Słodki czy ostry – jaki jest Twój ulubiony ketchup?

28 sierpnia 2013, 07:48 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Wegetariańskie | 17
Słodki czy ostry – jaki jest Twój ulubiony ketchup?

ketchup_4

Sprawa jest dość osobista. Ja lubię średnio pikantny i dość słodki, taki jest właśnie ketchup z poniższego przepisu. Pomidorowe przetwory czas zacząć moi mili ☺ Miłego dnia!

ketchup

Domowy ketchup

4 kg pomidorów

2 cebule

4 ząbki czosnku

50 ml octu jabłkowego

1 łyżka soli

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka papryki chili

Naciąć skórkę pomidorów, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i zdrewniałych części przy ogonku, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka i włączyć gaz. W tym czasie obrać i drobno pokroić cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę. Do garnka z pomidorami dodać cebulę, czosnek, ocet i przyprawy. Tu sprawa staje się osobista. Jeśli lubicie ostrzejszy ketchup, dodajcie więcej ostrej papryki, jeśli lubicie słodko-pikantne smaki, to można zwiększyć ilość octu i cukru. Pamiętajcie, że smak gotowego sosu można będzie ocenić po kilku dniach, gdy składniki się dobrze „przegryzą”. Sos należy gotować ok. 40 minut do godziny.  Zależy to od tego, czy pomidory są bardzo soczyste, czy mniej. Pod koniec gotowania całość zmiksować i gotować jeszcze 10 minut. Gotowy sos przelać do wyparzonych słoików.

ketchup_3

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Słodki czy ostry – jaki jest Twój ulubiony ketchup?”

  1. słodko-słona napisał(a):

    Mniam! :)

  2. Agata napisał(a):

    jaka ilość wychodzi z podanej ilości składników ??? czaję się już od roku na przeciery i keczupy bo bardzo lubię. Może będzie trochę więcej czasu to się za to wezmę. mniam mniam

  3. Sabina napisał(a):

    A ile wychodzi ketchupu z takiej ilości składników? Pasteryzować nie trzeba? pozdrawiam

  4. Mariola Grzęda napisał(a):

    pięknie piszesz o sosie zachęciłaś mnie na maxa, kupię składniki i zrobię :)

  5. Basia napisał(a):

    Podpinam się pod pytanie o to ile wychodzi ketchupu z tego przepisu :)

    A ja lubię jednocześnie ostry i słodki :)

  6. Lawendowy Dom napisał(a):

    Dziewczyny, ilość zależy od pomidorów. Z tych mięsistych, mniej soczystych wyjdzie więcej, powiedzmy 6 słoiczków o pojemności ok. 150 ml, z tych bardziej soczystych mniej, bo trzeba dobrze odparować.

  7. anna-się-odchudza.blogspot.com napisał(a):

    Taki ketchup jest najlepszy na świecie

  8. Tycjana napisał(a):

    poszukuje właśnie alternatywy dla mojego ulubionego Ketchupu McDonald od Develey i Twój jest pierwszym,który przypadł mi do gustu;) dzięki!

  9. Justyna Sobczak napisał(a):

    czy mozna dodac zwyklego octy np.10% zamiast winnego lub jabłkowego?

  10. Agnieszka napisał(a):

    Witam
    Pani Beato proszę o radę i pomoc :)
    Mój dzisiejszy ketchup wyszedł rzadszy mimo gotowania go w takim czasie jakim Pani wskazała i nieco jaśniejszy :)
    W smaku wyszedł niesamowity.
    Proszę o podpowiedź, jak Pani pasteryzuje taki ketchup :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy :)

  11. Edyta napisał(a):

    A można pomidory przepuścić przez maszynkę do pomidorów oddzielającej miast od skórki i później gotować? Pozdrawiam:)

  12. ptoka napisał(a):

    dla mnie tylko pikantny z Międzychodu, ale zamierzam terż teraz próbować robić własny ketchup – kto wie, może uda mi się zrocbić cośjeszcze bardziej pikantnego i smacznego? :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *