Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia

30 listopada 2015, 14:53 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 32
Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia

Stefanka z kremem jaglanym na owsianych herbatnikach powstała dzięki mojej czytelniczce, która podrzuciła mi taki pomysł. Uwielbiam, gdy mnie inspirujecie, a jestem taką szczęściarą, że mam czytelniczki bardzo aktywne, chętnie komentujące i pomysłowe. Tak więc krem do przełożenia owsianych ciasteczek powstał na bazie kaszy jaglanej. Ugotowałam ją na intensywnie pachnącym domowym mleku kokosowym. No i wyszło cudo :)

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_04

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_10

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_01

Stefanka z kremem jaglanym na herbatnikach owsianych

200 g kaszy jaglanej Sante

1 l mleka kokosowego domowej roboty (przepis tu)

50 g ksylitolu Sante

laska wanilii

laska cynamonu

ciasteczka owsiane kakaowe Sante

do dekoracji:

150 ml miodu płynnego

80 g orzechów laskowych Sante

80 g orzechów włoskich Sante

3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (przepis tu)

  1. Kaszę wsypać do garnka, postawić na ogniu, prażyć, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy zacznie intensywnie, przyjemnie pachnieć.
  2. Zalać mlekiem kokosowm, dodać ksylitol, rozkrojoną wzdłuż wanilię i korę cynamonu.
  3. Zagotować, zmniejszyć moc kuchenki do minimum i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna się rozgotować na papkę.
  4. Garnek z kaszą zestawić z ognia, wyjąć cynamon i wanilię.
  5. Wstawić do miski z zimną wodą i często mieszając, ostudzić.
  6. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, układać na przemian warstwę herbatników i warstwę kremu jaglanego. Ostatnią warstwą powinna być warstwa herbatników.
  7. Owinięta folią Stefankę włożyć do lodówki najlepiej na noc.
  8. Czas na dekorację. Miód rozgrzać w garnku, wrzucić orzechy, smażyć razem ok. 8 minut, cały czas mieszając.
  9. Pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
  10. Zestawić z ognia, zostawić na kilka minut, by masa lekko przestygła, a następnie polać nią wierzch ciasta.

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_09

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_08

Stefanka-kremem-jaglanym-przepis_05

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

32 odpowiedzi na “Stefanka z kremem jaglanym, na herbatnikach owsianych, bez pieczenia”

  1. Kasia Kocur napisał(a):

    Czy ja zawsze muszę trafić na te Twoje słodkie posty? I weź tu człowieku nie jedz słodyczy. :/

  2. Ja ale malutki bo się odchudzam

  3. Magda Chomicka napisał(a):

    My, alergiczne chomiki, w ramach cieszenia się wszystkim co pyszne poprosimy jako zapasy zimowe też trochę

  4. Kwiatów Obfitości napisał(a):

    hmm nigdy takiego nie jadlam musi byc pyszne poprosze przepis

  5. Babka z rodzynkiem napisał(a):

    Ja bardzo chętnie… Poproszę kawałeczek…albo nawet dwa ;-)

  6. Ewa Maison napisał(a):

    Ja chcę!!!!!

  7. Katrin Polinska napisał(a):

    woow!wyglada EXTRA! (y) ;-)

  8. wez sie nie znecaj nad ludzmi ;)

  9. Anna Zakrzewska napisał(a):

    Juz bym jadła….słodka i zdrową pokusa

  10. Ania Klinkosz napisał(a):

    Wygląda bosko :-) i pewnie też tak smakuje.

  11. Beata Sobczyńska napisał(a):

    Natalia Sobczynska

  12. Liliana Żejmo napisał(a):

    Wygląda obłędnie! Chyba spróbuję, choć zamienię mleko koko na inne, bo nie za bardzo je lubię ;)

  13. Anna Ruminska napisał(a):

    bosko wygląda ☺

  14. Brzmi cudownie i wygląda bardzo smakowicie :)

  15. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    Co ty najlepszego wyprawiasz?! Te makowce, stefanki, a mnie język ucieka, nie powiem gdzie ;-)

  16. oeeesuuuuuu nie rób mi tego…..

  17. Wiolina napisał(a):

    Cudowny przepis,i blok tez cudowny patrzę i napatrzeć się nie mogę.Pozdrawiam.

  18. Aga napisał(a):

    A coś zamiast ksylitolu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *