Śledzie smażone

9 lutego 2016, 14:06 | Dania główne Kuchnia | 8
Śledzie smażone

Raz do roku, tak mniej więcej o tej porze mam ogromną ochotę na złociste, chrupiące śledzie smażone z patelni. Świeże śledzie kupuję w zaprzyjaźnionej budce na bazarku i smażę z ogonem i kręgosłupem. Są genialne z pajdą chleba i kroplą soku z cytryny.

sledzie-smazone-przepis03

Śledzie smażone

kg świeżych, wypatroszonych śledzi

sól

mąka

olej do smażenia

  1. Śledzie umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Lekko posolić.
  3. Wysypać mąkę na talerz.
  4. Rozgrzać olej na patelni.
  5. Ryby obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.
  6. Gotowe przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać.

sledzie-smazone-przepis05

sledzie-smazone-przepis02

sledzie-smazone-przepis04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Śledzie smażone”

  1. Anna Walicka napisał(a):

    Pierwsze słyszę, lecz zaufam Ci

  2. Anna Gałyga napisał(a):

    Potwierdzam, smażone też są ok :)

  3. smakowite.com napisał(a):

    Ja właśnie nie lubię tradycyjnych śledzi, tylko smażone!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *