#retro gotowanie: racuchy drożdżowe

14 czerwca 2017, 11:10 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 7
#retro gotowanie: racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem.

Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka ;)

Racuchy drożdżowe

przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję.

15 g drożdży

50 g cukru

240 ml mleka

250 g mąki

2 jajka

30 g masła

olej do smażenia

  1. Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier.
  5. Do piany dodać kolejno żółtka.
  6. Do podrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, stopione masło, oraz masę jajeczną.
  7. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
  8. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  9. Na patelni rozgrzać olej, smażyć niewielkie racuchy z obu stron na średnim ogniu.
  10. Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “#retro gotowanie: racuchy drożdżowe”

  1. Joanna Malczewska napisał(a):

    Ale i tak są najlepsze! :P

  2. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Ale to jak się zje kilka to od razu nikt nie przytyje

  3. Barbara Hunder napisał(a):

    …tuczące !! …ale pyszne !!

  4. Renata Zygmunt napisał(a):

    Jak zobaczyłam ten post to od razu uśmiech:) ponieważ będę dzisiaj smażyć racuchy. Mam przepis babci, ale nie różni się niczym od tego z posu.
    Wszystkim racuchomaniakom życzę znacznego

  5. Danuta Krzeszowska napisał(a):

    Kazdy chetnie zje !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *