Pokochaj olej rzepakowy. Bezglutenowe kokosanki

10 listopada 2016, 10:55 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 10
Pokochaj olej rzepakowy. Bezglutenowe kokosanki

Chrupiąca kokosowa skorupka skrywająca miękkie, delikatne wnętrze – takie właśnie są moje kokosanki. Cenię sobie przepisy proste i szybkie do przygotowania. Dobrze by było, gdyby smakowały też moim dzieciom. A kokosanki od razu zdobyły uznanie naszej rodziny i stały się ulubionym dodatkiem do pudełka z drugim śniadaniem. Przygotowałam je z mieszanki wiórków kokosowych i kleiku ryżowego, z dodatkiem oleju rzepakowego.

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_01

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_09

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_03

Olej rzepakowy na dobrą formę

Dzieci w wieku szkolnym są specyficzną grupą, bo wiadomo, to właśnie w tym okresie przeżywają intensywny rozwój fizyczny i intelektualny. Mają więc zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany, sole mineralne i tłuszcze. Tłuszcz dostarcza skoncentrowanej formy energii, obok białka i węglowodanów powinien znaleźć się w codziennej diecie. W oleju rzepakowym znajdziemy kwasy tłuszczowe, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ALA i LA), które są potrzebne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu . W oleju rzepakowym znajdziemy aż 10 razy więcej kwasów ALA z rodziny omega-3 niż w oliwie z oliwek[1], dlatego tak ważne jest, by był obecny w codziennym menu naszych dzieci. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Bezglutenowe kokosanki

150 g bezsmakowego kleiku ryżowego

50 g wiórków kokosowych

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka cukru waniliowego

50 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

szczypta soli

120 ml oleju rzepakowego rafinowanego

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Do miski wsypać suche składniki, czyli kleik ryżowy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  4. Żółtka zmiksować z olejem na gładką masę.
  5. Przelać je do miski z suchymi składnikami, wymieszać.
  6. Dodać pianę z białek, połączyć składniki. Masa będzie dość gęsta.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż kokosanki nabiorą złocistego koloru.
  9. Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_06

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_05

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Pokochaj olej rzepakowy. Bezglutenowe kokosanki”

  1. MiliFamily pisze:

    Robię screena i do sklepu :D

  2. aniaw pisze:

    Te achy i ochy dotyczą oleju tłoczonego na zimno. Rafinowany w procesie rafinacji i pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości a niektórzy twierdzą, że staje się wręcz szkodliwy. Omega 3 z oleju roślinnego jest w formie ala, który organizm zwierzęcy musi sobie przerobić na omega3. Człowiek ma znikomą możliwość uzyskania w ten sposób omega3. Natomiast wysokie zużycie tłuszczów roślinnych pogłębia już i tak dużą w naszej diecie dysproporcję między omega 3 i omega6. Omega6 działa niestety prozapalnie. No i nie słyszałam by w Polsce zakazano procederu dosuszania rzepaku roudupem, którego resztki dostają się do oleju. Zresztą w ten sposób dosusza się też zboża i grykę.

  3. Ciekawie to wygląda. Muszę wypróbować ten przepis :-)

  4. Beata pisze:

    Ciekawy przepis. Jako że jestem fanką kokosa, a kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy, muszę go koniecznie wypróbować :). Do tej pory piekłam kokosanki z przepisu mojej mamy. Ciekawe czy bardzo różnią się w smaku. Pozdrawiam ciepło!

    http://batirulez.blogspot.com/2016/09/kokosanki-czyli-slaskie-odpustowe.html

  5. Wiem, że to sprawa drugorzędna, Ale czy forma, że „coś się poleca” jest poprawna? Wiem, że jesteś fachowcem, bo dziennikarką, Ale jakoś to nie brzmi :-)

  6. Anna Banaś pisze:

    A co to jest kleik ryżowy?

  7. Znam podobny przepis, jednak formuje coś na wzór kluski śląskiej z dziurką i właśnie do niej nakładam domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest pycha! Nadaje to im lekkiej kwaskowatości.

  8. Ola Pietrzak pisze:

    wyglądają smakowicie, chyba wypróbuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *