Semifreddo z karmelizowanymi truskawkami, czyli lody bez maszynki

16 maja 2013, 16:52 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 8
Semifreddo z karmelizowanymi truskawkami, czyli lody bez maszynki

truskawkowe semifreddo_4

Trzy miski, mikser i pół godziny wolnego czasu, to naprawdę niewiele, jeśli pomyślicie, że po kilku godzinach z zamrażalnika wyjmiecie przebyszny lodowy deser o delikatnym smaku wanilii i truskawek. Lista składników dość krótka, stopień trudności niewielki, a efekt po prostu wspaniały. To co, skusicie się?

semifreddo truskawkowe

Semifreddo z karmelizowanymi truskawkami

4 jajka
½ szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
450 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30%

300 g truskawek

3 łyżki cukru

1 łyżeczka masła

130516_4428

truskawki

truskawkowe semifreddo_3

Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier, dodać pokrojone w plasterki truskawki. Smażyć na dość silnym ogniu, uważając, żeby nie przypalić cukru. Gdy się rozpuści i zacznie delikatnie gęstnieć, dodać masło, i lekko wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z dwiema łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Śmietankę ubić mikserem na sztywno, zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać pozostałą część cukru i ubijać dalej do otrzymania lśniącej masy. Połączyć zawartość trzech misek, ostrożnie mieszając. Przełożyć gotową masę do pojemnika, przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Jeśli deser spędził w lodówce noc i jest mocno zmrożony, przed podaniem przełożyć go na pół godziny do lodówki. Powinien być lekko rozmrożony, wtedy jest najsmaczniejszy.

Dodatki można dowolnie zmieniać, tworząc za każdym razem inne kompozycje smakowe. Deser nie nadaje się dla osób, które nie mogą spożywać surowych jajek. Można go przechowywać do 3 dni, choć u mnie znika dużo szybciej.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Semifreddo z karmelizowanymi truskawkami, czyli lody bez maszynki”

  1. www.slodzesolepieprze.blogspot napisał(a):

    o wow, zrobię na pewno, dziękuję za przpis!

  2. Myszka napisał(a):

    cudne!!!!

  3. Ewa napisał(a):

    boskie i zdjęcia i z pewnością sam deser !

  4. Dominika Borowiec napisał(a):

    Wygląda fenomenalnie ! idę się przekonać czy i mi wyjdzie takie cudo. :D

  5. Aga napisał(a):

    W przepisie na semifreddo z truskawkami jest 500ml śmietanki 30%, a w semifreddo migdałowym 50 ml ? Czy gdzieś jest błąd? Ja wczoraj zrobiłam to z truskawkami i jest zbyt śmietanowe… o ilości nie wspomnę muszę zaprosić mnóstwo łasuchów bo sami dwóch dużych keksówek nie zjemy:)

    • jkm napisał(a):

      dobrze, że mam nawyk czytania komentarzy :) dziękuję za ten, bo właśnie idę do sklepu po produkty :D wezmę Twoje uwagi pod rozwagę :)

      pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *