Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)

11 grudnia 2015, 09:06 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Świąteczne Święta | 5
Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)

Ciasto korzenne w wersji fit na bazie razowej mąki orkiszowej to doskonała propozycja dla tych, co liczą kalorie, a święta jakoś trzeba przecież przeżyć. Wiem jaka to męka, gdy stół ugina się pod pysznościami, w większości bardzo kalorycznymi (no może poza kompotem z suszu), a człowiek marzy o kawałku czegoś pysznego, co nie zawali mu dotychczasowych osiągnieć w odchudzaniu. W przepisie użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału i odchudziłam składniki ile się tylko da. I wierzcie lub nie, to ciasto jest pyszne, aromatyczne i dokładnie takie, jakie lubimy zajadać w ten świąteczny czas. Smacznego!

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_01

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_05

Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit

300 g mąki razowej orkiszowej

łyżka mielonego cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
skórka otarta z 1 pomarańczy
70 g ksylitolu (lub cukru)

2 łyżki odtłuszczonego kakao
240 ml mleka (0,5 lub 1,5 %)
100 ml kefiru
2 białka
2 łyżki dżemu niskosłodzonego lub słodzonego sokiem jabłkowym (u mnie figowy)

10 suszonych fig

50 g suszonych żurawin

masło do wysmarowania formy

 

  1. Formę wysmarować masłem. Jeśli używamy keksówki, można pominąć masło i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  2. Figi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Razem z żurawiną wymieszać z dwiema łyżkami mąki.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę, skórkę otartą z pomarańczy, ksylitol i kakao.
  4. W dzbanku połączyć mleko, kefir, białka, dżem.
  5. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką (nie miksować).
  6. Dodać figi i żurawinę, i wymieszać jeszcze raz.
  7. Ciasto przelać do przygotowanej formy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 185 st. C przez ok. 55 minut.
  9. Upieczone ciasto wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia.

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_02_1

swiateczne-ciasto-korzenne-fit-przepis_04

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Świąteczne ciasto korzenne w wersji fit :)”

  1. Kaasiad napisał(a):

    Czy mogę zastąpić mąkę orkiszowa inną mąką?

    • lawendowy_dom napisał(a):

      Przepis jest opracowany ta ten konkretny rodzaj mąki. Nie piekłam tego ciasta w innej wersji, więc trudno mi ocenić, jaki będzie efekt. Jaką mąką chciałabyś zastąpić mąkę orkiszową razową?

  2. STS napisał(a):

    Pysznie wygląda! Ja ostatnio dodaję mąkę orkiszową gdzie się tylko da ;)

  3. arawis napisał(a):

    Czy można użyć całych jajek? Wiem, że to podniesie kaloryczność ciasta, ale czy nie wpłynie na jego konsystencję?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *