“Pokochaj olej rzepakowy”. Burgery z łososia z botwinką i sosem z awokado

29 czerwca 2016, 08:21 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 13
“Pokochaj olej rzepakowy”. Burgery z łososia z botwinką i sosem z awokado

Konkretne, pożywne dzięki zawartości wartościowych tłuszczy, wyśmienite burgery z delikatną cytrusową nutą zadowolą także osoby dbające o zbilansowaną dietę. Takie burgery rozpływają się w ustach i ucieszą największych głodomorów. Wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu surowego łososia z łososiem wędzonym. Dodatkiem specjalnym jest delikatnie podduszona na oleju rzepakowym botwinka z odrobiną czosnku.

burgery-z-lososia-przepis02

bezglutenowe-ciasto-czekoladowe-z-olejem-rzepakowym-przepis02

burgery-z-lososia-przepis03

Do czego używać oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest tłuszczem uniwersalnym, którego poza smażeniem można używać na wiele różnych sposobów.

Smażenie – doskonale sprawdza się do smażenia i tu używam oleju rafinowanego. Może być podgrzewany do wysokich temperatur, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Pamiętaj jednak, że smażymy na oleju tylko raz. Jeśli zależy Ci na niższej wartości kalorycznej posiłku, usmażoną potrawę odsącz przed zjedzeniem na ręczniku papierowym.

Pieczenie – tu również pełen wachlarz możliwości. Oleju rzepakowego możesz używać do pieczenia mięs, drobiu i ryb, ale też do słodkich wypieków. Rafinowany olej rzepakowy jest neutralny w smaku i zapachu, więc można nim zastąpić masło w ciastach i innych słodkościach.

Sałatki – olej rzepakowy jest bazą nieograniczonej ilości dressingów sałatkowych. Tylko od Twojej fantazji zależy z czym go skomponujesz. Wiele witamin zawartych w warzywach przyswaja się z tłuszczem, więc łyżeczka lub dwie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno to jest właśnie to!

Potrawy dla dzieci – olej rzepakowy można wprowadzić do pierwszych zupek dzieciom od 6. miesiąca życia. Plusem jest tu neutralny smak rafinowanego oleju rzepakowego i występujące w oleju kwasy omega-3 i 6 niezbędne w prawidłowym rozwoju dziecka (ALA i LA).

burgery-z-lososia-przepis08

Burgery z łososia z botwinką i sosem z awokado

na burgery:

300 g świeżego łososia

150 g wędzonego łososia

pęczek botwinki

½ pęczka dymki

ząbek czosnku

3 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego plus olej do smażenia

skórka otarta z połowy cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

na sos:

dojrzałe awokado

pomidor średniej wielkości

½ czerwonej cebuli

sok z połowy cytryny

sól

pieprz

  1. Łososia oczyścić ze skóry.
  2. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mięsa łososia świeżego i wędzonego.
  3. Botwinkę i dymkę drobno posiekać.
  4. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  5. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy.
  6. Wrzucić botwinkę i dymkę, dodać czosnek. Smażyć ok. 4 minuty, często mieszając.
  7. Zdjąć z ognia, doprawić, skórką cytryny, solą i pieprzem.
  8. Wymieszać dokładnie z łososiem. Uformować burgery.
  9. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, natłuścić ją olejem rzepakowym i piec burgery z obu stron po 5 minut lub do momentu, aż środek będzie dopieczony.
  10. Awokado rozgnieść widelcem.
  11. Pomidora przekroić, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
  12. Cebulę posiekać. Wymieszać awokado z pomidorem i cebulą.
  13. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  14. Burgery podawać w podgrzanej bułce z sosem z awokado.

burgery-z-lososia-przepis11

burgery-z-lososia-przepis07

burgery-z-lososia-przepis04

burgery-z-lososia-przepis10

ENJOY_pasek_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

13 odpowiedzi na ““Pokochaj olej rzepakowy”. Burgery z łososia z botwinką i sosem z awokado”

  1. Maria Danuta napisał(a):

    dzięki za przepis ! Bardzo dobre sa tez z czerwonej soczewicy i marchewki :)

  2. Katarzyna Kozielewicz napisał(a):

    Przepis z kwestii smaku?

  3. Mo Ni K Kubik napisał(a):

    Burguer buergerem(choc fakt faktem wyglada niesamowicie)….
    Ale te buleczkiBeatko ladnie to tak ciezarnej kobiecie grac na kubkach smakowych?

  4. lamina napisał(a):

    Pięknie wygląda :)

  5. Monika napisał(a):

    A w rafinowanym to zostaja te wszystkie cenne skladniki o ktorych piszesz? Ile wychodzi kotlecikow z tej porcji? Dzieki za inspiracje,Monika

  6. Ewa Gawron napisał(a):

    bardzo mi sie podobaja pani przepisy ! robilam juz muffiny z kruszonka oraz burgery z lososia wczoraj, sa bardzo smaczne , proste i szybkie w wykonaniu co przy 2 dzieci jest prawdziwa zaleta.pozdrawiam

  7. Dana Gołowacz napisał(a):

    alez apetycznie ,mniami :)

  8. Moja osobistosc napisał(a):

    chętnie bym zjadła!! :D

  9. Edyta Rutkowska napisał(a):

    Robiłam je dziś o 6.00 rano. Są ok

  10. Renata Ślusarska napisał(a):

    Muszę spróbować

  11. .... napisał(a):

    Czemu Pani poleca olej, który jest rakotwórczy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *