Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!

25 lutego 2011, 17:47 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 22
Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!

Cisza w Lawendowym Domu to zazwyczaj cisza przed burzą. Właśnie wróciłam z zimowych wakacji, walizki wciąż jeszcze straszą po kątach, a ja zbieram myśli, segreguję wspomnienia i przerzucam zdjęcia na twardy dysk. O wszystkim dowiecie się niedługo, będą zagadki i niespodzianki.
Dziś danie, za którym tęskniło moje objedzone kalorycznymi smakowitościami ciało. Razowa pita podczas pieczenia rośnie jak poduszka. Rozkrojona ostrym nożem, zamienia się w pojemną kieszonkę.

Napełniłam ją soczewicą i jogurtowym dipem z ogórkami i nutką mięty. Gdy brak świeżej mięty z grządki (oj, bardzo brak), wystarczy torebka miętowej herbaty, np. tej z Herbapolu, o której pisałam ostatnio. Skoro mowa o Herbapolu, czas na ogłoszenie zwycięzców konkursu. Okazało się, że niezła z nas zgraja harbatopijców. Miło mi powiadomić, że zestawy herbat powędrują do: Atria C.. i Kasi, gratuluję i czekam na kontakt.

Razowa pita z soczewicą i sosem ogórkowo-miętowym
Danie zgodne z Metodą Montignac

Pita
300 g mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka fruktozy
1/2 łyżeczki soli
ciepła woda

Do miski wsypać suche składniki. Wymieszać i stopniowo dolewać ciepłą wodę. Wyropić elastyczne, dość miękkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno to zająć ok. 45 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 6 części i rozwałkować na podłużne placki. Piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni (użyłam patelni grillowej). Gotowe pity owinąć ściereczką, żeby nie wystygły.

Soczewica
100 g soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżki oregano
sól

Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 20 minut), następnie odsączyć na sitku. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, dodać ok. 70 ml wody, dodać cebulę i sól, dusić, aż cebula będzie szklista. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i oregano. Dusić wszystkie składniki jeszcze 3-4 minuty, dodać soczewcę i jeszcze chwilę razem smażyć.
Jeśli nie zależy Wam na beztłuszowej wersji potrawy, cebulę można zeszklić w tradycyjny sposób.

Sos ogórkowo-miętowy
200 ml odtłuszonego jogurtu naturalnego
100 g ogórka
szczypta soli
1/2 łyżeczki mięty (użyłam suszonej mięty Herbapolu)

Jogurt wymieszać ze startym na tarce ogórkiem, dodać sól i miętę. Wymieszać. Dla tych, co nie są na diecie, proponuję wesję z jogurtem nieodtłuszczonym i łyżką oliwy z oliwek.

Życzę smacznego!

Zdjęcia: Beata Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Razowa pita z soczewicą. Rozwiązanie konkursu!”

  1. Ania napisał(a):

    Pyszności. Wszystko to co lubię:)

  2. kulinarne-smaki napisał(a):

    ale fantastycznie wygląda :)

  3. dotblogg napisał(a):

    oprócz tego,że jest razowa i z pewnością pyszna, najbardziej podoba mi się to,że można ją zrobić na patelni:))
    miłego weekendu, gratuluję zwyciężczyniom;)

  4. magda barcik napisał(a):

    Taki obiad to ja rozumiem!
    Ponieważ na co dzień odżywiam się w taki sposób i wszystkie składniki są w pełni akceptowalne, a na dodatek absolutnie wielbię soczewicę z pewnością wypróbuję przepis!

    pozdrawiam

  5. kabamaiga napisał(a):

    Uwielbiam razową pitę. Nie ma dla mnie lepszego obiadu.

  6. Majana napisał(a):

    Cudowna taka bułka pita! Mniam, smakowicie wygląda :)
    A Zwyciężczyniom konkursu gratuluję!:)

  7. Mona napisał(a):

    pyszne zdjęcia :) a ja zapraszam do siebie na słodkie greckie Diples..

  8. Polka napisał(a):

    A widzisz my mamy dzisiaj domowe falefele możemy połączyć siły :)))
    Z niecierpliwością czekam na relacje z podróży :)

  9. ilka_86 napisał(a):

    gratuluję:) a jedzonko bardzo smakowite:)
    pozdrawiam i miłego weekendu życzę:)

  10. Mammamisia napisał(a):

    Wygląda tak naturalnie, zdrowo i smakowicie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam! Iza.

  11. Zaytoon napisał(a):

    Nieprawdopodobnie zdrowo i pysznie. Aż nabrałam na taką pitę ochoty…

    Pozdrawiam! :)

  12. Zielenina napisał(a):

    rewelacja, uwielbiam takie razowe wersje wypieków :)

  13. Kasia napisał(a):

    Ojej wygrałam, chyba pierwszy raz w życiu :) Ale się cieszę!
    Pozdrawiam Pani Beato i życzę miłego weekendu.
    Kasia

  14. tabu napisał(a):

    wygląda smakowicie i zdrowo:) oj.. tęsknię za takim jedzonkiem:)

  15. wykrywacz smaku napisał(a):

    razowej picie mówimy zdecydowane TAK! :)

  16. Cognac napisał(a):

    Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję.

  17. Marta napisał(a):

    Mi tak samo jak i wszystkim innym czytelnikom i czytelniczkom bardzo podoba się razowa wersja pity! Wypróbuję niedługo i będzie wspaniałym dodatkiem do zupy :)

  18. Kasinka napisał(a):

    Zdjęcia piękne, kolorystyka przywodzi na myśl wiosnę.

  19. Justic napisał(a):

    Tego bloga mam od dawna w ulubionych ale nie pamiętałam, że są tu takie fajne montiniacowe przepisy, a akurat od tygodnia jestem na tej diecie i potrzebuję inspiracji. Pitę zrobię na pewno i szarlotkę! :)Naprawdę wystarczy patelnia?

  20. andziaczek napisał(a):

    Dziekuję za przepis!!!Aż wstyd się przyznać ale chyba w życiu nie jadłam soczewicy:)i teraz wiem jak dużo starciłam…było pysznie i zdrowo…ja powinnam troche przytyć więc do sosu dodałam majonezu:)pewnie nie powinnam ale było smaczniej:)

  21. Ania vel Vespertine napisał(a):

    Cudny przepis na pity! wersja razowa jest o wiele fajniejsza :)

  22. ania1105 napisał(a):

    czy można zamiast pszennej 1850 użyć 2000? nie będzie za ciężka? ;-)
    pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *