Świąteczny keks

15 grudnia 2012, 13:05 | Boże Narodzenie Ciasta i ciasteczka Ciasta i ciasteczka świąteczne Kuchnia Polecane wpisy - główna Świąteczne Święta | 22
Świąteczny keks

Jaki powinien być świąteczny keks? Piegowaty od bakalii, pachnący masłem i pomarańczową skórką. Czy można go nie lubić? Najbardziej mi smakuje keks lekko czerstwy. To także dobry pomysł na świąteczny prezent. Szczególnie, jeśli zadbacie o piękną dekorację. Właściwie sama chciałabym go dostać…

swiateczny-keks-przepis

Świąteczny keks

(bazowałam na przepisie ze strony Mała cukierenka)

na ciasto:

500g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
4 jajka

50 ml rumu (jeśli lubicie)
1/4 szklanki mleka
ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g kandyzowanych wiśni, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów laskowych
do dekoracji:

biały lukier

wiśnie koktajlowe

masło do wysmarowania formy

  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
  3. Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
  5. Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
  6. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej solidnie masłem. Jeśli forma ma tendencję do przywierania, lepiej wyłożyć ją też papierem do pieczenia. Ja piekłam ciasto w ceramiczne formie z kominkiem o średnicy 25 cm.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
  9. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.

swiateczny-keks-przepis_3

swiateczny-keks-przepis_2

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Świąteczny keks”

  1. Majana napisał(a):

    Piękny ten keks Beatko. Ma dużo bakalii i jest ślicznie udekorowany.
    Lubię, mniam:)

  2. Asia napisał(a):

    długo szukałam dobrego przepisu na keks. w końcu mam, robiłam już kilkukrotnie i moja teściowa jest zachwycona za każdym razem. bardzo lubię Twojego bloga.

  3. Elżbieta Leduchowska napisał(a):

    Przyznam się bez bicia, że nigdy nie piekłam. Chyba czas spróbować to zrobić.

  4. Monika Morawska napisał(a):

    Uwielbiam takie smaki, a juz najbardziej lekko czerstwe :) Skusze sie :)

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Też dawno keksa nie piekłam…Twój pięknie wygląda:)

  6. Monika Hampel napisał(a):

    Kochana ja na diecie polecasz mi jakieś ciasta dietetyczne, coś muszę jeść wieczerzę tak odtłuściłam że więcej się nie da rodzina patrzy na mnie z politowaniem, własna matka oczy robi jak dwa złote i pyta ale my możemy jeść normalnie? Więc ratuj z tymi ciastami

  7. Sylwia Geurts napisał(a):

    Piernik wg.Pani przepisu zrobiony!! Za keksa też się wezmę
    ..dodam że ciasta to nie „moja bajka” ale tak fajnym przepisom oprzeć się nie da

  8. Biżuteria "Cała Ja" napisał(a):

    Obłednie wygląda to Twoje ciasto. Ja juz jutro robię ciasto świąteczne Nigelli, też musi trochę poleżakować.

  9. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    Tak jest (Y) zawsze piekę tydzień wcześniej … :D

  10. Kasia Gardas napisał(a):

    apetyczne zdjęcie, mniammmmm :)

  11. Majanowe Pieczenie napisał(a):

    Mniam, pyszności ! :)

  12. Kasia napisał(a):

    Z przepisów bezglutenowych korzystam co święta, jednak tym razem rodzina zażyczyła sobie bezglutenowy keks – baaardzo prosiłabym o podpowiedź, czym zastąpić mąkę pszenną?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *