#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego

23 czerwca 2017, 14:48 | Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 6
#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego

Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)

Szyszki z ryżu preparowanego

250 g ryżu preparowanego

puszka kajmaku (500 g)

  1. Kajmak przełożyć do garnka, podgrzewać na małym cały czas mieszając do momentu, aż będzie miał konsystencję budyniu.
  2. Ryż wsypać do dużej miski.
  3. Wlać kajmak, wymieszać dokładnie.
  4. Przygotować miskę z wodą do zwilżania dłoni.
  5. Formować niewielkie kulki, mocno je dociskając, aż ryż się sklei.
  6. Odkładać na wyschnięcia na kratkę lub rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia.
  7. Szyszki są najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego”

  1. Malinowa napisał(a):

    Bomba
    Puszka kajmaku – jaka pojemność?

  2. Fififo napisał(a):

    Nigdy nie mogę się im oprzeć, ale rzadko je robię :)

  3. Małgorzata Zawadzka napisał(a):

    ,, na drugi dzień najlepsze”… chyba nigdy nie próbowałam. :)

  4. Marzanna Mazur napisał(a):

    ♥️♥️♥️

  5. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Nie polane czekolada?

  6. Dorota Nieradka napisał(a):

    Dobrze pamietam czasy kiedy to takie wlasnie szyszki byly rarytasem(chociaz AZ taka stara nie jestem) .
    Pamietam czekade z mleka w proszku I kakao,
    pamietam domowe kasztanki, blok czekomadowy z herbatnikami I rodzynkam oraz kulki(takie jak te szyszki) z platkow kukurydzianych wymieszanych w masie czekadowej.
    To byly czasy
    To bylo PRAWDZIWE HOMEMADE.
    Pozdrawiam z

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *