Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru

5 stycznia 2016, 14:36 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 94
Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru

Przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans, ma bardzo ciekawą, zróżnicowaną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, ani cukru i jest pyszne. Czego chcieć więcej? Na zdjęciach udekorowałam go miodową polewą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, po prostu zrezygnuj z niej :)

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_01

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_04

Ciasto fit bez tłuszczu i cukru

 

3 kwaśnie jabłka

dojrzały banan

50 g daktyli

2 łyżki suszonej żurawiny

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g zmielonych orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka karobu lub kakao

2 jajka

  1. Piekarnik nagrzać do 185 st.C.
  2. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle pozbawić pestek, drobno pokroić.
  5. Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, przyprawę piernikową, karob (lub kakao).
  6. Dodać jabłka, banana, daktyle i żurawinę.
  7. Wymieszać składniki.
  8. Jajka dokładnie ubić widelcem, dodać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  9. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
  11. Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.

 

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_03

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_05

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

94 odpowiedzi na “Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru”

  1. Grażyna Mat napisał(a):

    wyglada smakowicie! :)

  2. Barbara Paul napisał(a):

    a w nosie z odchudzaniem, idem robić!!!!

  3. Barbara Gutt napisał(a):

    Czytasz mi w myślach i wiesz,że po raz enty postanowiłam sobie być fit? ;)

  4. Kamila napisał(a):

    Wygląda bosko.

  5. Beata Kucharska napisał(a):

    Beatko, czy z jakąś mąką bezglutenową da się zrobić?

  6. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    :) o dziękuję bardzo :) widzę że zamówienie na przepis fit zrealizowane błyskawicznie :) dziś upiekłąm już babeczki owsiane z blendera ;) ale w weekend wypróbuję na 100 % :)

  7. Anna Golawska Rybczak napisał(a):

    Jeszcze raz wielkie dzięki :) wygląda pysznie :)

  8. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Super :) a ja zamienie orzechy wloskie na wiorki kokosowe i tez bedzie pyvha :)

  9. Wojslandia napisał(a):

    Ooo, i zdrowe a zimą trzeba się zdrowo odżywiać, prawda? ;) Robimy! Omnomnom…. :)

  10. Agnieszka Kania napisał(a):

    wyglada apetycznie..:)))

  11. Magda Vilček napisał(a):

    Idealne na „po świętach” ☺️

  12. Jolanta Gaffke napisał(a):

    jutro piekę :)

  13. Joanna Zadroga napisał(a):

    Wielkie dzięki za przepis

  14. Kahia Woli A-ska napisał(a):

    Fajny przepis. Tylko uwaga na żurawinę, potrafi zawierać nawet 70 g cukru na 100 g produktu!

  15. Dorota Michałek napisał(a):

    a w wersji bezglutenowej to z jaka mąka będzie naj, naj….

  16. Magda Szczepanek napisał(a):

    na pewno wypróbuję :)

  17. Katarzyna Nowak napisał(a):

    Ktos sie orientuje, czy nadaje sie dla mam karmiacych?

  18. Ja poproszę kawałek z ciepłą kawusią z wczorajszego wpisu

  19. Anita Kosmalska napisał(a):

    Wchodze w to! :)

  20. Joanna Orlikowska napisał(a):

    Yyy, czemu nie mam daktyli w domu?! ;) :D

  21. Kaasiad napisał(a):

    Można zastąpić czymś innym daktyle, lub całkiem z nich zrezygnować?

  22. Marzena Mysiakowska napisał(a):

    wow! super ale musi poczekać:( bo dziś upiekłam ciasto korzenne w wersji fit ( przepis także z „ulubionego” Lawendowego Domu:))))))))))) jest super pyszne!!

  23. Piotr Łazęcki napisał(a):

    Ja też idę robić, tylko potwierdz pliz czy ciasto jest wege i dla cyklistów, bo jestem gorszego sortu

  24. Wiola Rybińska napisał(a):

    Fajny przepis, tylko mąkę zmienię na jakąś bezglutenową, bo orkisz choć zdrowy – u mnie odpada

  25. Justyna Akincza napisał(a):

    Jak nie mam czegoś ze składników podanych wyżej, zawsze cos innego dodaje od siebie. Zamiast daktyli, dodałam maliny, zamiast jajka nasiona chia i troszkę oleju kokosowego, jak i mąkę orkiszowa zastąpiłem kokosowa;) czekam na rezultaty

  26. Miroslawa Kubiak napisał(a):

    Wygląda smakowicie i chyba tak smakuje :)

  27. Joanna Malczewska napisał(a):

    Troszkę wygląda jak niemiecki Stollen, który też jest prawie bez ciasta :) trzeba spróbować!

  28. Izabela Banaś napisał(a):

    Można bez sody?

  29. pobiegłam zrobic, ale mi jabłka wyszły ;(

  30. Joanna Słota napisał(a):

    Daje 5 jabłek, karob, szklankę mąki, z 5 daktyli bo jak daje więcej to dla mnie zbyt słodkie. Reszta podobnie. Jedynie bakali sporo, zależy jakie wpadną mi w rękę i bez przyprawy piernikowej. Pyszne, ale uzależniające;)

  31. Beata Bożuta napisał(a):

    Piekłam – jest pyszne :-) zamiast mąki -cieciorka

  32. Majana napisał(a):

    Wyglada bosko! Pyszne musi być bardzo. :)

  33. Upieczony . Dzięki za następny super przepis . Czekam na następne

  34. Marianna Jeffrey napisał(a):

    Wygląda bardzo ładnie, ale ja spróbuję sodę zastąpić proszkiem do pieczenia. Soda nadaje ciastom taki charakterystyczny posmaczek, którego ja akurat nie lubię.

  35. Natalia napisał(a):

    A zamiast jabłek mogę dać gruszki lub jakieś inne owoce? Mam uczulenie na jabłka, czym je zastąpić?
    pozdrawiam

  36. Katarzyna Rawa napisał(a):

    Zrobione. Przepyszne, polecam wszystkim! :)

  37. Aneta Malec napisał(a):

    Tak szybko jak się robi tak szybko się je zjada :-)

  38. Marta Sołyga napisał(a):

    Katarzyna Miko ???

  39. Magiczna napisał(a):

    Właśnie zamówiłam Pani książkę dla Cioci – myślę, że będzie zachwycona! :) dziękuję za moc pozytywnych inspiracji i pozdrawiam :)

  40. Barbara Wdowiak napisał(a):

    Wygląda na smaczne, spróbuję je wykonać. Dam znać :-)

  41. Agnieszka Nowakowska napisał(a):

    a jak się robi ta polewę miodowa?

  42. Kinga napisał(a):

    Dzień dobry,
    czy można zamiast mąki orkiszowej użyć żytniej lub pszennej?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Orkisz to odmiana pszenicy, rozumiem, że chodzi Ci o pszenną białą mąkę. Przepis opracowałam na bazie mąki orkiszowej z pełnego przemiału, żytnia może tu być za ciężka.

  43. Magda Skrzypczak napisał(a):

    Marta Kaniszczak ;)

  44. Robert Gutowski napisał(a):

    A chłopcy mogą? ;)

  45. ewa napisał(a):

    Zrobiłam. Początkowo wydawało mi się, że ilość jabłek jest na dwie keksówki, ale konsystencja ciasta jest dość zbita, więc się bez problemu zmieściło. Myślałam też, że jeden banan to za mało na osłodzenie i wyjdzie chleb bakaliowy- myliłam się, ciasto jest bardzo smaczne !!! Jeśli ktoś lubi keksy- polecam!

  46. Emila Wieczorkowska napisał(a):

    Nie mialam banana i daktyli, więc dalam trochę mleka kokosowego i figi..wyszło bajeczne

  47. Kasia Szynkarzyńska napisał(a):

    Z mąką bezglutenową też wyszło. Pyszka

  48. allmyloving napisał(a):

    Ciasto smakuje wspaniale i jestem nim zachwycona. :)

  49. Renata Kaczmarek napisał(a):

    podoba mi się. Dziękuję.

  50. Agnieszka napisał(a):

    Wygląda wspaniale i zamierzam je zrobić na małe spotkanie rodzinne :) Mogę prosić o informację czy do pieczenie użyła Pani standardowej keksówki? Ta na zdjęciu wydaje się trochę mniejsza :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Pani blog jest wspaniały!

  51. Marianna Skalinska napisał(a):

    upiekłam to ciasto trzy razy. Każdorazowo w wersji „recycling kuchenny” czyli używałam różnych mąk: kokosowej, gryczanej, ryżowej, nawet graham. Każdorazowo było super a pełna blaszka znikała w towarzystwie 3 dorosłych osób! :) Udawało mi się każdorazowo skubnąć kawałek – rzeczywiście pycha! A przede wszystkim zdrowe :) Przy okazji: piekłąm też kruche ciasteczka lawendowe. Zamiast zwykłej mąki użyłam zmielonych płatków owsianych. Córka ozdobiła je gorzką czekoladą, orzechami i nasionami goji – rewelacja! Dziękuję za inspirację :)

  52. Gosia Zielińska napisał(a):

    bardzo smakowite ciacho! super! :)

  53. Kasia Stolarska napisał(a):

    Pierwszy raz zrobiłam coś z Pani przepisu. Zapewne nie ostatni ;) dzięki!

  54. Ola napisał(a):

    Ciasto wyszło pyszne! Słodkie od żurawiny i wilgotne od jabłka. Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić, jeśli chodzi o zdrowe, niesłodzone ciacha (a muszę przyznać, że jestem strasznym łasuchem i uwielbiam piec – mimo to do tej pory nie znalazłam zdrowych odpowiedników, które by mi smakowały tak bardzo jak to). Pozdrawiam!

  55. Magdalena Kennedy napisał(a):

    Ciasto wyszło pyszne, juz myśle o następnych przepisach

  56. Marlena napisał(a):

    U mnie właśnie sie piecze. Czekam no efekt końcowy- konsumpcje:)

  57. An_jaa napisał(a):

    Super przepis!! Zamiast zmielonych orzechów dałam mąkę owsianą oraz 3 łyżki domowego mleka kokosowego. Domownicy (łasuchy) nie wierzą, że to wypiek bez cukru :) Super blog, bardzo pozytywny i inspirujący. Ciągle szukam zdrowych i smacznych receptur i już wiem, że nigdzie się stąd nie wybiorę :D pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej cudownych fit przepisów!

  58. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Wiedziałam, że upiekę to ciasto od razu jak je zobaczyłam … i upiekłam:). Oczywiście na publikację musiało poczekać, bo dopiero się do wpisu zabieram … ale zdążyło też być upieczone po raz drugi …. przyznam szczerze, że troszkę się bałam co to z tego wyjdzie, ale nie było czego. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, pełne niespodzianek:) …. dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam:)

  59. Klaudia napisał(a):

    Czy byłaby Pani w stanie określić ile jeden kawałek ciasta ma kalorii? Wyszło przepyszne !!!

  60. Aguta13 napisał(a):

    Nie mogę jeść daktyli czy można je czymś zastąpić?

  61. Marcin napisał(a):

    Bardzo dobre i szybkie :)

  62. Natalia napisał(a):

    Witam! Jaka duza keksowka?

  63. Karolina napisał(a):

    Bardzo proszę o podanie wymiarów keksówki :)

    dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *