuchni mojej babci. Zapach smażonych placuszków mieszał się cudownie z aromatem cukru waniliowego. Oczywiście jak każde dziecko dbałam, by tego słodkiego cukru pudru było na plackach jak najwięcej. Do tego babcia podawała kompot z mirabelek, a słońce przedzierało się przez kuchenne zazdroski.

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_09

Uwielbiałam siedzieć na kuchennym parapecie, śledzić ruch na ulicy pod kamienicą i zjadać te placki. Gdy smażę je teraz w swojej kuchni, sytuacja jest właściwie bardzo podobna. Do kuchni ściągają moje dzieciaki zwabione zapachem placków i wanilii i zjadają je jeszcze gorące, oprószone słodkim pudrem. Do placków dodaję tłusty twaróg. Nie miksuję go, a jedynie rozgniatam widelcem, żeby grudki sera były wyczuwalne w cieście. Żółtka rozrabiam z serem i mąką, zamiast śmietany dodaję Jogurt Naturalny Gęsty Zott, bo lubię jego konsystencję i ten kwaskowy smak. Żeby placki były delikatniejsze, ubijam sztywną pianę z białek i delikatnie łączę ją z resztą składników. No i coś specjalnego ode mnie – krótko przesmażone na maśle, słodkie i rumiane od słońca morele. Coś pysznego!

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_14

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_08

Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami

Placuszki:

250 g tłustego twarogu

2 jajka

100 g Jogurtu Naturalnego gęstego Zott

170-200 g mąki pszennej

½ łyżeczki sody

szczypta soli

olej do smażenia

Dodatkowo:

konfitura z moreli

6 dojrzałych moreli

łyżka masła klarowanego

cukier puder

  1. Twaróg rozgnieść widelcem.
  2. Dodać żółtka, jogurt, mąkę i sodę.
  3. Wymieszać składniki, aż masa będzie gładka.
  4. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać łyżkę piany do masy serowej, wymieszać, aż ciasto się rozluźni.
  5. Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.
  6. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i formować placuszki. Ciasto jest dość klejące. Aby ułatwić sobie nakładanie, można zanurzać łyżkę najpierw w wodzie, a następnie w cieście.
  7. Placuszki smażyć na niezbyt silnym ogniu. Przewracać na drugą stronę, gdy brzegi lekko zbrązowieją, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
  8. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Morele umyć, pozbawić pestek, pokroić na cząstki.
  10. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić morele i smażyć na dość silnym ogniu ok. 2-3 minut.
  11. Placuszki podawać z konfiturą i morelami. Świetnie też smakują z dodatkową łyżką gęstego jogurtu.

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_01

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_03

 

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_11

Wpis powstał we współpracy z marką Zott.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

27 odpowiedzi na “Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami”

  1. Harmony napisał(a):

    Dzięki ! Mąż dzisiaj buczał, żeby zrobić coś innego niż mięsko ;) No to będzie na słodko!
    Jakiś pomysł, żeby było mniej tłusto? Może na oleju kokosowym będzie lepiej? Próbowałaś?

    • Harmony napisał(a):

      Zrobiłam, były smaczne, zwłaszcza z konfiturą morelową, którą dzień wcześniej dostałam od przyjaciółki ;) !
      Jednak to nie nasza bajka – placuszki mimo odsączenia ociekały tłuszczem i „wypiły” go dość dużo z patelni – ale od jednego razu nie padniemy ;)
      Pozdrawiam!

  2. Ewa Zarębska napisał(a):

    nie mogą się napatrzeć na zdjęcia <3 <3 <3

  3. Jolanta Borowiak napisał(a):

    oj tak ,wspaniałe wspomnienia,też kontynuuję tą wspanialą tradycję:)

  4. Maria Molicka napisał(a):

    u nas już dawno po morelach ;) króciutko były w sklepiku pod blokiem ;)

  5. Kasia Gardas napisał(a):

    Mmmmmnnnnniaaaaaam

  6. Jakie piękne morele!!

  7. Asia napisał(a):

    Mój 7-letni synek uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki, postanowiłam więc wypróbować ten przepis. Synuś właśnie wcina je na obiad z syropem klonowym. Są pyszne.

  8. Justyna napisał(a):

    Wyglądają przepysznie, warto chyba się pokusić i przygotować taki deser.
    Dziś zrobiłam zupę kurkową z Pani przepisu i bardzo mi smakowała.
    Pozdrawiam serdecznie i zaprasza czasem do siebie klimaty.piszki.pl

  9. Agata Szwarc napisał(a):

    A czy twaróg mozna zastąpić serem ricotta, niestety u mnie nie ma twarogu?

  10. Am liebsten würde ich gleich reinbeißen!

  11. Grzesiu Czesiu Górski napisał(a):

    Mama zawsze dobrocie smażyła

  12. Anna napisał(a):

    Już sobie wyobrażam jak bosko muszą smakować :)
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią Wam gotowanie.

  13. Kasia Knebel-Chojnacka napisał(a):

    mam pytanie czy można do ciasta dodać oleju żeby nie dawać go na patelnie ??

  14. ankak222 napisał(a):

    Hej. Dopiero odkryłam tego blog, ale jestem nim zafascynowana. Juz nie mogę się doczekać kiedy będę probowala tych pysznosci. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *