Quiche ze szpinakiem i łososiem

5 maja 2014, 07:27 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 2
Quiche ze szpinakiem i łososiem

piknik_5

Kremowe nadzienie ze szpinakiem i wyraźną nutą wędzonego łososia, to świetna propozycja na poweekendowy, majowy obiad lub piknik. Nadzienie można dowolnie zmieniać, świetnie sprawdzają się suszone pomidory, szparagi, fasolka szparagowa, lekko przesmażony boczek lub brokuły. Pięknego tygodnia Kochani!

Quiche ze szpinakiem i łososiem

150 g masła

250 g mąki

4 jaja

szpinak świeży

ząbek czosnku

100 g łososia wędzonego

3 łyżki śmietany 12%

150 g serka mascarpone

oliwa

gałka muszkatołowa

sól i pieprz

sok z połowy cytryny

Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane masło i rozetrzeć palcami, aż powstanie rodzaj kruszonki. Dodać jajko, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Szpinak umyć, osuszyć, jeśli liście są duże, posiekać, młode, małe liście zostawić w całości. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzuć szpinak oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawić solą, gałką i smażyć krótko,  ok. 1 minutę, często mieszając, następnie odstawić do przestygnięcia. Do miski wbić 3 jajka, dodać śmietanę, mascarpone, szczyptę pieprzu, wymieszać. Formę na tartę wysmarować masłem. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, przełożyć do formy, odciąć wystające brzegi. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, wylać masę jajeczną, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia i kilka liści szpinaku. Całość piec jeszcze przez 30 minut aż jajka całkowicie się zetną.

piknik_6

Stylizacja Kora Bułanow

Zdjęcia Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Quiche ze szpinakiem i łososiem”

  1. Home on the Hill napisał(a):

    Ależ to wygląda przepysznie! Aż mi pachnie… Mhhhmm, uwielbiam tego typu dania:) Pozdrawiam ciepło.

    http://my-homeonthehill.blogspot.com/

  2. Zaanka napisał(a):

    ….A mozna by z mąki bez bezglutenowej np. z jaglanj lub kukurydzianej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *