Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

24 stycznia 2017, 16:52 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 23
Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

To proste i pyszne danie rozgrzeje, gdy zimno i wprowadzi w dobry nastrój, gdy potrzeba. Po potrawy w stylu comfort food sięgam szczególnie chętnie właśnie o tej porze roku. Krótki dzień, niskie temperatury, organizm narażony na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych i szczególnie w tym czasie aktywnych wirusów potrzebuje odpowiedniej opieki. Kotlety ziemniaczane są pyszne i sycące. Mają miękką, delikatną konsystencję i niespodziankę w środku w postaci pysznego farszu pieczarkowego. Podsmażone na złoto na oleju rzepakowym pieczarki z cebulką doprawiam szczodrze posiekaną drobno natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Kotlety smażę bez panierki, na średnim ogniu, pozwalając, żeby ładnie się zezłociły. Można je podać w towarzystwie zielonej sałatki, co piękne zrównoważy smaki.

Tłuszcz w diecie – dlaczego nie może go zabraknąć

Powszechnie uważany za czynnik odpowiedzialny za otyłość i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Stoją za tym nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego kardiolodzy zalecają ograniczenie w codziennej diecie produktów z ich dużą zawartością. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio dobrane tłuszcze, zawierające kwasy jedno- i wielonasycone, są niezbędnym „paliwem” dla organizmu – dostarczają skoncentrowanej formy energii. Cenną grupą tych drugich są kwasy omega-3 i -6. Najkorzystniejsza proporcja zawartości tych kwasów w tłuszczu wynosi 1:2 i w takiej właśnie występują one w oleju rzepakowym. Warto się również bliżej przyjrzeć długołańcuchowemu kwasowi tłuszczowemu DHA. Jest on niezwykle korzystny, gdyż wbudowuje się w ścianki naszych komórek sercowych i korzystnie wpływa na jego funkcjonowanie. Problem w tym, że jego źródłem są tłuste ryby morskie i tran, a spożycie tych produktów w Polsce jest bardzo niskie. Dobrym wyborem jest spożywanie kwasu alfalinolenowego (ALA), który w naszym organizmie przekształci się właśnie w DHA. Doskonałym źródłem ALA jest siemię lniane i olej rzepakowy. Wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by zaopatrzyć nasz organizm w odpowiednią dawkę kwasu ALA.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

1 kg ziemniaków

szklanka mąki

2 cebule

ząbek czosnku

250 g pieczarek

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

olej rzepakowy rafinowany do smażenia

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować farsz. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany. Podsmażyć na średnim ogniu cebulę z czosnkiem, aż stanie się szklista.
  4. Dodać pieczarki, smażyć do momentu, aż się lekko zrumienią.
  5. Posiekać drobno natkę pietruszki. Dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
  7. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  8. Ciasto podzielić na porcje. Formować w placek, na środku kłaść farsz pieczarkowy.
  9. Zakleić ciasto ziemniaczane i uformować kotlety.
  10. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto. Podawać mocno ciepłe.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami”

  1. Kacper Budziłowski napisał(a):

    Ja myślałem, że z ziemniaków to tylko placki się robi

  2. Katarzyna Kukowiecka napisał(a):

    Jolanta Strzelec patrz !

  3. Wojslandia napisał(a):

    Świetny przepis! A co powiesz Beatko na podanie ich z dipem jogurtowo-czosnkowym? Aleś smaku na robiła :) Mam pomysł na sobotni obiad ;)

  4. Ma Ja napisał(a):

    Uwielbiam – z gotowanych ziemniakow! Wprawdzie babcia robila troszke inaczej, ale duzo sie nie roznily

  5. Monika Gajewska napisał(a):

    Koniecznie muszę je zrobić! :)

  6. Magda Gaja napisał(a):

    Wyglądają bardzo smakowicie :)

  7. Aneta Gwiner napisał(a):

    Uwilbiam kotlety ziemniaczane. Ja robie placki ziemniaczane z dodatkiem szczypiorku i gałki muszkatałowej :) Za to nie ma nic w środku bo lubimy takie zwykłe :)

  8. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Niech mi ktoś usmaży takie pyszności

  9. Jowita Sęczkowska napisał(a):

    Dziś jadłam takie na obiad poza domem, polane sosem pieczarkowym :) sama zrobię podane z pomidorami i jakaś sałatką

  10. Ewelina Wykurz napisał(a):

    Ojjj Malwina Niko takie kotleciki

  11. Ela napisał(a):

    Pycha , dzisiaj zrobiłam ☺

  12. a jak to zrobić w wersji bezglutenowej? każda mąka się nada?

  13. Joanna Malczewska napisał(a):

    Akurat piątek to może się skuszą domownicy :)

  14. Agnieszka Tomrug napisał(a):

    Mniamm dzis zrobilam na obiad! Palce lizac! Dziekuje za pomysl i przepis. Pozdrawiam

  15. MagdaZ napisał(a):

    Podbijam pytanie o wersję bezglutenową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *