Razowe ciasto z winogronami i oliwą

26 października 2011, 11:03 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 32

 

Małe, ciemne sklepiki z starej części Malagi wypchane są do granic możliwości regionalnymi specjałami. Lokalne niewielkie wytwórnie specjalizują się w mocno ograniczonym asortymencie i osiągają w tej jednej dziedzinie wyżyny mistrzostwa. Kocham Malagę za odrapane uliczki, za dziesiątki małych sklepików z espadrylami i butami do flamenco we wszystkich kolorach tęczy. No i za ciastka z oliwą. Dość ciężkie, niezbyt słodkie, wyraziste i niepowtarzalne. Dziś przepis na razowy, dość zwarty w strukturze wypiek z mąki razowej z oliwą. Pełne wyrazu, nieskomplikowane ciasto, które z pewnością Wam zasmakuje.

Razowe ciasto z winogronami

250 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
150 g cukru muscovado
100 ml oliwy z oliwek
60 ml mleka
0k. 200 g drobnych winogron

  1. Winogrona umyć i zostawić na sitku do przeschnięcia.
  2. Jajka ubić z cukrem i oliwą. Dodać mleko.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z mokrymi składnikami. Należy to zrobić łyżką, nie mikserem i podobnie jak w przypadku muffinow, ciasto powinno być lekko grudkowate.
  4. Formę do pieczenia (u mnie o wymiarach 11×25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto.
  6. Na wierzchu ułożyć winogrona.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Ok 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone w środku.

Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

32 odpowiedzi na “Razowe ciasto z winogronami i oliwą”

  1. gabraj napisał(a):

    Ale pyszności. No i oczywiście wspaniałe zdjęcia. Podziwiam.

  2. agea napisał(a):

    mniam, w sam raz do kawki:)

  3. Gosia napisał(a):

    Jak zawsze pyszności:-) Przeczytałam "Czas na wnętrze" i strony 146-147 były dla mnie, jak wisienka na torcie. Która to już wisienka? Nie pamiętam. Za to wiem, że fajnie, że jesteś. Te fartuszki są obłędne:-)

  4. veggie napisał(a):

    zjadłoby się teraz takie ciacho, zdjęcia bardzo do tego zachęcają :-)

  5. Majana napisał(a):

    Przepysznie wygląda ten placek:). Z winogronami jeszcze nie robiłam. Kusisz:)

  6. Duś napisał(a):

    piękne i bardzo apetyczne.

  7. Krowa napisał(a):

    Przepiękne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Mój blog też zadbać o to musi, rady nie ma :)

  8. sauria80 napisał(a):

    podeślę przepis teściowej ;)

  9. Karolina napisał(a):

    Bardzo ciekawy przepis.

  10. Duende napisał(a):

    pysznie jesiennie , chętnie bym takie sama popełniła ale nie wiem co to cukier muscovado:)

  11. Beata Lipov napisał(a):

    ciemny cukier trzcinowy, daje specyiczny, melasowy posmak. Jak nie masz, daj zwykły i rób :)

  12. Krystyna9 napisał(a):

    Piekłam kiedyś dość podobne. Troszkę inne składniki ale na mące pełnoziarnistej i z dodatkiem otrąb było. Baaaaardzo smaczne ciasto
    a tutaj mój przepis: http://krystyna9.livejournal.com/19511.html

  13. Koraliki Beaty napisał(a):

    cudownie i smacznie tu u Ciebie a zdjecia- boskie

  14. anies napisał(a):

    Czy to ciasto można upiec także z innymi owocami?

  15. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Przyznaję,że z winogronami jeszcze takiego ciacha nie robiłam….wygląda wspaniale:)ciekawe jak moje wyjdzie:)

  16. Agnieszka Fiszer napisał(a):

    W tym roku miałam dużo fioletowych kulek :), zmieniły stan skupienia, są pysznym sokiem, który szybciutko znika :)

  17. Fooder napisał(a):

    też sobie cenimy nasze produkty:)

  18. Agnieszka Błachut napisał(a):

    Z innymi owocami też można zrobić?

  19. Agnieszka Błachut napisał(a):

    Z innymi owocami też można zrobić?

  20. Agnieszka Sasin napisał(a):

    O jak miło,z nieba mi spadł ten przepis :-)Wczoraj dostałam winogronka,pyszne,fioletowe i piekąco swędzące w usta ;-)Już wiem co z nich wyczaruje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *