Śląska zupa ze świeżych grzybów

11 sierpnia 2016, 08:22 | Bezglutenowe Kuchnia Przepisy Wegetariańskie Zupy | 16
Śląska zupa ze świeżych grzybów

Moja fascynacja kuchnią śląską trwa od wielu już lat. Wszyscy znamy kluski śląskie czy modrą kapustę, ale ten wspaniały region ma do zaoferowania znacznie więcej. Uwielbiam przeglądać blogi i książki, które ukazują cały szeroki wachlarz bogactwa tego regionu. Mam w domu książkę, która ma, wstyd się przyznać, tyle lat co ja. Oprawiona w wytarte już płótno, zawiera znane i mniej popularne przepisy z okolic Cieszyńskiego. To prawdziwa kopalnia pomysłów na kulinarne podróże, z której czerpię pełnymi garściami. Dziś jeden z takich przepisów, który nieco zmodyfikowałam, tak by pasował do lekkiej kuchni, którą preferuję – zupa ze świeżych grzybów.

zupa-ze-swiezych-grzybow-zott-przepis_02

Bardzo prosta, ale bogata w smaku. Sycąca, kolorowa, trochę przypomina potrawę jednogarnkową, więc śmiało może zastąpić cały obiad. Bardzo pasuje do sezonu, gdy lasy obfitują w świeże grzyby i możemy cieszyć się ich smakiem. Moją zupę przygotowałam z kurkami, które uwielbiam. Można też oczywiście użyć innych grzybów. Postanowiłam ją nieco odchudzić i zamiast śmietany do zabielenia użyłam Jogurtu Naturalnego Gęstego marki Zott. Gładka konsystencja i lekko kwaskowy smak, który doskonale sprawdził się w zupie.

zupa-ze-swiezych-grzybow-zott-przepis_01

Do tego spora garść posiekanego koperku i świeżo mielony pieprz do smaku. Powiem Wam w tajemnicy, o ostatni talerz tej zupy trwały w naszym domu ciężkie walki ;)

zupa-ze-swiezych-grzybow-zott-przepis_06

zupa-ze-swiezych-grzybow-zott-przepis_05

Śląska zupa ze świeżych grzybów

2 marchewki

½ kg młodych ziemniaków

1 ½ bulionu drobiowego lub warzywnego

300 g kurek lub innych świeżych grzybów

niewielka cebula (użyłam dymki)

200 g Jogurtu Naturalnego gęstego Zott

½ pęczka koperku

2 gałązki świeżego tymianku

olej

sól

pieprz

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać.
  2. Marchewkę pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, jeśli ktoś woli.
  3. Ziemniaki pokroić w kawałki.
  4. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć do lekkiego zrumienienia marchewkę i ziemniaki.
  5. Zalać bulionem i gotować do miękkości.
  6. Kurki dokładnie umyć. Pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  7. Cebulę posiekać.
  8. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
  9. Zeszklić cebulę, dodać kurki, smażyć na średnim ogniu, aż będą miękkie.
  10. Pod koniec smażenia dodać listki tymianku. Doprawić grzyby solą i pieprzem.
  11. Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, wyłowić je łyżką cedzakową.
  12. Pozostawić kilka ziemniaków i zmiksować je z bulionem.
  13. Doprawić zupę jogurtem, dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić wyłowione wcześniej warzywa i podsmażone grzyby.
  14. Zagotować zupę i odstawić z ognia.
  15. Doprawić posiekanym koperkiem i podawać.

zupa-ze-swiezych-grzybow-zott-przepis_04

Wpis powstał we współpracy z marką Zott.

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Śląska zupa ze świeżych grzybów”

  1. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Aż zapachniało grzybkami i koperkiem:)bardzo lubię i często robię latem takie zupki….całe bogactwo zapachu i smaku:)a Twoja też bardzo apetyczna:)

  2. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Właśnie ją zrobiłam; jednak wolę tradycyjną, niemiksowaną ;)

  3. Dorota Nieradka napisał(a):

    Jak ja tęsknię za PRAWDZIWYMI grzybami
    Dziękuję za super zdjęcia -chociaż oczy się naciesza.
    Pozdrawiam serdecznie

  4. Kowalska Maria napisał(a):

    Beato! Właśnie zajadamy z rodzinką Twoją zupkę- jest cudownie przepyszna!

  5. Aleksandra Gurzyńska napisał(a):

    Jutro robię! Dziękuję za inspirację :-D

  6. Ana Bi napisał(a):

    Oooo woooow! Juz sa grzyby?

  7. Katarzyna Dworzynska napisał(a):

    Ewa ide na zupe lal lal ?

  8. Biżuteria napisał(a):

    Pyszne to musi być.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *