Risotto pomidorowe

24 maja 2017, 13:09 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 5
Risotto pomidorowe

Co powiesz na wyraziste w smaku, kolorowe risotto pomidorowe? To jedno z tych dań, które zawsze poprawia mi nastrój, nawet gdy najciemniejsze chmury próbują zebrać się nad moją głową. Więc jeśli Ty też masz ochotę na to słoneczne danie, nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić do wspólnego gotowania. Risotto jest daniem niezwykle prostym do przygotowania, ale ważne, żeby trzymać się przy tym kilku prostych zasad. Używaj do risotta ryżu arborio. Właśnie odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach nadaje się idealnie do tego dania. Podgrzej solidnie bulion, dzięki czemu będzie łatwiej wsiąkał w ryż. Tym razem zmodyfikowałam moją ulubioną recepturę na risotto, dodając do bulionu przecier pomidorowy Łowicz. Przecier jest w 100% naturalny i przygotowany bez dodatku soli, za co dziękuję firmie Łowicz :)

Warto pamiętać, że przecier pomidorowy jest doskonałym źródłem potasu oraz likopenu. Wiele dobrego już o tym drugim napisano – odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej i zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Co ciekawe, badania wskazują, że nasz organizm lepiej przyswaja go po obróbce cieplnej. Dlatego takie produkty jak przecier pomidorowy są wskazane w codziennej diecie, można je smakować cały rok na okrągło!

Risotto pomidorowe

70 g parmezanu

200 g przecieru pomidorowego Łowicz

170 g ryżu arborio

cebula średniej wielkości

4 łyżki masła

50 ml białego wytrawnego wina

400 ml bulionu warzywnego

  1. Cebulę bardzo drobno posiekać.
  2. Do bulionu wlać przecier pomidorowy, a następnie mocno podgrzać.
  3. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła.
  4. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię. Mieszać do momentu, aż będzie szklisty.
  5. Wlać wino i łyżkę wazową bulionu.
  6. Często mieszając dolewać stopniowo bulion z przecierem, jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć ok. 20 minut.
  7. Na koniec dodać pozostałe masło i parmezan.
  8. Wymieszać risotto i mocno ciepłe rozłożyć na talerze. Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Łowicz

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Risotto pomidorowe”

  1. NataliaColeman napisał(a):

    Jak najbardziej w pomidorowej wersji ;-)

  2. Julita Masłowska napisał(a):

    Mniam mniam… chyba jutro zrobię :D

  3. maliwna napisał(a):

    Pycha, a jeszcze większa pycha z domowym przecierem, bez reklam ;) Serio, robię zapas przecieru prawie na całą zimę.

  4. Fififo napisał(a):

    Jadłam, często je robię gdy mam ochotę na bezmięsną wersję risotto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *