Rogaliki z pokrzywą

4 czerwca 2011, 09:46 | Kuchnia Przepisy Przystawki Wegetariańskie | 11
Rogaliki z pokrzywą

Dziś obiecana kilka dni temu pokrzywa. Zamknięta w miłym towarzystwie fety i ryżu, w kruchym, pachnącym masłem trójkąciku. Nie pozostaje więc nic innego, jak narwać trochę tego pospolitego zielska. Wybierajcie młode, delikatne liście. Robię to w rękawiczkach, co i Wam polecam.

Rogaliki z pokrzywą

farsz:
ok. 150g młodej pokrzywy
1/2 szklanki ryżu
1 ząbek czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
1 jajko
100g fety

ciasto:
150g mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
szczypta soli
ok. 50g masła (użyłam klarowane)

Z mąki, oleju, octu, soli i ok. 4-5 łyżek ciepłej wody wyrobić dość zwarte ciasto, przypominające konsystencją ciasto makaronowe. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut. Dzięki temu stanie się bardzo elastyczne i łatwe do wałkowania.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż, smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, następnie zalać jedną szklanką wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż „wypije” całą wodę.
W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać. Wymieszać z ryżem, pokruszoną fetą, jajkami. Do smaku można dodać kilka drobno posiekanych liści mięty.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić w paski szerokości ok. 8 cm. Na ciasto kłaść odrobinę masła, łyżkę farszu i składać w trójkąt. Technikę składania możecie prześledzić na przykładzie greckich rogalików z fetą. Instrukcję znajdziecie tutaj. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik naciąć od góry na krzyż, na przecięciu położyć masło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 25 minut, aż się zarumienią.

Rogaliki przygotowałam na herbaciane warsztaty, które dbyły się w mojej kuchni kilka dni temu. Relację z nich zamieściłam tutaj. Podałam je z sałatką ze startych ogórków, wymieszanych z jogurtem greckim. Doprawiłam ją posiekanym koprem, odrobiną czosnku i posiekanymi orzechami włoskimi.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Rogaliki z pokrzywą”

  1. Ania napisał(a):

    Podziwiałam je już wcześniej czytając o herbacianym spotkaniu:). Moje doświadczenie z pokrzywą jest bardziej skromne, bo w jajecznicy, ale również pyszne. I jeszcze bardzo lubię pokrzywę zaparzaną w charakterze herbatki ziołowej:)

  2. mamaga napisał(a):

    Ja z kolei robię pół na pół za szpinakiem – też pyszne, a rogaliki na pewno wypróbuję…:P

  3. desperate napisał(a):

    Te wszystkie rośliny muszą świetnie smakować.
    Na razie nie eksperymentuje. ; )

  4. Atria C. napisał(a):

    Musi być bardzo dobre, ja lubię pokrzywę, mi się kojarzy ze szpinakiem:) Pozdrawiam!

  5. goh. napisał(a):

    zadziwiasz swoją pomysłowością! :)

  6. andzia-35 napisał(a):

    Super, na pewno spróbuję! Jakiś czas temu próbowałam banicy i smakowała wyśmienicie:) U mnie w kuchni też dzisiaj zakrólowała pokrzywa tylko w risotto:)
    Pozdrawiam serdecznie!

  7. Flora napisał(a):

    wyruszam jutro o świcie na poszukiwanie młodziutkich pokrzywowych łanów… jeszcze nie jadłam – czas najwyższy spróbować…

  8. making baking & creating napisał(a):

    już wyszukuję w myślach pokrzywowych łąk nieskażonych cywilizacją.Trudne to… oj trudne, ale nie poddam się. Pozdrawiam z OLsztyna.

  9. makola napisał(a):

    Wygląda fantastycznie, a do tego sprawia wrażenia nie być trudnym w przygotowaniu! Idealnie jak dla mnie! ;P Z pewnością spróbuję! Pozdrawiam, Makola

  10. just-great-food.blogspot.com napisał(a):

    Bardzo lubimy smak pokrzywy (choć najczęściej spożywamy ją w formie naparu), więc takie rogaliki też muszą być dobre! :) Pozdrawiamy i zapraszamy również do nas!

  11. zacisze szympatart napisał(a):

    zrobiła dzisiaj te pierożki i o dziwo mój starszy syn pochłonął 4 sztuki, a zakliłał się ,że pokrzyw jeść nigdy nie będzie hahaaa….smaczne były!!!
    Pizza z ziemniakam i rozmarynem ( w moim wydaniu z powodu braku rozmarynu był….koperek) równiez ekspresowo znikneła z talerza.
    Dzięki za tak rewelacyjne przepisy!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *