Rewelacyjna pasta z bobu

23 lipca 2016, 09:48 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 28
Rewelacyjna pasta z bobu

Ostatnia wizyta na targu w Fortecy zaoowocowała między innymi całą torbą zielonych obiecujących interesujące kulinarne doznania strąków, które postanowiłam przerobić na rewelacyjną pastę z bobu.

pasta-z-bobu-przepis_07

Bardzo krótka lista składników, super proste wykonanie i w efekcie kremowa konsystencja, zdecydowany smak i cudowny kolor.

pasta-z-bobu-przepis_01

pasta-z-bobu-przepis_04

Dodam jeszcze, że moje córki rzuciły się na tę zieloną pastę jak wygłodniałe wilczki, a o ostatnią łyżeczkę toczyły się zawzięte walki ;) Pastę podałam na podsmażonych na złoto kromkach żytniego chleba, z kawałkami sera koziego i kilkoma listkami świeżego tymianku. Rewelacja!

pasta-z-bobu-przepis_06

Rewelacyjna pasta z bobu

250 g bobu

ząbek czosnku

łyżka soku z cytryny

2 łyzki oleju

sól

świeżo mielony pieprz

  1. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć, lekko przestudzić i obrać.
  2. Zmiksować na gładką pastę z czosnkiem, sokiem z cytryny i olejem.
  3. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawać na grzankach z serem kozim i tymiankiem.

pasta-z-bobu-przepis_08

pasta-z-bobu-przepis_13

pasta-z-bobu-przepis_10

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

28 odpowiedzi na “Rewelacyjna pasta z bobu”

  1. Sylwia Kaczmarek napisał(a):

    Z pasta z bobu mam taki problem, ze zawsze jej malenko wychodzi niezaleznie od ilosci zakupionego bobu ;)

  2. Dorota Nieradka napisał(a):

    Uwielbam bób ale nigdy nie jadłam w takiej postaci.
    Ostatnio byłam na urlopie w Polsce i będąc na targu kupiłam świeżutki bób ponieważ właściciel postarał się o BEZKONKURENCYJNA reklamę – nawoływał klientów,, KUPUJCIE BOBEREK NA WIATEREK „- nie mogłam przejść obojętnie.
    Pozdrawiam z pochmurnej Irlandii ☔

  3. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Często teraz robię taką pastę ,bo to pychota i bardzo zdrowe….można dodać też tachini i też super smakuje:)pozdrawiam serdecznie:)

  4. Izabela Drygiel napisał(a):

    Ja dodaję jeszcze pomidory suszone z oliwy,również pycha!
    Można „rozcieńczyć” sos wtedy super do kasz i makaronów

  5. Anna Makowska napisał(a):

    Pan Ziolko jest najlepszy to i bob od niego zapewne tez!

  6. laminacocina napisał(a):

    Pięknie wyglądają :) i ten kwiat tak położony :P

  7. Jarosław Dyniewicz napisał(a):

    Ja robiłam kiedyś

  8. smakowite.com napisał(a):

    Ale po co wybierać? Pasta na śniadanie, burgery na kolację, a po drodze na obiad można zjeść makaron z pesto z bobu.

  9. Monika Mizinska napisał(a):

    Karolina Matysiak Natalia Płoszkiewicz

  10. Anna Sankowska napisał(a):

    Beatko,jak zawsze pięknie wygląda i pewnie tak też smakuje

  11. Magda Żuk napisał(a):

    Tak kusisz,że chyba zrobię tę pastę,jeszcze nie jadłam bobu w tym roku

  12. Marzena Leska-Pukar napisał(a):

    Robię! Dostałam ślinotoku;)

  13. Bób z wody. Bez szaleństw… taki uwielbiam najbardziej

  14. Maggie Bidej napisał(a):

    I domowe loooody :)

  15. Magda napisał(a):

    Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?

  16. Magda napisał(a):

    Czy można tę pastę zrobić dzień wcześniej aby rano mieć na kanapki? Czy wcześniejsze jej zrobienie nie odbierze jej walorów smakowych?

  17. Magdalena Leonowicz napisał(a):

    bób w każdej postaci, choć pasta bardziej kusi ;)

  18. Danuta Drag napisał(a):

    pamietasz ile zawsze było u twojego dziadka

  19. Danuta Drag napisał(a):

    ja też tyle nam pozostało

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *