Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym

27 czerwca 2011, 15:55 | Dania główne Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 24
Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym

Kozi ser ze swoim wyrazistym smakiem to idealne towarzystwo dla delikatnej, zaróżowionej botwinki. Miła ta para ulokowana w swojskim, delikatnym, acz zdecydowanym w smaku cieście krucho-drożdżowym tworzy doprawdy niesamowity zestaw. Lubię, gdy botwina jest lekko al dente. Jeśli wolicie ją w delikatniejszej formie, wystarczy przedłużyć czas gotowania do ok. 6 minut. Moją botwinę pozostawiłam w długich kawałkach, bo jako stylistka jedzenia, poza smakiem ważne są dla mnie doznania wzrokowe. Dla wygodny można ją drobno posiekać.

tarta z botwinką_4

tarta z botwinką

Razowa tarta z botwinką i kozim serem


Ciasto:
100 g mąki pszennej
100 g mąki pszennej razowej
1 jajko
1 łyżka drożdży instant
60 ml wody
2 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
Wymieszać oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Nadzienie:
2 pęczki botwinki (ok. 400 g)
1 ząbek czosnku
150 g sera koziego w plasterkach
200 ml jogurtu greckiego
3 jajka
sól
pieprz
olej

  1. Botwinkę umyć, pokroić.
  2. Zalać gorącą, osoloną wodą i gotować 3 minuty.
  3. Odsączyć na sitku.
  4. Jogurt wymieszać z jajkami, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Dodać botwinkę, wymieszać.
  6. Piekarnik nagrzać do 190°C.
  7. Formę posmarować olejem, wyłożyć rozwałkowanym na grubość 0,5 cm ciastem.
  8. Na ciasto wyłożyć nadzienie i plastry sera.
  9. Piec ok. 40 minut, aż wierzch się przyrumieni.

tarta z botwinką_3

tarta z botwinką_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Razowa tarta z botwinką i kozim serem na cieście drożdżowym”

  1. Gosia napisał(a):

    Wspaniale wyglada ta tarta,ale sobie tylko popatrze z braku botwinki w sklepach :/
    Pozdrawiam :)

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Botwinka to nasz polski przysmak. Częstuję Cię Gosiu wirtualnym kawałkiem :)

  3. Ineska napisał(a):

    Wygląda apetycznie :)
    ciekawa jestem smaku i czy ma dużo kalorii ;)

  4. with love napisał(a):

    uwielbiam zdjęcia jedzonka z Twojego bloga :)

  5. Flora napisał(a):

    MNIAM!! jeśli smakuje równie dobrze jak apetycznie wygląda, to chyba zaczaję się na botwinkę z ogrodu sąsiada… Uwielbiam botwinkę… i tarty… i sery… mmmmm połączenie idealne!!

    Może wreszcie nauczę się przygotowywac kruche ciasta…

  6. Kasia napisał(a):

    Przepysznie wygląda :) Uwielbiam takie tarty!

  7. berrypunch napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie, i tak delikatnie :)

  8. Majana napisał(a):

    Wygląda przepysznie! Lubię baaardzo botwinkę, podoba mi się taka wersja jej podania:)
    Pozdrawiam ciepłO:0

  9. ula napisał(a):

    trzeba będzie zrobić, na szczęście jeszcze widziałam botwinę w sklepie to pędzę :)
    dzięki za kolejny wspaniały przepis i pozdrawiam :)

  10. desperate napisał(a):

    Mniam, mniam pyszności. ; D
    Ładnie wygląda.

  11. just-great-food napisał(a):

    Wygląda świetnie!

  12. Agnieszka napisał(a):

    tarta wygląda bardzo apetycznie, zapisałam do zrobienia – w weekend. a nad konkursowym zdjęciem myślę już od jakiegoś czasu, bo zakochałam się w tej zastawie od pierwszego wejrzenia :-)

  13. MałgosiaZ napisał(a):

    Czy zamiast mąki razowej mogę użyć razowej żytniej? czy ciasto wyjdzie za twarde?

  14. Ooooo koniecznie….. mam wszystko w lodówce

  15. Gosia Be napisał(a):

    Cudownie wyglada

  16. Oj wygląda pysznie ☺pozdrawiam

  17. Bożena Czerwińska napisał(a):

    Cudna i pewnie pyszna.

  18. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Jaka apetyczna:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *