“Pokochaj olej rzepakowy”. Jak zrobić domowy olej smakowy.

18 kwietnia 2016, 11:15 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy przetwory Wegetariańskie | 47
“Pokochaj olej rzepakowy”. Jak zrobić domowy olej smakowy.

Domowy olej smakowy to doskonały dodatek do wielu dań. Aromatyzuję go naturalnie ulubionymi dodatkami takimi jak zioła, czosnek lub ostra papryczka chilli. Przygotowuję w szklanych butelkach. Wybieram niewielkie, bo lubię mieć pod ręką kilka smaków do wyboru. Taki olej smakuje doskonale i używam go w zależności od potrzeb do wszelkich sosów, dressingów i marynat. Można dodać kilka kropli do zupy, makaronu lub pierogów, można podsmażyć na nim plastry ugotowanych wcześniej ziemniaków. Można natrzeć nim kurczaka przed wstawieniem do piekarnika, lub użyć do zrobienia domowego pesto z natką pietruszki i orzechami laskowymi. Świetnie podkręci smak wszelkich dań na bazie warzyw, ryb i mięsa. Butelka takiego oleju doskonale nadaje się też jako prezent dla kogoś wyjątkowego. Pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Do aromatyzowania używam oleju rzepakowego, który jest stałą pozycją w mojej kuchennej szafce.

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis02

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis09

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis11

Oliwa północy

Gdy zostałam zaproszona do udziału w kampanii edukacyjnej “Pokochaj olej rzepakowy” szczerze się ucieszyłam, bo choć oleju rzepakowego używam na co dzień, to nigdy nie badałam dogłębnie jego zalet i właściwości i nie zdawałam sobie do końca sprawy, jak ważnym elementem codziennej diety jest to żółte złoto. Naukowcy zgodnie twierdzą, że olej rzepakowy należy do jednych z lepszych tłuszczów roślinnych. Nazywa się go “oliwą północy”. Kwitnące na żółto pola rzepaku są charakterystyczną częścią naszego krajobrazu.

OMEGA-3 pod lupą

Olej rzepakowy charakteryzuje się optymalnym składem kwasów tłuszczowych i zawiera 10 razy więcej kwasów OMEGA-3 niż oliwa z oliwek[1]. Kwasy OMEGA-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Doskonałym ich źródłem są ryby, ale bądźmy szczerzy, ryby wciąż są niszowym elementem codziennej diety w naszym kraju, jemy ich zdecydowanie za mało. By pokryć dzienne zapotrzebowanie np. na kwas ALA z rodziny omega-3 w organizmie, wystarczą dwie łyżki oleju rzepakowego dziennie. Oczywiście nie zachęcam do picia oleju łyżkami, bo istnieje cała masa o wiele przyjemniejszych i smaczniejszych sposobów, by olej rzepakowy włączyć do codziennej diety. I o tym właśnie w cyklu “Pokochaj olej rzepakowy” będę regularnie pisać.

Domowy olej smakowy

1 l oleju rzepakowego

2 papryczki chilli

4 ząbki czosnku

2 gałązki rozmarynu

dodatkowo:

3 szklane butelki

korki

  1. Butelki dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i pozostawić, aby całkowicie wyschły.
  2. Papryczki umyć, wysuszyć, przeciąć wzdłuż, pozbawić pestek.
  3. Czosnek obrać, jeśli ząbki są bardzo duże, przekroić je na pół.
  4. Włożyć chilli, czosnek i rozmaryn do przygotowanych wcześniej butelek, zalać olejem, zakorkować i odstawić w ciemne miejsce (np. do szafki w kuchni) na ok. 2 tygodnie. Po tym czasie olej jest gotowy do użycia.

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis03

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis04

 

jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis05 jak-zrobic-domowy-olej-smakowy-przepis10

[1] Prof. J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

47 odpowiedzi na ““Pokochaj olej rzepakowy”. Jak zrobić domowy olej smakowy.”

  1. hajduczek napisał(a):

    Beato droga, napisałaś: „Kwasy OMEGA-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Doskonałym ich źródłem są ryby, ale bądźmy szczerzy, ryby wciąż są niszowym elementem codziennej diety w naszym kraju, jemy ich zdecydowanie za mało.”
    Otóż uważam – i nie wiem, czy z tym się zgodzisz – że ryby wcale nie są dobrym źródłem kwasów omega-3. Bo, jak wszyscy wiemy, kwasy te są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Nie podgrzewamy przecież oleju lnianego i na zimno tłoczonego rzepakowego, żeby się nie utleniły i żeby zachowały swój zdrowotny potencjał. A co robimy z rybami? Tylko wędzone na zimno i ewentualnie sushi jadamy bez obróbki termicznej! A w smażonej, pieczonej lub gotowanej rybie pożądane przez nas kwasy omega-3 najpewniej ulegają utlenieniu wskutek działania wysokiej temperatury!
    Dlatego lepszym źródłem tych kwasów są dla nas tłoczone na zimno i nierafinowane oleje, między innymi opisany przez Ciebie rzepakowy, którego też jestem wielbicielką. Nawet mydło z niego robię i jest świetne!

    Pozdrawiam i dziękuję za ten post, promujący olej rzepakowy, nasz niedoceniany narodowy skarb!

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Hajduczku, dziękuję za merytoryczny i bardzo ciekawy komentarz. Ja też uważam, że pozyskiwanie przez nas kwasu OMEGA-3 z ryb jest zdecydowanie niewystarczające jeśli chodzi o zapotrzebowanie naszego organizmu. Ryb jemy mało, a ryby świeże, bezpieczne jest coraz trudniej dostępne. Bardzo mnie zaintrygowałaś informacją o mydle z oleju. Podzielisz się przepisem? Pozdrawiam Beata

  2. Grażyna Matyschik napisał(a):

    olej rzepakowy u mnie obowiązkowo :)

  3. Sylwia Arasimska napisał(a):

    ja taki stosuje bo właśnie swego czasu się o tym naczytałam :) po co nam oliwa z oliwek jak mamy narodowy skarb :) Oliwę z oliwek bardzo sporadycznie używam

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Ja też sporo na ten temat czytam i będę się wiedzą dzielić. Olej rzepakowy miał kiepską prasę jeszcze kilkanaście lat temu, ale dużo od tego czasu się zmieniło. Pozdrawiam serdecznie!

  4. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Jak najbardziej używam :)

  5. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    Używacie :) świetny pomysł na smakowy olej.

  6. Emilia Ryt-Josiek napisał(a):

    Używam rafinowanego do smażenia i pieczenia a nierafinowanego surowego do sałatek :)

  7. Marta Z-ska napisał(a):

    Pod warunkiem ze jest nierafinowany najlepiej bio

  8. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Oczywiście że używamy

  9. Kasia Sarnacka napisał(a):

    Różnie, niektóre mają zbyt intensywny zapach, który nie do wszystkiego pasuje.

  10. Ja dostałam ostatnio buteleczkę tłoczonego na zimno i muszę przyznać że jest to mój numer 1 :)

  11. Roman napisał(a):

    Nie wydaje się to jakoś bardzo trudne do zrobienia. A z uwagi na nasze zdrowie, to chyba warto sprawić sobie taki olej.

  12. Magda napisał(a):

    Lubię olej rzepakowy i często go używam. Jednak z obawy przed stosowaniem przez rolników przed zbiorami Roundapu kupuje tylko ten ekologiczny.

  13. Ania Warzecha napisał(a):

    Bardzo ładnie to wygląda! :)

    Niestety w przypadku czosnku i ziół jest też dość szkodliwe:
    https://edis.ifas.ufl.edu/fy487

    „Garlic-in-oil is a safe product when you make it at home and use it right away. It’s also safe if you keep it refrigerated, and use it within a 2-3 days.”

  14. Maria Molicka napisał(a):

    przede wszystkim rzepakowy w mojej kuchni :)

  15. Iza Rynkowska napisał(a):

    Bio nierafinowany na surowo. Stanowczo odradzam obróbkę termiczną (smażenie, pieczenie), jak wszystkie roślinne koniec końców niestabilny, powstają rakotwórcze związki, fakt że znacznie odporniejszy, większy zakres temperatur. Do smażenia zdecydowanie masło klarowane lub gęsi smalec.

  16. Paulina Walczak napisał(a):

    Chyba nie ma niepryskanego zdrowego rzepaku. Wiec nie używam.

  17. Inga Matysiak napisał(a):

    Beato, poproszę link (lub przepis) do Twojej sałatki z buraków. Czy można użyć parowanych?

  18. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Od lat :) ale dobra oliwa przywozona z Wloch tez stoi obik ;)

  19. Fooder napisał(a):

    Oczywiście, że używamy :)

  20. Cieszymy się, że dołączyła Pani do grona osób, które pokochały olej rzepakowy!

  21. Beata Przeorska napisał(a):

    Używam, tłoczonego na zimno, nierafinowanego. Pycha!

  22. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Oczywiście , że TAK :D

  23. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Dzięki tobie pamietałam dzisiaj, żeby kupić wreszcie olej rzepakowy tłoczony na zimno. Dzięki :-)

  24. Mira napisał(a):

    A co z olejem rzepakowym GMO?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *