#retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.

7 stycznia 2017, 16:40 | Desery Kuchnia | 30
#retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.

Blok czekoladowy to jest deser, który praktycznie zawsze wzbudza entuzjazm na wszelkich imprezach. Blok czekoladowy kochają mali i duzi, bo jest po prostu pyszny. Lubię go wypełnić smacznymi dodatkami. Oczywiście na pierwszym miejscu są herbatnikowe okruchy. Tym razem dodałam sporo suszonych śliwek, które doskonale łączą się z czekoladowym smakiem oraz lekko podprażone migdały. Każdy kęs to smakowita niespodzianka. Dodam jeszcze, że z każdym dniem blok zyskuje na smaku.

Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami

250g masła

szklanka wody

szklanka cukru

4 łyżki kakao

2 łyżki kawy Inki

szklanka pokruszonych herbatników

½ szklanki suszonych śliwek bez pestek

½ szklanki migdałów

500g mleka w proszku

do dekoracji:

tabliczka gorzkiej czekolady

herbatniki

  1. Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą.
  3. Odstawić, aby masa przestygła.
  4. Herbatniki pokruszyć, śliwki pokroić, migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
  5. Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
  6. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, śliwki i migdały.
  7. Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do lodówki na noc.
  8. Następnego dnia wyjąć blok z formy.
  9. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polać blok.
  10. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “#retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.”

  1. Anna Bajer napisał(a):

    Ja!!! Koniecznie

  2. Izabela Mach-Zgórecka napisał(a):

    Ja poprosze wersje bezmleczna bezjajeczna i bez orzechow to mi corki się uciesza….

  3. Beata Nowik napisał(a):

    Zrobię w poniedziałek :)

  4. Dominika Szklarska napisał(a):

    O rety! Wspomnienie z dzieciństwa. Mniam.

  5. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Moim hitem i dodatkiem tajemnym jest koktajl bananowy. Zmniejszam ilość wody o 1/2 i w zamian daje mleko zblendowane z bananem.

  6. Gervais Sylbry napisał(a):

    Wyglada przeeeeepysznie !!! Ja robie tez Beatko pyszny weganski, smakuje idealnie taki zimny z lodowki.

  7. Ewa Kalinowska napisał(a):

    Karolina Jemielity To Jak wrocicie

  8. Olga Hałambiec-Mazur napisał(a):

    Ostatnio zamowilam je w czeskiej knajpie pod nazwa czekoladowe salami bo bylow okraglej wersji :D ale musze zrobic juz zaraz bo uwielbiam czekolade :)

  9. Ela Zientara napisał(a):

    Na każde święta!!! Co by to nie znaczyło! !! blok musi być

  10. Maria Molicka napisał(a):

    poproszę dla mnie i mojego meża, ktory się oblizuje :)

  11. Magda napisał(a):

    Piękne zdjęcia! zachęcają do zrobienia, choć robiłam kilka razy. Smakuje wciągająco.

  12. Kasia Katarzyna napisał(a):

    mi, mi, mi – ja uwielbiam :) czekolada tylko w tej postaci :)

  13. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    U mnie też blok – biały z pistacjami – zdjęcia w aparacie ;)

  14. Home Things napisał(a):

    U mnie na święta jest zawsze, wszyscy bez wyjątku się nim opychają :D

  15. Mniam szkoda, ze mi nie wolno czekolady ech…

  16. Magdalena Sobczak napisał(a):

    Olga Garbarczyk Kaźmierczak :)

  17. Sara Piotrowska napisał(a):

    Smak dzieciństwa :) spróbuje

  18. Ewa napisał(a):

    A jakie sa wymiary keksowki na te ilosc skladnikow?

  19. Ola napisał(a):

    Czy można czymś bezmlecznym zastąpić mleko w proszku?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *