Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!

1 sierpnia 2012, 07:37 | Dania główne Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 7
Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!

Czerwona, żółta, czy zielona? Chrupiąca surowa, delikatna gotowana, czy może wyrazista i słodka po upieczeniu i obraniu ze skórki? W mojej kuchni króluje ta trzecia, papryka opiekana w całości w piekarniku lub grillu, aż skórka będzie zupełnie czarna. Potem wystarczy włożyć ją do naczynia z pokrywką i zostawić do wystygnięcia. Na dnie naczynia zobaczycie sok, który wypłynął z papryki. Nie wylewajcie go! To kwintesencja paprykowej słodyczy i aromatu. Można doprawić nim potrawę z papryki, którą właśnie przygotowujecie lub po prostu… wypić. Dziś dla przypomnienia mój subiektywny wybór potraw z papryki, które najczęściej pojawiają się na stole w Lawendowym Domu. Na moim bazarze coraz większy wybór papryki. Ceny spadają, rośnie wybór kształtów i kolorów. Czas zakasać rękawy moi mili!

Sałatka z pieczonej papryki

Żółta papryka faszerowana

Czuszki biurek – mój numer jeden!

Ljutenica – absolutny hit

Krem z papryki z krewetkami

Gazpacho z pieczonymi warzywami

Tarta z karmelizowaną cebulą i opiekaną papryką

Bruschetta z papryką

Smacznego!

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Potrawy z papryką. Przegląd subiektywny!”

  1. Mienta napisał(a):

    Wcześniej nie widziałam tego przepisu na żółtą faszerowaną paprykę, wygląda baaardzo smakowicie i chyba się skuszę :) A najpiękniej wyglądają jak dla mnie bruschetty :D

  2. Magdalena napisał(a):

    Uwielbiam zapach smażonej papryki, kojarzy mi się z wakacjami na campingu w Bułgarii:) ( lata 80-te), fantastyczne wspomnienia i smaki, pozdrawiam

  3. Mesh napisał(a):

    Kocham paprykę, w każdej postaci. Ale prawie rok czekałam na to, żeby spróbować ljutenicy. Papryka coraz tańsza, wracamy z wakacji u babci i do roboty :)

  4. Majana napisał(a):

    Bardzo lubię paprykę. Lubię na surowo, dodaję sobie do twarożku:). Lubię także pieczoną, choć dawno nie jadłam, ostatnio we Włoszech,a smakowała tak,ze nie potrafię smaku zapomnieć. Wspaniała była. Lubię także faszerowaną paprykę mięskiem mielonym. Super sprawa :) I chyba zrobię właśnie taką:)
    Pozdrawiam :)

  5. Anna Wierzchowska napisał(a):

    ohoho! dzieje się, dzieje:) ile różnorodnych potraw i wszystko z papryką:) mmmm co by tutaj upichcić?:)

  6. Alicja napisał(a):

    Dziękuję za te cudowne ‚sezonowe’ zestawienia! Wiele przepisów już widziałam, zapisałam do mojego magicznego kulinarnego notesu (springpad), w którego bezkresnych wirtualnych zakamarkach się zagubiły, bo dodane zostały poza sezonem. Teraz nic mi nie umknie i będę mogła wszystkiego spróbować, gdy jest na to czas, a wszystko smakuje najcudowniej :))

  7. Deilephila napisał(a):

    hmmm z tej strony papryki nie znałam…dziekuję za wyjątkowe przedstawienie mi jej skromnej warzywnej osoby:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *