Pokochaj olej rzepakowy. Placki z dyni.

13 października 2016, 08:38 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 34
Pokochaj olej rzepakowy. Placki z dyni.

Chrupiące, złociste, pachnące ziołami i czosnkiem. Usmażone na oleju rzepakowym na złoto są doskonałym jesiennym daniem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Pasuje do nich sos grzybowy lub pomidorowy. Doskonałe energetyczne danie na jesienną szarugę.

placki-z-dyni-przepis_05

placki-z-dyni-przepis_04

O smażeniu słów kilka

Do niedawna w naszych kuchniach królowały stałe tłuszcze do smażenia. Obecnie zdecydowanie częściej sięgamy po roślinne tłuszcze ciekłe, w tym rafinowany olej rzepakowy. Jest on całkowicie bezwonny, dzięki czemu nie ma wpływu na smak smażonych potraw. Łatwo też odsącza się ze smażonych produktów, co sprawia, że stają się o 5-10% mniej kaloryczne w porównaniu do potraw smażonych na innych tłuszczach.

placki-z-dyni-przepis_01

placki-z-dyni-przepis_10

Punkt dymienia – o co w tym chodzi?

Ważnym aspektem jest też to, że rafinowany olej rzepakowy ma bardzo wysoką, bo aż 242 st. C[1], temperaturę dymienia w porównaniu do innych olejów. Ten słynny punkt dymienia, to moment, w którym tłuszcz zaczyna wydzielać dym. Smażone potrawy zaczynają wtedy nieprzyjemnie smakować, ale bardziej istotne jest to, że mogą powstawać wtedy niekorzystne dla zdrowia związki chemiczne. To zatem istotny czynnik, na który powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze oleju. Na korzyść rzepakowego przemawia także fakt, że jest też bardzo bogaty w substancje, takie jak witamina E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem oraz sterole. Ponadto olej rzepakowy rafinowany podobnie jak tłoczony na zimno jest bogatym źródłem omega-3. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Placki z dyni

400 g dyni (polecam odmianę hokkaido)

2 jajka

250 ml mleka

150 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

ząbek czosnku

łyżeczka siekanego tymianku

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

50 g parmezanu

olej rzepakowy rafinowany do smażenia

  1. Dynię pokroić w plastry, oczyścić z nasion, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  2. Piec ok. 20 minut, następnie wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem.
  3. Do miski wbić jajka, wlać mleko, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
  4. Zmiksować na gładką masę.
  5. Połączyć dynię z masą mleczno-jajeczną.
  6. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, świeżo mielony pieprz i sól.
  7. Parmezan zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać do masy dyniowej i wymieszać.
  8. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany.
  9. Nakładać niewielkie porcje ciasta i smażyć placki na średnim ogniu z obu stron na złoto. Smacznego :)

placki-z-dyni-przepis_02

 

placki-z-dyni-przepis_06

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Pokochaj olej rzepakowy. Placki z dyni.”

  1. Magdalena Janaszewska napisał(a):

    Dziś!
    Jak wczoraj wykorzystałam całą dynie :p
    Dobrze że kolejna w planach do zdobycia :D

  2. Hanna Łamińska napisał(a):

    moja dynia tak pieknie wyglada na oknie ze musze inna skombinowac

  3. Angelika Kasprzyk napisał(a):

    Oj musi Pani kochać dynię :)

  4. Izabela Drygiel napisał(a):

    Normalnie zrobimy w weekend

  5. Anna Sankowska napisał(a):

    Pięknie, zrobię wkrótce
    Zostając w temacie dyni polecam burgery/kotlety jajeczno -dyniowe

  6. Agnieszka Maciejewska napisał(a):

    W Pani wykonaniu wszystko jest genialne

  7. Sylwia Fedus Szymczyk napisał(a):

    ja robię z ziemniakami,takie dyniowo-ziemniaczane

  8. Aśka Żuchlińska napisał(a):

    na oleju kokosowym, rzepakowym i maśle klarowanym :)

  9. Wellness napisał(a):

    Z dyni jeszcze nie robiłam ale mam wegetarianina i cały czas szukam pomysłów. Dziękuję :)
    —————————————————————————————————————
    https://100club.pl/artykuly/Frittata-z-kurkami,4218.html

  10. Katrin Polinska napisał(a):

    maslo klarowane i olej rzepakowy

  11. Gosia Kamila napisał(a):

    olej kokosowy oraz olej rzepakowy

  12. Agnieszka Trojanowicz napisał(a):

    Olej kokosowy, masło ghee

  13. Marta Biegańska napisał(a):

    Mniam. Nie sądziłam, że takie przyszności można zrobić z dyni. Po serniku, to kolejny przepis, który trafił do mojego przepiśnika. :D

  14. Janka Kowalska napisał(a):

    Zrobię w weekend. Mam dużą dynię muscat.

  15. Dorota Szmaus napisał(a):

    Ja dodałam ser biały do dyni i placuszki piekłam zamiast smażyć

  16. Ania Pieńkosz napisał(a):

    Aleksandra Zaremba robimy?

  17. Magda Pilska napisał(a):

    na rafinowanym oleju kokosowym :)

  18. Alicja Drzewiecka kolejne wyzwanie ;)

  19. Kasia napisał(a):

    Pycha :)

  20. Anna Jaroszewska napisał(a):

    Kocham placki z dyni (w ogóle – dynię i placki, razem i osobno ;) ), więc spróbuję tego przepisu. Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, polecam wypróbować również smażenie ich na oleju sezamowym – niezależnie od placków, sezam nadaje doskonały aromat!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *