Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane

17 marca 2016, 09:34 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy Przystawki Święta Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy | 52
Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane

Nie wyobrażam sobie stołu wielkanocnego bez jajek faszerowanych. Przepis na różowe jajka jest wyjątkowy i spodoba się zarówno tradycjonalistom ceniącym klasyczne smaki, jak i osobom poszukującym nowych kulinarnych doznań. Nie trzeba tu wielkiej filozofii, by potrawa się udała. Najważniejsze to zadbanie o to, by składniki, których użyjesz były najwyższej jakości. Przepiękny różowy kolor jajka zyskały dzięki marynacie z buraków, z dodatkiem octu jabłkowego i przypraw. Zależało mi na zachowaniu wyraźnego kontrastu między mocnym różem, a naturalną bielą białka, dlatego moje jajka pływały w marynacie jedynie ok. godziny. Jeśli pozostawisz je na dłużej, białka zabarwią się intensywniej.

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_01

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_04

W faszerowanych jajkach najważniejsze jest oczywiście nadzienie. Żeby nadać mu wyjątkowego smaku, użyłam chrzanu Krakus z żurawiną, który od lat cenię za wysoką jakość. Ufam produktom Krakus i od wielu lat chętnie po nie sięgam. Chrzan ze świeżego chrzanu ma kremową konsystencję, z wyczuwalnymi chrzanowymi wiórkami, a intensywnie różowy kolor zawdzięcza dodatkowi żurawiny. Dla zrównoważenia kremowej konsystencji nadzienia do dekoracji użyłam słodko-kwaśnych ogórków konserwowych także od Krakusa. Dzięki temu, że ogórki są jędrne i bardzo chrupiące, mogłam je pokroić nietypowo – w cienkie, prawie przezroczyste wstążki. Smacznego. :)

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_02

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_09

Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane

marynata:

6 jajek

3 średnie buraki

200 ml octu jabłkowego

2 liście laurowe

po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

nadzienie:

łyżka chrzanu Krakus z żurawiną

łyżka serka kremowego naturalnego

1/2 łyżeczki przyprawy curry

dekoracja:

ogórek konserwowy Krakus

kiełki rzodkiewki i buraków

grubo tłuczony pieprz kolorowy

  1. Buraki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka.
  2. Dodać 300 ml wody, ocet, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  3. Gotować ok. 40 minut, zdjąć z ognia.
  4. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
  5. Włożyć do buraczanej marynaty tak, by jajka były zakryte płynem.
  6. Odstawić na godzinę (lub dłużej, jeśli chcesz, by zabarwiły się intensywniej).
  7. Następnie jajka wyłowić, przekroić na pół, wyjąć żółtka.
  8. Zmiksować żółtka z chrzanem, serkiem i przyprawą curry. Konsystencja nadzienia powinna być kremowa i zwarta.
  9. Przełożyć nadzienie do szprycy i wycisnąć do otworów po żółtkach.
  10. Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić na wstążki. Najlepiej zrobić to za pomocą ostrego obieraka do ziemniaków.
  11. Wstążki z ogórków zrolować i ułożyć na jajkach.
  12. Dekorację dopełnić kiełkami i pieprzem.

 

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_06

rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_07rozowe-faszerowane-jajka-krakus-przepis_14

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

52 odpowiedzi na “Przepis na wielkanocne różowe jajka faszerowane”

  1. Izabela Przeździecka napisał(a):

    ruszowyyyyy to i mój kolor :)

  2. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Ooo zanim bedzie Wielkanoc wykorzystam przepis na sobotnia impreze :)

  3. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Różowy to nie jest mój kolor, ale jajka się w nim prezentują znakomicie <3

  4. Maja Raph Twarowska napisał(a):

    Dziekuje za przepis generalnie faszerowane jajka w moim wydaniu uwielbiaja moi francuzi ale z chrzanem jeszcze nie robilam wiec z checia sie skusze tylko Krakusa pod reka nie mam… No ale to i tak mnie nie powstrzyma w dzialaniach

  5. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    A ja mam pytanie takie organizacyjne :) czy marynate moge przygotowac wczesniej i np trzymac w sloiku ?

  6. O jezu najslodszy byłabyś najukochansza ciocią mojej Gabrysi ona uwielbia róż

  7. Kasia Zelem napisał(a):

    Zrobię…jeśli potwierdzisz że ten przepis wystarczy zeby zrobić wrażenie na świetnie gotującej teściowej….:)))) na mnie sam kolor zrobił!:)

  8. Bede probowac przepis wyglada na prosty a jajka wygladaja slicznie

  9. Krystyna Surmiak napisał(a):

    Wyglądają bosko, z pewnością zagoszczą i na naszym Wielkanocnym stole. Dziękuję za propozycję :)

  10. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Zrobię, a jakże ! :)

  11. Agnieszka Obojska napisał(a):

    Chcę różowe jajka! Robię na niedzielę ;)

  12. Marlenka Mia napisał(a):

    Wow, wow! Ależ to piękne! Robimy:)

  13. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    I wyszło Ci rewelacyjnie ! Brawo dla Ciebie :)

  14. Beata Z-a napisał(a):

    genialne <3 :0

  15. agata napisał(a):

    Podkradnę Twój pomysł :)

  16. Edyta Sobolewska napisał(a):

    Przepis na takie jajka sprzedał mi mój szwagier kucharz :-) Na stole wyglądają super i smakują obłędnie :-) Bardzo lubię i robię :-)

  17. Diana Sencerek napisał(a):

    nie lubie różowego,ale te jajka wygladaja swietnie-na pewno w te swieta beda u mnie na stole :)

  18. Lucyna Kubis napisał(a):

    A to się moje dziewczyny ucieszą :-)

  19. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    fantastiko!!!! u mnie w tym roku też róż bo co rok inny kolor a jaja robię na bank!

  20. Siwa napisał(a):

    Wspaniałe na pewno pojawią się u mnie na stole!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *