Sernik tradycyjny bez laktozy. Bardzo prosty!

12 lutego 2017, 16:28 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 17
Sernik tradycyjny bez laktozy. Bardzo prosty!

Tradycyjny sernik nigdy nie wychodzi z mody. Lubią go chyba wszyscy i nigdy się nie nudzi, dlatego pomyślałam sobie, że warto go upiec w wersji bez laktozy, aby mogły się nim delektować także osoby unikające białka mleka krowiego. W zasadzie sprawa jest tu prosta, gdyż obecnie można bez większych problemów zastąpić takie produkty jak ser biały, czy jogurt właśnie wersją pozbawioną laktozy. Poprosiłam zaprzyjaźnione nastolatki (w tym własną córkę) przejęcie sterów w sernikowej produkcji. Byłam ciekawa, jak poradzi sobie z tym klasykiem towarzystwo licealno-studenckie. Eksperyment zakończył się pełnym sukcesem, sernik udał się znakomicie! Jest wilgotny, gładki, niezbyt słodki, Po prostu doskonały sernik tradycyjny. Smacznego :)

Sernik tradycyjny bez laktozy

(wszystkie składniki bez laktozy możesz zamienić na tradycyjne)

250 g masła bez laktozy (miękkiego)

150 g cukru pudru

opakowanie cukru waniliowego

6 jajek

szczypta soli

kg sera białego półtłustego bez laktozy (zmielonego)

150 ml jogurtu greckiego bez laktozy

4 łyżki mąki ziemniaczanej

  1. Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Masło, cukier puder i cukier waniliowy ubić za pomocą blendera z końcówką do ubijania piany do momentu, aż masa będzie puszysta.
  4. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  5. Gdy żółtka połączą się z masą maślaną, stopniowo dodać zmielony ser, a następnie jogurt i mąkę ziemniaczaną.
  6. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą serową.
  7. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 60 minut.
  8. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Sernik tradycyjny bez laktozy. Bardzo prosty!”

  1. Wypieki Beaty napisał(a):

    cudnie wygląda :)

  2. Kacper Budziłowski napisał(a):

    Cudo! I do tego bardzo łatwy do zrobienia

  3. Anna Makowska napisał(a):

    Jaaaaa poprosze!. Serniki to moja ❤

  4. justyna napisał(a):

    sernik nie opadnie po dodaniu piany ?

  5. Greta Łebkowska napisał(a):

    Czy może być ser z wiaderka?

  6. Geny po ojcu napisał(a):

    Ojojoj aż ślinka cieknie, pysznie ten serniczek wyglada😋 mniam😊
    http://genypoojcu.blogspot.com/?m=1

  7. Iskierka napisał(a):

    Pani Beatko!
    Chyba wkradł się w pani tekst mały błąd…
    „warto go upiec w wersji bez laktozy, aby mogły się nim delektować także osoby unikające białka mleka krowiego”
    Laktoza to cukier, więc wersja sernika upieczonego na składnikach bezlaktozowych nadal zawiera białka mleka krowiego.

  8. Lidka Krawczyk napisał(a):

    A ja mam swojski twaróg. Zaraz podziałamy

  9. Kamila Emilia napisał(a):

    Justyna Nowakowska

  10. Agnieszka Wieniarska napisał(a):

    Cokolwiek mi wyszło

  11. Greeny napisał(a):

    Sernik wygląda przepysznie :D I te malinki na czubku… Piękny. Natomiast nie bardzo wiem co ma wspólnego laktoza, która jest, jak sama nazwa wskazuje, cukrem z alergią na białko mleka krowiego, które jest…białkiem :D Ten sernik pęka w szwach od białek mleka krowiego – masło, ser, jogurt – to wszystko zawiera BMK więc zdecydowanie nie nadaje się dla osób z alergią. Jest on dobry dla osób z nietolerancją laktozy ale to by było na tyle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *