„Pokochaj olej rzepakowy”. Domowy paprykarz.

15 września 2016, 07:57 | Kuchnia Przystawki | 56
„Pokochaj olej rzepakowy”. Domowy paprykarz.

Kalendarzowa jesień niebawem zawita do naszej codzienności na dłużej. A wraz z nią wszystko to, co z jesienią się wiąże. Mamy to szczęście, że jesień w naszej szerokości geograficznej jest barwna i oferuje nam każdego roku prawdziwy spektakl niesamowitych doznań. Piękne przebarwione na złoto drzewa, całe połacie lasów porośnięte kwitnącymi o tej porze wrzosami, korale jarzębiny ozdabiające ulice i parki, kasztany i żołędzie, które tak chętnie zbierają nasze dzieci. Obfitość warzyw i owoców na targach i w sklepach to kolejna pozytywna strona jesiennej aury. Właśnie teraz mamy do wyboru najwięcej dojrzałych pomidorów, papryki w różnych odmianach, bakłażany, cukinie, złocistą kukurydzę i grzyby. Jesień to doskonała pora, aby zadbać o urozmaiconą dietę, bo jest z czego wybierać. To ważny czas dla naszych dzieci, które po okresie wakacyjnej beztroski wracają do szkolnych obowiązków. Zajęcia lekcyjne, dodatkowe koła zainteresowań i zajęcia sportowe praktycznie wypełniają cały czas. Tak wygląda codzienność współczesnych dzieciaków, dlatego tak ważna jest zróżnicowana, odpowiednia dla młodych organizmów, bogata w składniki odżywcze codzienna dieta naszych dzieci. Domowy paprykarz to wyrazista w smaku, przepyszna propozycja na pożywne smarowidło na kanapki. Dodaje energii i dobrego humoru na początku nowego roku szkolnego :) No i smakuje doskonale!

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_05

Tłuszcze w diecie dzieci

Istnieje przekonanie, że dzieci jedzą za dużo tłuszczów i jest to w pewnym sensie prawda. Jeśli chodzi o tłuszcze wpływające negatywnie na nasz organizm, czyli tłuszcze nasycone, występujące np. w uwielbianych przez dzieci fast foodach, te zdecydowanie powinny występować w jadłospisie dzieci w jak najmniejszym stopniu. Natomiast zalecane przez dietetyków tłuszcze nienasycone są wciąż zbyt mało obecne w codziennej diecie dzieci.

Nie chodzi o ilość, ale o jakość

Tłuszcze stanowią istotne źródło energii, ale powinniśmy wybierać te najbardziej wartościowe. Dlatego też posiłki przygotowywane dla dzieci powinny być bogate w kwasy omega-3, których doskonałym źródłem są ryby morskie i niektóre oleje roślinne, z olejem rzepakowym na czele. Zarówno olej rzepakowy rafinowany jak i olej rzepakowy tłoczony na zimno cechuje się wysoką zawartością wartościowych kwasów omega-3. Kwasy te, a konkretnie ALA wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Ale co ważne, by zapewnić odpowiednią ich ilość w diecie dziecka powinny znajdować się 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie. Pamiętajmy też, że obecność tłuszczu w daniu jest ważna dla przyswojenia przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K.

 

 

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_08

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_09

Domowy paprykarz

100 g ryżu

5 łyżek oleju rzepakowego rafinowanego

cebula

2 ząbki czosnku

marchewka

po łyżeczce papryki ostrej, słodkiej i wędzonej

4 pomidory

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 liście laurowe

wędzona makrela

sól

pieprz

  1. Ryż ugotować na sypko.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, drobno pokroić.
  5. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać.
  6. Rozgrzać olej rzepakowy rafinowany na patelni, dodać cebulę i czosnek. Lekko posolić i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  7. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać paprykę ostrą, słodką i wędzoną oraz liście laurowe. Dokładnie wymieszać.
  8. Na patelnię wrzucić przygotowaną wcześniej marchewkę, smażyć 5 minut, często mieszając.
  9. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i ¼ szklanki wody.
  10. Dusić 10 minut, często mieszając. Na koniec dodać ryż i makrelę.
  11. Wymieszać delikatnie i gotować razem jeszcze 3-4 minuty, aż składniki się połączą.
  12. Podawać po wystudzeniu jako dodatek do kanapek lub samodzielne danie.

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_04

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_08

domowy-paprykarz-pokochaj-olej-rzepakowy_06

ENJOY_pasek_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

56 odpowiedzi na “„Pokochaj olej rzepakowy”. Domowy paprykarz.”

  1. Beata napisał(a):

    Super pomysł! Na pewno wypróbuję. A ryż ma być wcześniej ugotowany czy nie? I w ogóle dziękuję za te wszystkie cudowne przepisy, jestem stałą czytelniczką i mamą i muszę powiedzieć, że te pomysły na zdrowe śniadania są dla mnie niesamowicie przydatne.

  2. Ewa Skórzak napisał(a):

    Ja także sama robię paprykarz i to pewne,że smak jest o niebo lepszy od kupnego.W dodatku wiem,że dodałam ładne kawałki ryby i inne składniki a nie przemielone resztki i odpadki ryb.Pozdrawiam!

  3. Maja Raph Twarowska napisał(a):

    Niestety nie mam dostepu do wedzonej ryby.. Czy moze byc Cos w zamiar? Np z puszki?

  4. Ja czesto robie awokado z wedzona makrela.

  5. Justyna Walczak napisał(a):

    O matko! Jak to apetycznie wygląda. Koniecznie muszę zrobić :D

  6. Ewa Roz napisał(a):

    Ale pychotka! :)

  7. Paula Drozynska napisał(a):

    Jesteś dla mnie inspiracją nr 1! Korzystam bardzo często z przepisów i czytam z przyjemnością:’) dziękuję za to

  8. Ania Chabowska napisał(a):

    Bardzo często robię podobną wersję: cebula, marchewka, korzeń pietruszki, trochę koncentratu pomidorowego i kasza jaglana. Po zblendowaniu dodaję jeszcze garść rodzynek. Ale Twoja wersja też bardzo mi odpowiada, więc z przyjemność spróbuję.

  9. Katrin Polinska napisał(a):

    kocham Twoje wpisy i przepisy-musze sprobowac (y) <3 dziekuje i pozdrawiam

  10. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Z wędzoną makrelą <3 uwielbiamy takie pasty :)

  11. Karolina Karolina napisał(a):

    Tylko czy ten rafinowany olej to takie samo zdrowie? Lubię Twoje przepisy ale do tego tylko olej tłoczony na zimno…

  12. Anna Łępicka napisał(a):

    Alina Łępicka – mamo, może jesteś chętna spróbować? ;)

  13. Joanna Urbańska napisał(a):

    Super smaczne robię podobnie

  14. Wojslandia napisał(a):

    Kaloryczne ale idealne na zwiększenie odporności :);)
    http://wojslandia.blogspot.com/2016/02/w-cholere-z-chorobami.html
    PS. Paprykarz zrobię na pewno! :)

  15. Wojslandia napisał(a):

    Super przepis!! Spróbuję zrobić z wędzonym pstrągiem, bo mam „dojście” do zacnych sztuk ;)

  16. Sylwia Kaczmarek napisał(a):

    Kiedys jadlam paprykarz na puszki, potem wydawalo mi sie, ze to takie obciachowe danie. A teraz jadlabym.

  17. Dorota Mrozek napisał(a):

    Zastanawiam się czy nie porwać się na wersję zmiksowaną, ktoś próbował?

  18. Justyna Korthals napisał(a):

    Zrobiłam, ale czy dzieci zjedzą to nie wiem ;)

  19. Lucyna Jesion napisał(a):

    Jutro kupuję makrelę i robię paprykarz, ten na zdjęciu jest tak apetyczny, że pożeram go wzrokiem :)

  20. Beata Różańska napisał(a):

    Potwierdzam, pycha! Wczoraj zrobiłam! Dzięki za przepis

  21. Gosia Taka napisał(a):

    Też od razu wczoraj zrobiłam – super pyszny jest!

  22. Anna Czeszyk napisał(a):

    Wyszło MEGA pyszne. Olej zastąpiłam jednak masłem klarowanym.

  23. Justyna Pater napisał(a):

    Bez papryki wędzonej (nie mam) wyjdzie ok?

  24. Biorę się natychmiast do roboty!

  25. Agnieszka Trojanowicz napisał(a):

    Ale że naprawdę olej rzepakowy (pestycydy) i do tego rafinowany (bezwartościowy)???

    • Iwona napisał(a):

      A propos pestycydów- można spokojnie użyć oleju ekologicznego (z zielonym listkiem) :) A z tą rafinacją to wyjdzie i tak źle i tak niedobrze,bo nierafinowany straci swoje wartości smazony na patelni, a rafinowany jest już od samego początku bezwartościowy :D I jak tu żyć…

  26. Gaia Grazka napisał(a):

    czy papryka ma byc w proszku czy swieza ?

  27. Swietka Maszeńka napisał(a):

    Ilona, paprykarz na swieta :)

  28. Katarzyna Kociubińska napisał(a):

    Alicja Kwiatkowska – Mamuś coś dla nas!! :)

  29. Kasia Malinowska napisał(a):

    Czy mogę pominąć cebulę? Czy smak się mocno zmieni?

  30. Karolina Zahorska napisał(a):

    Krystyna Koziarowska, mama robimy:)

  31. Gosia napisał(a):

    A ile dni można przechowywać tę pastę?

  32. Gosia napisał(a):

    Zrobiłam, jest pyszny!!! Zniknął cały na drugi dzień :)))

  33. Dorota Łodziana napisał(a):

    Zrobiłam Fantastyczny !!!

  34. persi napisał(a):

    Robiłam tydzień temu i jutro znów pędzę po makrelę na rynek i robię kolejne podejście, bo był przepyszny :) Dziękuję za przepis :)

  35. Marta M. napisał(a):

    Zrobiłam świetne, smaczne. Dzięki Beato.:))))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *