Sernik z dyni idealny

22 października 2017, 13:29 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 2
Sernik z dyni idealny

To jest bardzo prosty i niebywale smaczny sernik z dyni. Jest po prostu idealny – wilgotny, puszysty i lekki. Ma jeszcze jedną zaletę – jest prosty do przygotowania i zawsze się udaje. Nie pozostaje mi nic innego, jak ukroić sobie kolejny kawałek i cieszyć się tym rozkosznym smakiem.

Sernik z dyni idealny

300 g dyni (polecam odmianę Hokkaido)

250 g masła

150 g cukru pudru

opakowanie cukru waniliowego

6 jajek

szczypta soli

kg sera białego półtłustego wcześniej zmielonego

150 ml jogurtu greckiego

4 łyżki mąki ziemniaczanej

  1. Dynię razem ze skórą pokroić na kawałki, ułożyć na blasze do pieczenia i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C.
  2. Po wystudzeniu obrać ze skóry i zmiksować na puree.
  3. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ubić za pomocą blendera z końcówką do ubijania piany do momentu, aż masa będzie puszysta.
  5. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  6. Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodać zmielony ser, puree z dyni, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną.
  7. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą serową.
  8. Przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 60 minut.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Sernik z dyni idealny”

  1. Asia napisał(a):

    Dobry wieczór:) Beato a pieczemy grzałka góra-dół czy termoobieg?

  2. ToJa napisał(a):

    Właśnie, pieczenie góra dół? Czy termoobieg? Chyba góra dół? Proszę o odpowiedz, jutro pieke sernik:-)) wyglada cudownie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *