Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film

2 grudnia 2016, 08:14 | Dania główne film kulinarny Kuchnia Najnowsze filmy Porady świąteczne Potrawy świąteczne Świąteczne | 17
Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film

Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na których zajada się pierogi w najróżniejszych postaciach. Mam swoich faworytów w tej dziedzinie. Gdzieś w górnej trójce plasują się cudowne pierogi z łososiem, na które przepis znajdziesz tu.

pierogi z łososiem

Dla bezglutenowców polecam wigilijne pierogi z mąki gryczanej (przepis czeka tu).

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_07

A ja z całego serca polecam pierogi z kaszą gryczaną – po przepis zapraszam tu.

pierogi-z-kasza-gryczana_2

Ciasto

No, ale pierogi nie udadzą się bez dobrego ciasta. Ja od lat wierna jestem przepisowi na ciasto parzone. Najczęściej używam wrzącej wody, a czasami zaparzam ciasto mlekiem. Moim zdaniem nie ma lepszego ciasta  pierogowego. Doskonale się z nim pracuje, jest bardzo elastyczne, nie klei się do stolnicy, nie rozkleja się podczas gotowania. Nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak wszelkich innych. Instrukcję, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi umieściłam tu. To właściwie masz już pełen obraz pierogowego szaleństwa. Pozostaje jeszcze sprawa lepienia.

Cztery patenty na pierogi:

  • Z gładkim brzegiem – ciasto po prostu dokładnie zlep na krawędzi.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_01

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_06

  • Zlepianie widelcem – przygotuj wersję z gładkim brzegiem i wykończ odciskając wzór za pomocą widelca.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_05

  • Z falbanką – przygotuj wersję z gładkim brzegiem. Chwyć brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i spróbuj wykonać falbankę.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_03

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_04

  • Z warkoczykiem – na początek gładka wersja, ale z nieco szerszym brzegiem. Zawijaj brzeg do środka, lekko dociskając go kciukiem.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_07

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_08

Zdaję sobie sprawę, że słowa tu nie wystarczą, zapraszam więc na krótki filmik instruktażowy.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film”

  1. Natalia Stobierska napisał(a):

    Ja mam specjalna maszynke do „sklejania”dzięki,której wychodzą ładne falbanki i kazdy pieróg wyglada tak samo(czego nie moglam powiedziec o pierogach klejonych recznie mimo tego,ze przez jakis czas pracowałam w pierogarni wiec teoretycznie powinnam to robic z zamknietymi oczami)Dodatkowo ,”ręcznie” sklejam jeszcze początek i koniec pierożka(jakis taki odruch :P )

  2. Kasia Kocur napisał(a):

    Zdolniacha ;-).

  3. Marzena Wilczyńska napisał(a):

    a czym te kółka wycinasz?

  4. Patrycja Skłodowska napisał(a):

    Zaprosiłam na lepienie pierogów Hiszpanów, Chińczyka, Francuza i Rosjankę. Ciąg dalszy prawie jak w dowcipach… Hiszpanie lepili empanadas, Chińczyk – pierożki po chińsku a Francuz… lepił nadziewane stworki. U nas metoda wprowadzona przez babcię – falbanki cienkie jak firanki…

    https://www.instagram.com/p/BL6mXwDDvio/

  5. Kamila Cwołek napisał(a):

    Chyba skorzystam i ja choć stresa mam :-)

  6. Witaj po małej przerwie . Jak zawsze wstrzeliłaś się z tematem bo my z mężem właśnie skończyliśmy dyskusje na temat zjadanych dziś pierogów pozdrowienia

  7. Katarzyna Drelich napisał(a):

    Pierogi tradycyjne pszenne już są za mną i nawet wychodzą nieźle :p dzieci i mąż wcinaja co najważniejsze :) dla mnie wyzwaniem są pierogi bezglutenowe no masakra juz dwa razy podchodziłam i nic z tego nie wyszło :(

  8. Kolorowo-torcikowo napisał(a):

    U nas zawsze wersja 1-wsza, ta po lewo.

  9. Beata Madajka napisał(a):

    nie chcę patrzeć na pierogi , wczoraj lepiłam 3 godziny ruskie ;) ręce mnie bolały od wałkowania ciasta i przypomniał mi się patent mojej mamy która mogłaby zawodowo produkować pierogi…ona nie walkuje ciasta tylko robi z niego wałek , kroi i palcami sama nadaje kształt …spróbowałam…mi nie idzie ale ja robię pierogi raz na kilka lat ;)

  10. Ludmiła Wierzbowska napisał(a):

    Lepienie pierogów to naprawdę nic trudnego . Nie wiem dlaczego wiele osób tak bardzo sie boi tego spróbować. Ja nigdy nie kupuje pierogów gotowych, a uwielbiam i robię min. 1 x w tygodniu. To pikuś

  11. Eliza Korszeń napisał(a):

    Trzecie od lewej Na dobre ciasto mąkę trzeba zaparzyć wrzątkiem. Wtedy ciasto jest super sprężyste i da się zrobić cieniutkie pierogi. Wałkowanie w ramach terapii anger management

  12. Beata napisał(a):

    Wow, jak żołnierze, idealne i równo w rzędzie :) ja w Święta zajadam się pierogami z kapustą i grzybami. Na codzień zaś bardziej lokalnie, pierogi gwareckie, z kaszanką i cebulką :)

    U mnie zimowe trendy w manicure :) Zapraszam!

    http://www.batirulez.blogspot.com

  13. Alicja Powałowska napisał(a):

    U mnie w domu zawsze takie

  14. Ola napisał(a):

    Witam,

    Potrzebuję zrobić około 40 pierogów….

    Podpowiecie ile tego ciasta by trzeba „zaparzyć”?

    Debiutuję ;)

  15. Dziękuję za motywację!:) To pierwsza samodzielna pierogarnia w moim wykonaniu :)

  16. Aga napisał(a):

    Witam, dziś robiłam pierogi, wyszły jednak ciasto jest lekko twarde i bardzo ciężko było je rozwałkować. Co źle zrobiłam??

  17. Zbigniew napisał(a):

    Jest jeszcze inny sposób zawijania pierogów na wzór gruziński – kaukaski, w postaci sakiewek. Przykładem tej metody mogą być pierożki – chinkali z kuchni gruzińskiej https://pl.wikipedia.org/wiki/Chinkali Podaję przykładowy link do ich wykonania https://www.youtube.com/watch?v=BRV20lMlrjY

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *