Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

29 grudnia 2014, 09:44 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 8
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem

Tą zupą poczęstowała mnie ostatnio moja siostra. Nie spodziewałam się po zupie marchewkowej jakiś specjalnych doznań smakowych, okazała się jednak doskonała i dlatego poelcam Wam ją dziś, w ten piękny, zimowy dzień.

zupa imbirowo-marchwiowaZupa marchewkowa z imbirem

500 g marchewek

100 g ziemniaków

100 g masła

1/2 pora

2 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy curry

1/2 łyżeczki cynamonu

kawałek imbiru

200 ml mleka kokosowego

sól

świeża kolendra

Marchewkę i ziemniaki obrać, włożyć do garnka, zalać 2 l wody, dodać sól, ugotować do miękkości. Pora pokroić. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pora, zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, curry, starty na małych oczkach imbir i cynamon. Smażyć przez minutę, przełożyć do garnka z ugotowanymi warzywami, dodać mleko kokosowe, zagotować. Zdjąć z ognia, zmiksować na krem. Przed podaniem posypać obficie świeżą kolendrą.

zupa imbirowo-marchwiowa2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem”

  1. Paulina Ławińska napisał(a):

    co zamiast masła ? ;p

  2. Dom pod Dwójką napisał(a):

    Przepis wypróbuję, ale może jak zapomnimy o świątecznych rarytasach czyli gdzieś w połowie stycznia;) Pozdrawiam

  3. Doti napisał(a):

    Jak to pachnie i jak smakuje… Boskie.

  4. gin napisał(a):

    To zdecydowanie jedna z moich ulubionych wariacji, połączenie marchewki z imbirem jest doskonałe :)

  5. To wspaniały przepis na zupę i ten kolor. Ja przepadam za zupami :)
    Mam tylko małe ale … por nie jest warzywem rozgrzewającym. Proponuję zamienić pora na cebulę lub seler (lub jego zieloną nać) w celu uzyskania intensywnego smaku bulionu.
    Pozdrawiam. Szkat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *