Ryba zapiekana z pomidorami.

2 czerwca 2012, 09:17 | Dania główne Dom i ogród Kuchnia Pomysły na przyjęcia | 10
Ryba zapiekana z pomidorami.

Przyjęcie pod chmurką? No przecież pogoda musi się kiedyś poprawić! Na działce, w parku lub lesie. Ma być prosto, ale smacznie.  Piknikowe menu nie musi się ograniczać do kanapek i jaj na twardo, a wybór odpowiednich akcesoriów w sklepach jest imponujący. Niebawem większy materiał na ten temat.

Dziś ryba zapiekana z pomidorami. Nie, nie zwariowałam. To danie idealne na przyjęcie w plenerze. Wystarczy formę z potrawą zabezpieczyć folią, a po szaleństwach na świeżym powietrzu docenicie intensywną w smaku, soczystą i pachnącą rozmarynem rybę.

Zawsze możecie ją też zrobić po prostu na obiad. Polecam w wersji na zimno.  Pycha!

Ryba zapiekana z pomidorami i rozmarynem

600 g filetów rybnych

100 g pomidorów

1 czerwona cebula

garść oliwek

kilka gałązek rozmarynu

olej

sok z cytryny

sól

pieprz

Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Filety doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i ułożyć w naczyniu. Przełożyć plastrami pomidorów i cienko pokrojonej cebuli. Posypać oliwkami i rozmarynem, skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec ok. 40 minut, a następnie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Do ryby warto podać bułkę lub bochenek pszennego chleba. W sam raz do wybierania sosu z dna naczynia.

Więcej pomysłów na przyjęcie w plenerze znajdziecie w czerwcowym wydaniu magazynu Czas na wnetrze.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Ryba zapiekana z pomidorami.”

  1. Myśka napisał(a):

    Potraficie zrobić apetyt na letnie smaki! :) Piękna nowa stronka! Gratuluję i „podglądam”!
    Pozdrawiam
    Myśka

  2. Pola napisał(a):

    Jakie koloooooooooory! Bardzo apetyczne!

  3. Patti napisał(a):

    wygląda pysznie i zachęca do zrobienia – bo przepis nie skomplikowany :) a tak jakoś ostatnio myślałam o rybie ale żeby było inaczej..

  4. Kasia napisał(a):

    a te tacki to z Duki? Są piękne! Właśnie obmyślam małe przyjęcie ogrodowe i na pewno wykorzystam Pani pomysły, są genialne!

  5. Zkar napisał(a):

    Witam, czy rybka ma byc przykryta folią, czy ma byc pieczony odkryta? Dziękuje! Wyglada smakowicie, zabieram sie do przygotowania obiadku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *