Sernik jogurtowy na zimno z jeżynami. Wyniki konkursu Zott

17 września 2016, 18:26 | Przepisy | 6
Sernik jogurtowy na zimno z jeżynami. Wyniki konkursu Zott

Lekki jak chmurka, śliczny, lekko kwaskowy, po prostu pychota. Coś w sam raz dla niedzielnych (i nie tylko) łasuchów. To deser, który nie wymaga specjalnych kulinarnych umiejętności, ale warto zwrócić uwagę na staranne rozpuszczenie żelatyny przed wymieszaniem jej z masą jogurtową. Zamiast jeżyn możesz użyć malin, jagód lub borówek. Poza sezonem nadadzą się też owoce mrożone.

sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_13  sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_16  sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_19

Sernik jogurtowy na zimno

500 g gęstego jogurtu

100 g cukru pudru

2 łyżki cukru waniliowego

20 g żelatyny

250 g serka mascarpone

250 g kremówki 36%

400 g jeżyn lub innych owoców jagodowych

łyżka skórki otartej z cytryny

  1. Przygotować tortownicę o średnicy 20 cm.
  2. Jeżyny umyć i dokładnie odsączyć na sitku.
  3. Żelatynę zalać niewielką gorącej ilością wody i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  4. W dużej misce wymieszać jogurt z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  5. Ubić na sztywno serek i śmietanę kremówkę.
  6. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 4 łyżki masy jogurtowej, wymieszać starannie, żeby nie było grudek.
  7. Przelać do miski z jogurtem, połączyć energicznie za pomocą silikonowej szpatułki.
  8. Nie przerywając mieszania, dodać stopniowo ubitą śmietanę z serkiem i skórkę cytrynową.
  9. Dodać owoce, delikatnie przemieszać i wlać masę do przygotowanej formy.
  10. Sernik wstawić do lodówki i zostawić do stężenia. Smacznego :)

sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_18

Wyniki konkursu – do czego najczęściej używasz jogurtu naturalnego Zott?

Dziękuję za wspólną zabawę i super kreatywne kulinarne pomysły. Miło mi poinformować, że:

1 miejsce – bon prezentowy do MiaHome o wartości 200 zł zdobyła Hanna Łamińska

2 miejsce – bon prezentowy do Duki o wartości 100 zł wygrywa Adrianna Filip

3 miejsce – wspaniała książka “Weekend Kate” Quinn Davies Katie wędruje do Marty Lau.

Dziewczyny, czekam na Wasze adresy – piszcie na ares beata@lawendowydom.com.pl z dopiskiem Konkurs Zott

sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_21

sernik-jogurtowy-na-zimno-przepis_20

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Sernik jogurtowy na zimno z jeżynami. Wyniki konkursu Zott”

  1. Alicja Snakowska napisał(a):

    Czy można czymś zastąpić żelatynę? :-)

  2. Magdalena Dorosz napisał(a):

    Przeprowadzka w toku :) już niedługo będzie gdzie zrobić to pyszne cudo, tylko blat trzeba zaolejowac ;)

  3. Hanna Łamińska napisał(a):

    Dziękuję :-) pisze priv

  4. Marta Lau napisał(a):

    Dziękuję :)))) !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *