Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami

4 lutego 2017, 09:27 | Bezglutenowe Kuchnia Sałatki Wegetariańskie | 7
Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami

Ta sałatka z cykorii kojarzy mi się z czasami dzieciństwa. Moja mama przygotowywała ją dość często, a ja jako dziewczynka miałam do niej mieszane uczucia. Przeszkadzała mi gorycz cykorii, za to lubiłam słodki kontrast pomarańczy i rodzynek. Długo nie wracałam do tego smaku, ale ostatnio przypomniałam sobie o tym smacznym obiadowym dodatku. Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami znów pojawiła się na moim stole. O dziwo, kupiona w supermarkecie cykoria wcale nie była gorzka, za to przyjemnie chrupiąca i soczysta. Z dodatkiem słodkich pomarańczy i wyrazistego sosu z dodatkiem gruboziarnistej musztardy jest po prostu doskonała.

Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami

2 cykorie

2 pomarańcze

2 łyżki rodzynek

½ szklanki soku pomarańczowego

3 łyżki majonezu

łyżka musztardy gruboziarnistej

łyżka soku z cytryny

  1. Rodzynki namoczyć w soku pomarańczowym, aby zmiękły.
  2. Odciąć głąba z cykorii, rozdzielić listki, dokładnie umyć i osuszyć.
  3. Następnie poszatkować i przełożyć do miski.
  4. Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę.
  5. Dodać odsączone rodzynki.
  6. Majonez wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny.
  7. Powstały sos dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

7 odpowiedzi na “Sałatka z cykorii z pomarańczą i rodzynkami”

  1. Gosia Kamila napisał(a):

    ja nie lubie posmaku goryczy w cykori, tak samo jak w kaszy jaglanej, nie moge sie przekonac do tego

  2. Zakręcona mama domowa napisał(a):

    Jeszcze nie jadłam cykorii i muszę w końcu spróbować :)

  3. Iwona Kierzkowska napisał(a):

    Taka robie ,ale z sałatą lodową

  4. iza napisał(a):

    Ulubiona wersja moich dzieci: cykoria, mandarynka (pomarańcza), orzechy włoskie, kosteczki sera typu gruyère lub compté (lub inny wyrazisty żółty) i winegret. Jutro próbuję z rodzynkami, dziękuję za inspirację.

  5. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Ale kolorowo <3

  6. Inspirowane naturą napisał(a):

    Śliczne zdjęcia:) Sałatkę robię podobną, tylko bez majonezu i koniecznie z dodatkiem orzechów. Jest pyszna:)

  7. Joanna napisał(a):

    Gorycz cykorii zależy od sposobu jej przechowywania. Aby gorycz była niewyczuwalna, należy ją cały czas strzec przed światłem poprzez odkręcenie papierem lub ściereczką. Niektórzy sprzedawcy o tym wiedzą i mają na ladzie wystawioną tylko jedną sztukę a resztę trzymają na zapleczu. Trzeba się o taką pytać.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *