Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami

26 listopada 2015, 14:01 | Boże Narodzenie Chleby i bułki Kuchnia Potrawy świąteczne Świąteczne Święta | 29
Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami

Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Taki kulebiak aż się prosi o towarzystwo czerwonego barszczu.

Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami

płat ciasta francuskiego (30×50 cm)

150 g suszonych grzybów

2 średnie cebule

200 g kapusty kiszonej

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz

sól

olej

jajko do posmarowania

  1. Grzyby włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą tak, by je przykryła, odstawić na 10 minut.
  2. Następnie ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać np. do zupy grzybowej) i pokroić w paseczki.
  3. Gdy grzyby będą się gotowały, przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka, dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku.
  4. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę, grzyby, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą, odstawić z ognia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200° C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je na blacie.
  6. Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść w warkocz.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

29 odpowiedzi na “Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami”

  1. Ania z Osobiedlamnie napisał(a):

    Robię! Zawiera wszystko, co uwielbiam:)

  2. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Pięknie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje!! Na pewno wypróbuję!! Ja bym podałam z czerwonym barszczem, kiszonym oczywiście :)

  3. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Korokowa robota :-)

  4. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    przepis zapisany bedzie testowany :) i tak jak wyzej tylko i wylacznie z barszczem :)

  5. Anna Walicka napisał(a):

    Super! Prosimy o wiecej

  6. Malgorzata Dunikowska napisał(a):

    Boże jaki piękny …..

  7. Elzbieta Targonska napisał(a):

    Wygląda spektakularnie, chyba…żal zjeść .

  8. Agnieszka Smolińska napisał(a):

    do barszczyku idealny :)

  9. Kasia Kocur napisał(a):

    Jak ja Cię ostatnio nie lubię. ;-)

  10. Ksenia Cieślik napisał(a):

    mniammm.. uwielbiam! od 3 lat robię identyczny :D do barszczu…. ahh chcę juz 24ty!!

  11. Ślinka cieknie Jutro testuje przepis

  12. Sabina Bartosińska napisał(a):

    A ja robię kulebiak z ciasta drożdżowego.

  13. Joanna Malczewska napisał(a):

    Marzy mi się na święta … zawsze kapustka z grzybami zostaje więc może w tym roku się odważę? :)

  14. Lola Kowalska napisał(a):

    Szkoda,że nie ma fotek jak go zawijać :(

  15. anka napisał(a):

    Proszę o więcej genialnych jak ten przepisów świątecznych

  16. […] zostawić w lodówce, a potem wykorzystać do pierogów, kulebiaka (przepis na doskonały kulebiak tu) lub uszek. Farsz powinien być drobno posiekany, choć dobrze, by konsystencja składników była […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *