Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

18 lutego 2016, 15:24 | Bezglutenowe Kuchnia Wegetariańskie Zupy | 23
Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

Kremowa, łagodna, ale z charakterem, rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów, z pysznym dodatkiem w postaci zamarynowanego wcześniej i podsmażonego tofu. Do tego garść świeżej kolendry i mamy oto w prosty sposób coś, co nieskromnie mogę nazwać niebem w gębie ;) Kto ma ochotę na miseczkę takiego przysmaku, niech się zabiera do roboty.

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis11

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis12

Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu

400 g marchewki

150 g batatów

cebula

3 ząbki czosnku

1 1/2 łyżeczki soli

łyżka przyprawy curry

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka wędzonej papryki

sok z połowy limonki

4 łyżki oleju

250 g tofu naturalnego

dodatkowo:

olej do smażenia

świeża kolendra

  1. Marchewkę i bataty obrać, pokroić w kostkę.
  2. Cebulę drobno posiekać.
  3. Do moździerza włożyć obrany czosnek, dodać sól, curry, kolendrę, kmin rzymski i wędzoną paprykę.
  4. Przyprawy rozetrzeć na papkę, dodać sok z limonki i olej, energicznie wymieszać.
  5. Tofu pokroić w kostkę o boku ok. 1 1/2 cm.
  6. Przełożyć do miski, dodać łyżkę przygotowanej wcześniej mieszanki przyprawowej, wymieszać i odstawić.
  7. Rozgrzać garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego pozostałą mieszankę przyprawową oraz cebulę.
  8. Smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cebula się zeszkli.
  9. Dodać marchewkę i bataty, chwilę razem przesmażyć, zalać litrem wody.
  10. Zupę zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw, czyli ok. 40 minut.
  11. W tym czasie podsmażyć zamarynowane wcześniej tofu na złoto.
  12. Posiekać kolendrę.
  13. Gdy warzywa będą już miękkie, zestawić zupę z ognia i zmiksować na krem.
  14. Przelać do talerzy, dodać usmażone tofu, posypać kolendrą i od razu podawać.

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis10

rozgrzewajaca-zupa-z-marchewki-i-batatow-i-tofu-przepis13

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Rozgrzewająca zupa z marchewki i batatów z dodatkiem marynowanego tofu”

  1. Śmietankowy Dom napisał(a):

    Podgrzewaj idę:-)

  2. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Wygląda SMAKOWICIE :D ale będę mogła za miesiąc , na razie „chude” warzywka :D smacznego :D

  3. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Nalewaj Beatko:)już czuję jej zapach:)

  4. Aneta Gwiner napisał(a):

    Beatko tofu nie przełknę ale mysle że z grzankami będzie tak samo dobre, prawda?

  5. Patrycja Reszko napisał(a):

    Fajnie że jest duuużo czosnku inaczej byłoby za słodko a takjest pysznie!

  6. Sniezka gotuje napisał(a):

    Jakie ładne kolory :) Nawet patrząc tylko na zdjęcie można się rozgrzać :)

  7. Katarzyna Pokuta napisał(a):

    Zrobię sobie dziś :)

  8. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Apetycznie wyglada…<3

  9. Wojslandia napisał(a):

    Robię jutro dla córy i siebie !!! <3 Brzmi super!

  10. mopka napisał(a):

    A na ile osób ta zupka?
    Pozdrawiam
    Gosia :)

  11. […] z marchewki i batatów oraz przygotować tofu. Dokładny przepis na zupę znajdziesz tu. Jest to zupa, którą przygotowuje się błyskawicznie i spokojnie można ją sobie zrobić na dwa […]

  12. Daraya napisał(a):

    Wyrzuciłam z przepisu tofu i dodałam mleczko kokosowe zamiast części wody. Cudna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *