Razowe bułeczki z rabarbarem.

9 czerwca 2010, 08:04 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 8
Razowe bułeczki z rabarbarem.

Lubię drożdżowe wypieki. Razowe bułeczki z rabarbarem to propozycja dla łakomczuchów dbających o linię.
Przepis zgodny z zasadami Metody Montignac.
Potrzebne będzie:
300g mąki pszennej typ 1850
1 białko
ok 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka 0,5%
paczuszka drożdży suszonych
5 łyżek fruktozy
2 łyżki dowolnego dżemu słodzonego fruktozą (użyłam truskawkowo-rabarbarowego własnej produkcji)
2 łodygi rabarbaru
szczypta soli

Rabarbar pokroić na półcentymetrowe kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki fruktozy. Gdy powstanie złoty syrop, wrzucić rabarbar, wymieszać i odstawić z ognia do wystygnięcia.
Wymieszać w misce mąkę, białko, mleko, pozostałą fruktozę, drożdże i sól. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie wyrobić je i ponownie odstawić. Gdy wyrośnie podzielić na 11 części. Uformować bułeczki i ułożyć luźno w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
W bułeczkach uformować małe dołki, posmarować je dżemem i do każdego włożyć kilka kawałków rabarbaru.
Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Razowe bułeczki z rabarbarem.”

  1. etrala napisał(a):

    To coś dla mnie, kocham Montignaca i razowe wypieki :) wyglądają cudownie !
    Połączenie mąki razowej z rabarbarem musi być genialne !
    Jutro upiekę, dziękuję już za przepis :)

  2. isadora napisał(a):

    Świetny przepis. A ja od wczoraj zachwycam się Twoją książki "Bułgaria na talerzu". Wczoraj dotarła do mnie paczka. Pozdrawiam!

  3. folkmyself napisał(a):

    Mniam
    Moja obecna dieta niestety nie przewiduje takich pychotnosci:(

  4. majka napisał(a):

    Przepieknie wygladaja. Koniecznie musze je zrobic :)

  5. Polka napisał(a):

    Chociaż wolę pszenne białe, to muszę przyznać, że ten przepis ma COŚ w sobie :)

  6. nobleva napisał(a):

    Lubię razowe wypieki, takie bułeczki z rabarbarem muszą być bardzo dobre, w dodatku ślicznie wyglądają.

  7. majana napisał(a):

    Piękne bułeczki! Uwielbiam razowe pieczywo:)

  8. Olciaky napisał(a):

    Mniaaam! pyszności:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *