Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego

27 listopada 2015, 21:05 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 15
Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego

Czy istnieje coś przyjemniejszego, niż chrupanie Rudolfa Czerwononosego z ciasta piernikowego, z kubkiem ciepłego mleka w świąteczny poranek? Do takich pierniczków buzia się śmieje sama i nie ma tu żadnego znaczenia, czy mamy lat 5, 55 czy 20 :) Wierni czytelnicy Lawendowego Domu znają dobrze przepis na ciasto piernikowe, choć czasem pojawiają się pewne wątpliwości, które warto wyjaśnić. Ciasto po wyrobieniu może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. W pierwszym odruchu zaczynamy nerwowo dodawać mąkę, w rezultacie po upieczeniu pierniki są twarde jak kamień. Najlepiej zagnieść ciasto dzień wcześniej i włożyć je na noc do lodówki. Co roku wypiekam z tego przepisu pierniczki do jedzenia, na choinkę i inne świąteczne dekoracje.

rudolf-czerwononosy

Ciasto piernikowe

szklanka miodu

szklanka cukru pudru

¾ kostki masła

opakowanie przyprawy do piernika

500g mąki

łyżeczka sody

szczypta soli

jajko

Do dekoracji:

lukier zwykły (przepis tu)

lukier plastyczny – czerwony i niebieski

  1. Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała.
  2. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Mąkę przesiać z sodą oraz solą.
  4. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko.
  5. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na noc.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
  7. Wyciąć z niego kilka kółek o średnicy 8 cm oraz tyle samo o średnicy 4 cm.
  8. Z pozostałego ciasta uformować dość cienkie wałeczki, a z nich precelki – będą to rogi renifera.
  9. Wszystkie elementy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.
  10. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.
  11. Posmarować mniejsze kółko od spodu lukrem i przymocować na dużym kółku, tak, by wyglądał jak pyszczek renifera. Z lukru plastycznego ulepić nos oraz oczy i razem z rogami przymocować lukrem. Pozostawić na kilka godzin, by lukier zastygł.

rudolf-czerwononosy-z-ciasta-piernikowego_2

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego”

  1. Kasia Kocur napisał(a):

    Ja mam. Mniam. ;-) Może być ten Misio Czerwononosy ;-).

  2. Ania Helo napisał(a):

    Wspaniałe, zrobię w przyszłym tygodniu i kilka zostawimy dla Mikołaja

  3. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Moje ciasto jeszcze dojrzewa … muszę poczekać :D

  4. Neringa Kalasauskaite napisał(a):

    Czy pierniki z tego przepisu od razu sa miekkie, czy wypagaja lezakowania?

  5. Muszka napisał(a):

    Będę robiła z moim synusiem tego rudolfa:)

  6. Ewa Kaczm napisał(a):

    Już dwa razy zrobiłam pierniczki wg twojego przepisu (za pierwszym razem Rudolfy, za drugim świąteczne aniołki i dzwoneczki) i wyszły rewelacyjnie! Są bardzo aromatyczne, idealnie miękkie (lub, jak kto woli – idealnie twarde, w każdym razie dokładnie takie, jakie pierniczki powinny być). Dodam tylko , że ciasto na te pierniczki to jakaś magia – jest jednocześnie plastyczne i odpowiednio kruche, wycinanie ciasteczek z było czystą przyjemnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *