Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.

14 czerwca 2013, 09:49 | Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 2
Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.

Doskonały patent na wykorzystanie czerstwego chleba. Taka kruszonka wspaniale pasuje do pomidorów, ale także cukinii i szparagów. Dodaję ją też do pieczonej ryby. Jest chrupiąca i pyszna. To super propozycja na błyskawiczny obiad.

crumble z pomidorami_3

 Crumble z pomidorami

1 kg pomidorów

3 kromki czerstwego chleba (użyłam razowego)

50 g parmezanu

2 ząbki czosnku

100 ml oliwy

spora garść świeżych ziół

sól

  1. Pomidory przekroić na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na funkcji termoobieg i piec 15 minut.
  3. Do blendera wrzucić pokrojony w kostkę chleb, ser, czosnek, oliwę i zioła.
  4. Zmiksować na kruszonkę.
  5. Kruszonkę wyłożyć na podpieczone pomidory i piec razem jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni. Smacznego!

crumble z pomidorami

crumble z pomidorami_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Sposób na czerstwy chleb. Ziołowe crumble z pomidorami.”

  1. zChatyNaKoncuWsi.blogspot.com napisał(a):

    Narobiłaś mi smaka :) Już się nie mogę doczekać regionalnych pomidorów !

  2. Agnieszka napisał(a):

    O rany! Dobrze, że moja cukinia już kwitnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *