Sezamki z miodem i jagodami Goji

30 grudnia 2014, 10:10 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 3
Sezamki z miodem i jagodami Goji

sezamkiProste, błyskawiczne i pyszne, czyli domowe sezamki wzbogacone jagodami Goji. Twarde i chrupiące, a jeśli do miodu dodacie odrobine masła, będą lekko ciągnące.

Sezamki z miodem

300 g sezamu Sante

70 g jagód Goji Sante

250 ml miodu

2 krople zapachu waniliowego

opcjonalnie łyżka masła

Na blacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia. Przygotować drugi takiej samej wielkości, oraz wałek i ostry nóż. Sezam uprażyć na suchej patelni, tak by lekko się zezłocił. Trzeba przy tym bardzo uważać, bo sezam lubi się przypalać, a tego przecież nie chcemy. Do garnka wlać miód, gotować ok. 4-5 minut, aż na powierzchni zaczną się tworzyć duże, przezroczyste bąble. Sprawdzić na porcelanowym talerzyku, czy miód szybko twardnieje. Jeśli tak, zdjąć garnek z ognia, dodać zapach waniliowy i ewentualnie masło, wsypać sezam, jagody. Wymieszać energicznie i wylać na papier. Przykryć drugim arkuszem i cienko rozwałkować. Zdjąć papier z góry, pokroić twardniejącą masę na kawałki. Smacznego :)

jagody goji

sezamki_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

3 odpowiedzi na “Sezamki z miodem i jagodami Goji”

  1. Zielonooka napisał(a):

    Oszzzzzz Ty!!!! Mniam, mniam!!! :)

  2. MagiczKa napisał(a):

    Super ciacha :)

  3. Muszka napisał(a):

    ale fajniutkie mój synek lubi sezamki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *