Pyszne ciasto na oleju z owocami jagodowymi

12 lipca 2016, 10:03 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 11
Pyszne ciasto na oleju z owocami jagodowymi

W sezonie dzieci dopominają się o to ciasto przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne, dzięki dodatkowi lekko kwaskowych owoców jagodowych. Uwielbiam mieszankę jagód, porzeczek, malin i odrobiny agrestu. Pyszny letni smak.

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_01

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_02

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_04

Ciasto na oleju z owocami jagodowymi

na blaszkę 20×20 cm

4 jajka

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki oleju

dodatkowo:

szklanka owoców jagodowych ( u mnie porzeczki, jagody, maliny i agrest)

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
  2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Owoce umyć , dokładnie odsączyć na sitku.
  4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypać mąkę z proszkiem.
  7. Nie przerywając miksowania, wlać olej i miksować jeszcze chwilę, aż składniki się połączą. Wylać masę do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć owoce Wstawić blaszkę do piekarnika i piec ok. 35 minut lub do momentu, aż ciasto z wierzchu się ładnie przyrumieni. Gotowe!

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_07

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_05

bliskawiczne-ciasto-na-oleju-z-owocami-jagodowymi-przepis_03

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Pyszne ciasto na oleju z owocami jagodowymi”

  1. lamina napisał(a):

    Aż oczy zabolały od tych pięknych kolorów :)

  2. Hanka napisał(a):

    Dziękuję Ci dobra Kobieto za ten przepis. Robię mojej 8latce urodziny w niedzielę, będę klecić pierwszy raz tort i miałam kupić jeszcze kawałek ciasta, ale przy tym mega efekcie i banalnie prostym wykonaniu – piekę ciasto z owocami :-) pozdrowienia

  3. Teresa napisał(a):

    Wyglada mega apetycznie. Czy wyjdzie rownież z owocami mrożonymi? Dodać zamrożone czy rozmrozić wcześniej, jak Pani myśli? Mam mieszankę owoców jagodowych i chciałabym je w czymś upiec, a to ciasto musi być w piatek na stole :-).

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Tak, można je piec z owocami mrożonymi. Nie rozmrażaj ich wcześniej, tylko ułóż zmrożone na wierzchu ciasta.

      • Teresa napisał(a):

        Dziękuję! Przeczytałam wskazówki i od razu musiałam je upiec. To najlepsze ciasto z owocami jakie robiłam i najłatwiejsze zarazem. Jest po prostu fantastyczne. Uwielbiam Lawendowy Dom od wielu lat, jest w Pani wielka moc inspiracji do zmian, do lepszego dziś i lepszego jutra.

  4. Biała Sowa napisał(a):

    Wygląda przepysznie, letnio i bardzo owocowo.
    Pozdrawiam :)

  5. Olcia23 napisał(a):

    Tak to apetycznie wygląda że już własnie się piecze w piekarniku :) Dodam że to jest moje pierwsze w życiu ciasto jakie upiekę:) Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszne :) Pozdrawiam :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *