Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.

16 września 2016, 13:40 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy przetwory Wegetariańskie | 39
Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.

Powidła śliwkowe bez cukru do super pomysł na zdrowy dodatek do naleśników, czy kanapek. Uwielbiam pajdę razowca z masłem i właśnie takimi powidłami.

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_10

Dojrzałe, słodkie śliwki w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, choć oczywiście zależy to od indywidualnych upodobań. Szczerze przyznaję, że moje młodsze córki wolą jednak wersję słodszą, za to najstarsza córcia i my, rodzice doceniamy naturalny, słodko-kwaskowy, bogaty smak powideł bez cukru. Samo przygotowanie powideł jest banalnie proste. Śliwki pozbawiam pestek i gotuję w wielkim garze. Gar jest wielki, bo początkowo śliwek jest dużo objętościowo. Pod wpływem parowania objętość się naturalnie zmniejsza. Im dłużej powidła się gotuje, tym lepiej. Trzeba tu cierpliwości, inaczej się nie da. Ja swoje gotowałam na maleńkim ogniu przez dwa dni. Oczywiście z przerwami, bo tego gara nie można zostawić samego. Trzeba co jakiś czas śliwkową zawartość solidnie przemieszać, bo lubi się przypalać.

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_05

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_03

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_04

Powidła śliwkowe bez cukru

6 kg śliwek (użyłam węgierek)

Śliwki umyć, wydrylować, przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu często mieszając aż do uzyskania gęstej masy o ciemno brązowym kolorze.

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_07

Pasteryzacja w piekarniku

(pomysł pochodzi z bloga Nina w kuchni)

Słoiki i pokrywki dokładnie umyć w gorącej wodzie z dodatkiem płynu do naczyń. Starannie opłukać i zostawić do wyschnięcia. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić urządzenie na 120 st.C i piec słoiki i nakrętki 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika, napełnić gorącymi powidłami, zakręcić i wstawić do nagrzanego piekarnika jeszcze na 20 minut. Piekarnik wyłączyć i zostawić w nim słoiki do wystygnięcia.

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_08

powidla-sliwkowe-bez-cukru-przepis_09

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

39 odpowiedzi na “Powidła śliwkowe bez cukru i pomysł na prostą pasteryzację w piekarniku.”

  1. Maria Molicka napisał(a):

    jaaa!!! :) śliwki czekają na wypestkowanie i smażenie ;)

  2. Asia Czort-Kubaja napisał(a):

    Uwielbiam! Zdażyło mi się zrobić fajne powidła z dodatkiem tymianku

  3. Gabrysia Żyra napisał(a):

    A ja nie mogę śliwek

  4. Karolina Poturaj napisał(a):

    Ja nie smaże ale like zostawiam i pozdrawiam; )

  5. Kasia napisał(a):

    Czy należy odwrocić słoiki do góry dnem?

  6. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Beatko ? Dodawałaś kiedyś do powitał kakao? Wychodzi cudo – sto razy lepsze niż nutella , którą bardzo ją przypomina wyglądem ☺

  7. Renata Dobek napisał(a):

    Bingo,wioze do domu śliwki na powidla juz dzisiaj bedą pyrkać na gazie.Zrobie kilka sloiczków z kakao na domowa nutelle Ale bedzie pachnieć,mmmmm No i lece na Twojego bloga poczytać

  8. Kazimiera Maj napisał(a):

    Nie trzeba smażyć w garnku 2 godz ja tylko 25min w garnku i przekładamy do naczynia zdrowego lub rondla i nastawia mpiekarnik na 140st góra dół wkładam trzonek do drzwiczek i 1 godz nie zamykać drzwiczek po tym czasie nie mieszam dopiero jak osiągną i tak pieka się 2 razy dziennie przez 2 dni

  9. Kazimiera Maj napisał(a):

    Zarowego naczynia

  10. Aga napisał(a):

    W końcu coś dla mnie! ;) zastanawiam się czy przetwory z innych owoców też można zrobić tą metodą bez cukru..

  11. Kasia Piórkowska napisał(a):

    Popełniłam dzisiaj czekośliwkę. Śliwkę z kakao i gorzką czekoladą. Stygną właśnie w słoiczkach.

  12. Ania Chorążewicz napisał(a):

    Pasteryzacja w piekarniku sprawdziła mi się w tym roku w %!!! :)

  13. Dominika KR napisał(a):

    Juz zrobione:-)

  14. Anna Sankowska napisał(a):

    Uwielbiam Moja Mamcia robi najlepsze i już „się „u niej robią
    A ja w zimę dla Mamci robię pyszne ciasta

  15. Anna Grzegorek napisał(a):

    Ja również uwielbiam, a ostatnio najbardziej smakują mi z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady. Wychodzi taka ala frutellaPrzepyszne

  16. U mnie już zrobione, śliwki z naszego drzewa, bez grama cukru, 47 słoiczków, pasteryzacja w piekarniku

  17. Ewa Koperska napisał(a):

    Dziękuję za wersję bezcukrową! Właśnie zastanawiałam się czy coś z tego wyjdzie. Okazuje się że tak! Super!! Robię

  18. Grażyna Suchodolska napisał(a):

    Ja jeszcze czekam, teraz kiszę ogórki i robie przecier pomidorowy

  19. Marta Sztachelska napisał(a):

    150 kg już wypestkowane w wielopokoleniowym babskim towarzystwie, teraz czas na męskie prace – smażą dzis od 6 rano na specjalnym palenisku i w garnku Dziadka Józka

  20. Nati Dom napisał(a):

    Już mam w piwnicy :-)

  21. laminacocina napisał(a):

    Też tak pasteryzuję :) Tyle, że daję jeszcze inne owoce typu wiśnie i jabłka – wychodzi potem pysznie. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *