Sałatka z bobu na ciepło

21 maja 2011, 06:48 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy Sałatki | 18
Sałatka z bobu na ciepło

Zielony bób, cukrowy groszek i młoda marchewka w aksamitnym ziołowym sosie. Do tego odrobina rozpływającej się apetycznie bryndzy. Ta sałatka skradła moje serce podczas sesji w restauracji 4 Ye Goode Foode i od tego czasu bób wciąż jest obecny na liście moich zakupów. Na świeży musimy jeszcze chwilę poczekać. Polecam bób mrożony, dostępny przez cały rok.

Sałatka z bobu na ciepło
200 g bobu
100 g marchewki
100 g groszku cukrowego
3 łyżki ziaren słonecznika
po 1 łyżce drobno posiekanej natki pietruszki i mięty
100 g bryndzy
2 łyżki oleju
sok z limonki
łyżka płynnego miodu
sól
świeżo mielony pieprz

Bób, marchewkę i groszek cukrowy ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie i zostawić do przestygnięcia. Bób obrać ze skórki, marchewkę pokroić w plasterki. Warzywa przełożyć na patelnię. Do niewielkiego słoika wlać olej, dodać sok z limonki, miód, posiekane drobno zioła, sól i pieprz. Słoik zakręcić i mocno wstrząsnąć. Powstałym sosem polać warzywa na patelni i całość podgrzać, delikatnie mieszając. Słonecznik uprażyć na suchej patelni, pamiętając, że łatwo się przypala. Sałatkę przełożyć na talerze, posypać słonecznikiem i bryndzą. Podawać od razu.

Smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

18 odpowiedzi na “Sałatka z bobu na ciepło”

  1. hania-kasia napisał(a):

    Bardzo lubię sałatki z bobem. Już nie mogę się doczekać na świeży, choć mrożony też całkiem dobrze się sprawdza.

  2. nobleva napisał(a):

    Pyszne składniki, bób uwielbiam, zwłaszcza jeśli w jego okolicy jest mięta. Czekam na świeży!

  3. schokolade napisał(a):

    musze wyprobowac-wyglada pysznie!

  4. desperate napisał(a):

    Mniam, mniam…
    To jest to co tygryski lubią najbardziej.

  5. Duś napisał(a):

    Przepiękne kolory wiosenne!

  6. kabamaiga napisał(a):

    Zjadłabym dzisiaj na obiad.

  7. ula napisał(a):

    bób jest super, ja robię do arabskiego jedzenia sałatkę z bobu z czosnkiem i natką pietruszki, tyle, że na zimno, ta wygląda przesmakowicie, ;)
    pozdrawiam

  8. Arvén napisał(a):

    Muszę zapisać, bo bób jadam fazami gdy przychodzi nań sezon. Ale zawsze zanim go obiorę wystarczająco do sałatki zjadam przy obieraniu całość…

  9. tu-tusia napisał(a):

    Wszystko co lubię :D
    Do wypróbowania!

  10. Olivia napisał(a):

    Moja babcia uwielbia bób więc poczekam na świeży i zrobię jej niespodziankę :) Dzięki :)

  11. Majana napisał(a):

    Oj, bób, bób, bardzo go lubię:))
    nie mogę sie doczekać swieżego.
    A sałatka zapowiada sie bardzo pysznie Beatko:)
    Pozdrowienia:)

  12. mopswkuchni napisał(a):

    Strasznie apetyczna. Muszę się przekonać jak smakuje! http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

  13. Trzcinowisko napisał(a):

    Boskość..nie manic lepszego jak młody bób i groszek:)

  14. Zaytoon napisał(a):

    Przepyszna! I tak pięknie zielona…

  15. Agnieszka napisał(a):

    Ciekawe połączenie – pysznie wygląda. W bobie rozsmakowałam się w zeszłym roku. Zazwyczaj całe strąki grilluje i po obraniu skrapiam odrobiną oliwy i posypuję solą morską. Tak po prostu:)

  16. Karina napisał(a):

    takiej jeszcze nie jadlam musze wypróbowac;))

  17. Paula napisał(a):

    jak z bryndzą, to biorę w ciemno :)

  18. Deilephila napisał(a):

    niebo w gębie!!! Wyszła przepyszna, nawet jak zastąpiłam bryndzę mozarellą. Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *