Domowe precle, macie ochotę?

7 marca 2011, 16:00 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy | 65
Domowe precle, macie ochotę?

Domowe precle kuszą wyglądem i czarują zapachem. Podoba mi się w nich wszystko. Miękkie wnętrze skryte w lekko chrupiącej skórce. Lekko zakręcony kształt i ten niesamowity, rumiany kolor. To doprawdy niesamowite, jak kilka tak prostych składników jak woda, mąka i trochę drożdży może dać początek czemuś tak smacznemu.

domowe-precle_5

Domowe precle

(na 12 sztuk)
600 g mąki
1 1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżka cukru
łyżeczka soli
1 jajko do smarowania
3 łyżki sody

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól i dodać ok. półtorej szklanki wody.
  2. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować je w kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 porcji.
  4. Z każdej uformować wałek długości ok 50 cm, a z wałka precel.
  5. Piekarnik nagrzać do 250 st.C.
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć nieprzywierającym papierem.
  7. W garnku zagotować półtora litra wody, dodać sodę.
  8. Wrzucać po dwa precle do wrzącej wody z sodą i gotować ok. 30 sekund.
  9. Następnie wyłowić łyżką cedzakową i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Precle posmarować ubitym jajkiem.
  11. Można posypać grubą solą, sezamem lub makiem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.

domowe-precle

domowe-precle_2

Precle do pogryzania, do podarowania, na spacer, do szkolnego plecaka. Bardzo lubię precle, a Wy?

domowe-precle_3

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

65 odpowiedzi na “Domowe precle, macie ochotę?”

  1. Zuza napisał(a):

    chętnie! poproszę najlepiej kilka. może pomogą mi przetrwać 11h na uczelni ;-)

  2. Alegria napisał(a):

    "JA również poproszę, dziś zacznę od chleba z mąki gryczanej ale następne będą precle :)

  3. Kubełek Smakowy napisał(a):

    Wspaniałe… Złociste, popękane.

    Uwielbiam je już.

  4. smacznydom napisał(a):

    czyli do laugenbrotchen..tylko, posypać solą i już. Bardzo lubię je jeść z masłem i z pokrojonym szczypiorkiem. Jak jestem w Niemczech często tak jem. Świeże z piekarni ..mniami:)

  5. Myszka napisał(a):

    Koniecznie muszę zrobić!!!

  6. Myszka napisał(a):

    Przepis tego nie mówi ale rozumiem, że sodę również dodajemy do ciasta?

  7. Beata Lipov napisał(a):

    Myszko, sodę do wody, w której gotujesz precle.

  8. Justin&Dorothy napisał(a):

    Są świetne… Koniecznie musimy je zrobić :P

  9. Justin&Dorothy napisał(a):

    Są świetne… Koniecznie musimy je zrobić :P

  10. Myszka napisał(a):

    Przepraszam, namieszałam, już wszystko wiem:)

  11. An-na napisał(a):

    Lubimy precle! i – w zasadzie – możemy upiec, przecież łatwe są! Wyobraziłam sobie duuuużo precli w koszu. Czuję się zmotywowana :)

  12. OlaCruz napisał(a):

    Robiłam kiedyś w podobny sposób obwarzanki. Pyszna sprawa, bardzo smaczne i cudownie chrupiące na wierzchu.

  13. Lady Aga napisał(a):

    Ja, ja lubię, ale niestety precle to nie w sodzie, tylko w żrącym wodorotlenku sodu się gotuje:( Nie odważę się (chyba) w domu. Takie podgotowane bywają w Lidlu, kiedyv są dni niemieckie, bawarskie czy jakieś podobne;)
    Pozdrawiam!

  14. kuchnianapolnej.blox.pl napisał(a):

    zdjecia mnie zaczarowały, przeczytałam na szybko sposób wyrobienia, przepisałam na kartke składniki i już idę do kuchni… i nagle cos mi nie pasuje ;) zabrakło mi w składnikach wody, która jest w sposobie wykonania :) biegnę robić!!

  15. Zaytoon napisał(a):

    Zakręcenie rumiane pyszności…

  16. Jswm napisał(a):

    och, na precle, bajgle i inne obwarzanki, zawsze mam ochotę! :)

  17. aga napisał(a):

    sliczne:)

  18. nobleva napisał(a):

    Gotowane i pieczone, ciekawa metoda. Te pęknięcia są takie apetyczne!

  19. Majana napisał(a):

    Oczywiście, ze mam ochotę! Pysznie wyglądają:)
    Pozdrawiam.

  20. Ania napisał(a):

    Przepiękne i baaaardzo smakowicie wyglądają. Musze koniecznie zrobić:)

  21. flowerek.com napisał(a):

    Pieknie wygladaja, sliczne pekniecia i podoba mi sie to podwojne zawiniecie. Coprawda jeden sprawdzony przepis na Laugenstangen i precle juz mam, ale chetnie wyprobuje jeszcze jedne:) Uwielbiam je :)

  22. florysztuka napisał(a):

    a mój synek znowu zaskoczy kolegów w szkole:)) jutro bedą gotowe:))

  23. kuchnianapolnej napisał(a):

    Może nie są tak piękne jak tu na zdjęciach ale zrobiłam!!!!!! jupi :)) http://kuchnianapolnej.blox.pl/2011/03/Precle.html

  24. alizee napisał(a):

    Narobiłaś mi takiego smaku i ochoty na upieczenie ich, że koniecznie muszę zrobić :)

    Ściskam

  25. Nina napisał(a):

    czy mam ochotę? co za pytanie! wiadomo :)

  26. Przypraw mnie napisał(a):

    Dopiero co cię odkryłam w gąszczu kulinarnych blogów i jestem zachwycona. Przepisami, zdjęciami, pomysłami…Wszystkim!
    A precli jeszcze nigdy nie robiłam. Czas to zmienić.
    Pozdrawiam
    Ania

  27. Emma napisał(a):

    w preclach zakochałam się, kiedy mieszkałam w Niemczech, chętnie wypróbuję Twój przepis, może mi wrócą zapomniane smaki…

  28. karolka napisał(a):

    Sliczne.
    Czy moge prosic o jeden?

  29. Magiczna Fabryka napisał(a):

    Pewnie! Wyglądają przepysznie! Trzeba spróbować.

  30. Tilianara napisał(a):

    Czy mam ochotę na precle? Też pytanie. Poczekaj z nimi chwilę, już biegnę po twarożek i wędzonego łososia, koperek też kupię pod drodze i już staję u Twoich drzwi :)

  31. ushii napisał(a):

    oj tak! tylko ciągle jeszcze tego naj, takiego jak te precelki z dzieciństwa – przepisu nie utrafiłam :) wypróbuję chętnie i Twój, może akurat :)

  32. amarantka napisał(a):

    Takie proste, a takie niezwykłe… precle lubię bardzo, zwłaszcza te kupowane w Niemczech :) i podgryzane podczas wędrówek po niemieckich miastach i miasteczkach…

  33. zacisze szympatart napisał(a):

    Właśnie je upiekłam ,z moim młodszym synem i jesteśmy zachwyceni!! Miały im jeszcze starczyćna jutro do szkoły, ale cóż począć…jużwyszły ha ha ha
    Dzięki za dzielenie się z nami tak fantastycznymi przepisami!

  34. Zielenina napisał(a):

    pewnie, że chcemy! Pyszne są zapiekane z masłem czosnkowym i serem, mniam :D Jak już mam wypróbowany przepis to może wreszcie zrobię własne :D

  35. bozena-1968 napisał(a):

    Pięknie wyglądają..

  36. wykrywacz smaku napisał(a):

    poprosimy, poprosimy :)

  37. misbasia napisał(a):

    Mamy :) Zwłaszcza na takie z sezamem :)

  38. Pani M. napisał(a):

    Wyglądają przepysznie.. a ja jestem taka głodna…

  39. Marta napisał(a):

    Zrobiłam! Wcale nie takie trudne, szybko "się zrobiły"…i pyszne!! obdarowałam rodziców, sąsiadki, bo sama jakbym zjadła wszystkie 12, to…… ;) dzięki!!!!!

  40. Beata Lipov napisał(a):

    Wspaniale!

  41. Anonymous napisał(a):

    mam pytanko:)a ile to bedzię świeżych drożdży? pozdrawiam wiola

  42. Amelia napisał(a):

    moje są chrupiace z zewnatrz, miękkie w środku, niestety smakują mydłem :( co zrobilam nie tak? :(

  43. nie no wyglądaja tak kusząco….muszę w najbliższym czasie upichcić :D

  44. Joanna Malczewska napisał(a):

    To pierwsza wizyta za wami! Mam nadzieję, że nie ostatnia, bo miasto jest naprawdę warte zwiedzania :)

  45. Basia Zaręba napisał(a):

    Będąc ostatnio w Berlinie jadlam precle posmarowane maselkiem i ze szczypiorkiem, pycha…spróbuje zrobić z pani przepisu, bo ładnie wyglądają

  46. Kasia Zboch-Zioło napisał(a):

    szkoda że da się raz nacisnąć Lubię TO!!!

  47. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Czekam na post, bo Berlin mamy w planach. Precel bardzo apetyczny!

  48. Fooder napisał(a):

    … precle przed nami…

  49. Marta Korus napisał(a):

    Wygląda obłędnie….

  50. Anna Sobolewska napisał(a):

    Spacer dla dorosłych czy z dziećmi?

  51. I spróbuję. NIE BĘDĘ MUSIALA JUZ BIEGAC DO LIDLA PO MOJE PRECELKI

  52. Kasia od Jasia napisał(a):

    Wlasnie zajadam precle. Sa pyszne! Zastanawiam sie co zrobic zeby byly chrupiace. Te sa lekko gumowe ale smak jest mmmm boski

  53. Kasia Zboch-Zioło napisał(a):

    Beatko nie wyszły mi tak cudnie popękane, co zle zrobilam? ale pycha są

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *