Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

29 maja 2011, 14:07 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 22
Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

Błyskawiczne ciasto z chrupiącą karmelową skorupką i biszkoptowym wnętrzem. Piekę je często, sprawdza się z prawie wszystkimi owocami. Polecam jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie, a dziś wersja z rabarbarem, którego kilka ostatnich łodyg uratowałam przed żarłocznymi ślimakami.

Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

półtorej szklanki brązowego cukru

półtorej szklanki mąki (pół na pół mąka biała i razowa)

ok. 600g rabarbaru pokrojonego w plasterki

30 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

opakowanie cukru waniliowego

Na dnie formy (użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć kawałki rabarbaru . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem. Ciasto wylać na rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na paterę.

Miłej niedzieli.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem”

  1. Pieknoscdniablog napisał(a):

    Zrobię z truskawkami, właśnie czegoś takiego szukała, dzięki:)

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Bardzo proszę :)

  3. Ana napisał(a):

    Mmmm, lubię takie przepisy do góry nogami:) Juz zapisuję w ulubionych do spróbowania:)

  4. Anonymous napisał(a):

    Przepis bardzo mi się spodobał, ale niestety nie mam kuchenki gazowej i zastanawiam się w jaki inny sposób mogę uzyskać karmel?
    Pozdrawiam, Marta :)

  5. Śnieżka gotuje napisał(a):

    Wspaniałe ciasto, a ja jakoś nie miałam pomysłu, a może odwagi by na słodko robić coś z mąki razowej :)

  6. Solinka napisał(a):

    Do wpisu zakradł się błąd – w drugiej części przepisu są jabłka zamiast rabarbaru :)

  7. Beata Lipov napisał(a):

    Solinka, dziękuję za czujność, już poprawiłam.
    Śnieżko, odważ się :)
    Marta, w sposób tradycyjny. Przygotuj karmel w garnuszku, przelej do formy. Dalej postępuj jak w przepisie.

  8. Zielenina napisał(a):

    no cudo, przepis jak dla mnie, muszę wypróbować, może w wersji z truskawkami :)

  9. Joon napisał(a):

    Wspaniały ten przepis, muszę wypróbować! :)

  10. desperate napisał(a):

    Wygląda pięknie. ; D
    Musi smakować cudownie.

  11. Majana napisał(a):

    Beatko, ciasto wygląda obłędnie smacznie:)

  12. dotblogg napisał(a):

    właśnie rozglądałam się za przepisem na razowe lekkie ciasto:)) dziękuję za inspirację!
    pozdrowienia
    J.

  13. Alicja napisał(a):

    Tak jak Pieknoscdnia uznałam, że zrobię ciasto z truskawkami. Zafascynowana przepisem tak się zagalopowałam w dodawaniu owoców, że przykryłam nimi całą powierzchnię blaszki. W efekcie, po 30 minutach przebywania w piekarniku ciasto zyskało truskawkowy spód w postaci bardzo przypominającej konfiturę :D

    Pozdrawiam,
    Alicja

  14. Beata Lipov napisał(a):

    Alicja, a dało się obrócić? Wyjęłaś je?

  15. Alicja napisał(a):

    Tak, obróciłam ciasto bez problemu. Truskawki puściły dużo soku, który w połączeniu z cukrem stał się pysznym syropem. Niestety, nie obyło się bez rozlania tej cudownej cieczy na zewnątrz po otwarciu obręczy tortownicy (piekłam w mniejszej, o średnicy 21 cm, zredukowałam ilość składników, tylko z truskawkami mnie poniosło :D). Najbardziej zdziwiona jestem całkowicie upieczonym ciastem – zero zakalca! Jest naprawdę smaczne, tylko trochę za słodkie ;)

  16. Polka napisał(a):

    Wiesz co beatko to ciasto to minimum składników ale maksimum smaku i efektu. Pycha!

  17. Polka napisał(a):

    *Beatko

  18. Katarzyna napisał(a):

    proste i ciekawe, mam też kilka pomusłó czy jesteście zainteresowani

  19. Katarzyna napisał(a):

    proste i ciekawe

  20. Zabawowy Dom napisał(a):

    Ciasto jest przepyszne! Cala rodzinka się zajada:) Dziękuję za przepis!

  21. Beata Lipov napisał(a):

    Zabawowy Domku, pozdrawiam całą rodzinkę!

  22. Basia Świtkiewicz napisał(a):

    Ciasto jest przepyszne! Kilka razy je piekłam latem. Udaje się też z innymi owocami. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów, za który bardzo dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *