“Pokochaj olej rzepakowy”. Domowe masło orzechowe w trzech smakach

28 kwietnia 2016, 07:50 | Bezglutenowe Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 58
“Pokochaj olej rzepakowy”. Domowe masło orzechowe w trzech smakach

Trudno uwierzyć, że domowe masło orzechowe jest tak proste w przygotowaniu w warunkach domowych. Robimy je od dawna dla naszych dzieciaków, które po prostu je uwielbiają. W zasadzie wystarczą dwa podstawowe składniki by uzyskać wersję klasyczną – orzechy ziemne i olej rzepakowy, który nie zmienia smaku orzeszków, ale go jeszcze bardziej podkreśla.

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis03

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis12

Ale chcę dziś pokazać, jak w bardzo prosty sposób możesz przygotować masło miodowe i masło czekoladowe. Masło miodowe robię na bazie orzeszków lekko solonych, których smak doskonale współgra ze słodyczą miodu.

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis05

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis13

Do produkcji masła czekoladowego radzę wybrać orzeszki bez soli i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady. To chyba moja ulubiona wersja masła orzechowego i przyznaję się, że ostatnią porcję wyjadłam ze słoika aż do dna ;)

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis06

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis14

Do produkcji domowego masła orzechowego wybieram orzeszki prażone a nie smażone i dodaję olej rzepakowy. Dzięki temu masło ma konsystencję idealną do smarowania na tostach lub naleśnikach. Ja bardzo lubię dodać sobie łyżkę takiego masła do porannej owsianki.

Rzepak pod lupą

Rzepak, nasze „czarne złoto”, uprawiany jest w całej Europie od wielu lat, a w Polsce od 60 lat XX wieku. Na początku miał kiepską prasę, a to za sprawą kwasu erukowego, mającego niekorzystny wpływ na organizm, który odkryto w jego składzie w latach 70-tych. Występował on w dawnych odmianach rzepaku aż w 50 procentach i dlatego olej rzepakowy stracił wówczas na opinii lekarzy i konsumentów. Ta dawna odmiana rzepaku zawierała dodatkowo związki siarkowe, które odpowiadały m.in. za nieprzyjemny zapach oleju. Stare odmiany rzepaku definitywnie zostały wycofane z upraw w Polsce ponad 25 lat temu. Od wielu lat w Unii Europejskiej, w tym w naszym kraju, uprawia się tylko rzepak całkowicie pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego, a w zamian za to zawierający pożyteczne dla organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten nowy rzepak nazywany jest odmianami 00 lub podwójnie ulepszonymi. Warto też podkreślić, że w badaniach nad ulepszeniem rzepaku nie uciekano się do obecnego DNA, więc nowe odmiany rzepaku podwójnie ulepszonego nie mają żadnego związku z GMO[1]. Olej rzepakowy stał się najczęściej wybieranym tłuszczem roślinnym spożywanym w Polsce.

Domowe masło orzechowe

500 g niesolonych orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych, a nie smażonych)

2 łyżki oleju rzepakowego

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki miodu lipowego

¼ łyżeczki soli morskiej

Wersja podstawowa. Wsypać orzeszki do blendera i zmiksować je na kruszonkę. Najlepiej zrobić to metodą pulsacyjną. Gdy orzeszki będą już posiekane na niewielkie kawałki, wlać olej rzepakowy i kontynuować miksowanie przez ok. 6 minut. Czas miksowania zależy od mocy blendera. W tym czasie orzeszki z olejem zaczną się podgrzewać i przyjmować konsystencję masła. Moje masło nie jest idealnie gładkie, ma przyjemnie wyczuwalne orzechowe grudki. Gdy wersja podstawowa jest już gotowa, podziel ją na trzy części.

Wersja czekoladowa. Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masła orzechowego i dokładnie zmiksować, tak, by składniki się połączyły. Przełożyć do słoika.

Wersja miodowa. Miód w wersji płynnej dodać do masła. Dodać sól. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do słoika.

Gotowe masło wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby stężało. Smacznego :)

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis10

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis09

[1] Prof. J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

58 odpowiedzi na ““Pokochaj olej rzepakowy”. Domowe masło orzechowe w trzech smakach”

  1. Anna Makowska napisał(a):

    Beatko, a gdzie zaopatrujesz sie w prazone, niesolone orzeszki ziemne? Jezeli nie bedzie to kryptoreklama, to chetniedowiedzialabym sie tez jakiej firmy polecasz?

  2. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Muszę spróbować! Koniecznie to czekoladowe :)

  3. Bati RULEZ napisał(a):

    Ja mogłabym śpiewać „rzepakooooowe pole rośnie wokół mnie”. Chętnie poczytam :)

  4. Hanna Łamińska napisał(a):

    uwielbiam takie domowe kremy, pędzę sprawdzić i spisać przepisy :-)

  5. Joanna Pieniazek napisał(a):

    O rany, znów muszę przełożyć dietę na poniedziałek :)

  6. Marta Dobrowolska napisał(a):

    Ja robię bez oleju, dodaję tylko szczyptę soli i ćwierć łyżeczki miodu.

  7. Natalia Ułanowska napisał(a):

    Zrobię z nerkowcow :-)

  8. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Pani Beato niestety wszystkiezdrowsze zamienniki nie sa dostepne na wyciagniecie reki i to mnie martwi i nie sa takie tanie:-/

  9. Marta So-tan napisał(a):

    Mmm palce lizać nasze dziewczynki uwielbiają to masło orzechowe, a dzisiaj wypróbuję koniecznie to czekoladowe…

  10. Ashka Skola napisał(a):

    Pycha ,robilam ostatnio tyle ze bez dodatku oleju :)

  11. Joanna Malczewska napisał(a):

    A ja mam problem z blendowaniem w KA bo jak jest za mało płynne to noże się nie kręcą :( w efekcie nie potrafię sobie poradzić z takimi rzeczami jak pasty czy majonezy :( o maśle nie wspomnę :(

  12. Katarzyna Piotrowska napisał(a):

    robiłam ostatnio po raz pierwszy, wyszło genialne, sto razy lepsze niż to kupne- ja kupnego nie jestem w stanie zjeść, a to mi smakowało- chciałam wczoraj zrobić znowu, ale tajemniczy ktoś wyżarł orzeszki ;)

  13. Majka napisał(a):

    Witam,
    Jestem co prawda to nowa i dopiero odkrywam wszelkie zakamarki, ale i tak już podbiła moje serce swoją lekkością i urokiem. Chyba zyskałaś nową wierną czytelniczkę :D
    A co do masła orzechowego, to chyba jeszcze nie jadłam dobrego, bo nie jestem jego specjalną fanką. Jednak spróbuję zrobić je sama i zobaczę co mi wyjdzie, szczególnie kusi mnie wersja czekoladowa ;)

    P.S. I chyba wkradł Ci się jakiś chochlik na stronę bo w zdanie o DNA troszkę nie brzmi spójnie.

  14. Swietlana Maszka napisał(a):

    Halina,maslo orzechowe

  15. Katrin Polinska napisał(a):

    wyglada smakowicie (y)

  16. Oj jak ja powiem mojemu koneserowi o czym dzisiaj pisałaś ona jest fanem masła orzechowego w przeciwieństwie do mnie. :) chyba wiem co będę robiła jakby pogoda w majówkę nie dopisała :)

  17. Wypieki Beaty napisał(a):

    Rewelacja, muszę zrobić to masło czekoladowe :)

  18. Wlasnie dzis kupilam sloik migdalowego i wydalam na niego fortune. Home made bedzie o wiele tanszy;-) Dziekuje!

  19. Agata Borowska napisał(a):

    Magdalena Bartlomiejczyk

  20. Sabina napisał(a):

    A czy mogą być takie orzeszki w skorupkach?obrane i podpieczone w piekarniku?

  21. Iwona Helena napisał(a):

    Ha, a ja mam przepyszny olej rzepakowy, z domowej tloczarni, jutro zakupie orzeszki i rządzę :)

  22. Anna napisał(a):

    mam orzeszki w skorupkach – surowe – jak je obrobic do tego kremu by byly idealne – czy olej kokosowy tez sie nada? bo do rzepakowego eko nie mam dostepu – prosze o pomoc:)

  23. Anna Śnieg napisał(a):

    Proszę powiedz w jakim urządzeniu (model marka) miksujesz to wszystko? :-)

  24. Przemek Mrozik napisał(a):

    Mam wyjątkowy olej rzepakowy tłoczony tradycyjnie na zimno, chętnym podam szczegóły na priv, żeby nie było kryptoreklamy :)

  25. Joanna Pieniazek napisał(a):

    Dziękuję ślicznie za inspirację – już nigdy nie kupię gotowego masła orzechowego, smak bez porównania lepszy! PS ostrzegam, że czekoladowa wersja może mieć właściwości hipnotyzujące :D vide załączone zdjęcie

  26. Agnieszka Bachtenko napisał(a):

    Czy to masło może się „zwazyć”? Zrobiła mi się twarda masa? Robiłam w Thermomixie. Za krótko?

  27. Joanna napisał(a):

    Ojej, masła wyglądają super! Czy trzeba je przechowywać w lodówce? Chciałabym zabrać masło na kilkudniową rowerową wyprawę i zastanawiam się czy bez lodówki nie zagrozi mu zjełczenie?

  28. Monaiza napisał(a):

    Zrobiłam to masełko. Rewelacja!!! A ośmioletni synek, który był głównym operatorem blendera nie mógł się nadziwić,że tak prosto robi się masło orzechowe i czekoladowe.Już nigdy nie kupię gotowca. Beatko dzięki Twoje przepisy są super.

  29. Ania Gniła napisał(a):

    Robiłam i z miodem i z czekoladą, pyyycha tylko konsystencja mojego masła jest mało maslana – kiepsko się rozsmarowuje… Myślicie ze za krótko je blenduje czy może być inny powód?

  30. […] U nas jest to zawsze domowe masło orzechowe, na które prosty i błyskawiczny przepis znajdziesz tu. Owsianki nie gotuję. Płatki zalewam wodą, a gdy są już miękkie, dodaję mleko roślinne. […]

  31. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    To czekoladowe masło jest obłędne. Robię je bez dodatku oleju i świetnie wychodzi. Jak mam lenia to czekolade zamiast topić dodaję po prostu do misy blendera i miksuję z orzeszkami. Jest równie pyszne:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *