Rajskie jabłuszka w karmelu

30 października 2013, 13:58 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 6
Rajskie jabłuszka w karmelu

jabłka w karmelu_5

Na Was zawsze mogę liczyć :). W posiadanie kosza pełnego rumianych rajskich jabłuszek weszłam dość przypadkowo i od razu dostałam od Was mnóstwo świetnych pomysłów na ich wykorzystanie. Dziś jeden z nich, czyli jabłuszka w karmelu. Cukrowa złocista skorupka z zammkniętrym w środku kwaskowym, maleńkim jabłuszkiem. Ale pycha!

rajskie jabłuszka

jabłka w karmelu_2

Rajskie jabłuszka w karmelu

1 ½ szklanki cukru

4 łyżki wody

ok. 12 małych jabłuszek i tyle samo patyczków (moje są z derenia)

przyda się też mata silikonowa

Zagotować wodę w garnku. Oderwać ogonki jabłuszek i wrzucić je do wrzątku na minutę. Następnie wyjąć łyżką cedzakową i ostudzić. Przygotować patyczki, wbić je w jabłuszka. Do niewielkiego garnka wsypać cukier, dodać wodę, włączyć gaz i podgrzewać, aż cukier się roztopi, przyjmie jasno złocistą barwę, a na powierzchni utworzą się bąbelki. Trzeba przy tym uważać, bo karmel jest bardzo gorący i łatwo się oparzyć. W gotowym karmelu zanurzać jabłuszka, poczekać, aż nadmiar karmelu spłynie i ustawiać jabłka na silikonowej macie do ostygnięcia. Można je udekorować ziarnami sezamu, płatkami migdałów lub kolorową posypką. Ja chyba wolę takie bez dodatków.

jabłka w karmelu_6

 

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Rajskie jabłuszka w karmelu”

  1. Iza napisał(a):

    aż się zaśliniłam :D

  2. studentskitchenblog napisał(a):

    Pięknie wyglądają. :)

  3. Majana napisał(a):

    jejku, ślicznosci po prostu :)

  4. Magdzikowe Wypieki napisał(a):

    Jakie cudne jabłuszka!!!Słodkie maleństwa. Nigdy nie widziałam jabłek takiej wielkości. Piękne są, w dodatku w karmelu. Poezja!!!
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *